BİLİM-TEKNOLOJİ

Kanserle Mücadelede Karınca Dönemi: Tümörleri Hemen Fark Ediyor

Dünya genelinde her altı ölümden birinin sebebi olan kanserle mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Fransa’da yapılan bir çalışmada, burnu olmayan karıncaların antenleri sayesinde kanserli tümörleri keşfedebildiği ortaya çıktı.

Yeni yapılan araştırmada, antenlerinde bulunan koku alma reseptörleri sayesinde karıncaların kanserli tümörleri fark edebildiği ortaya koyuldu.

‘DAHA UCUZ VE KOLAY BİR YÖNTEM’

Kanserli tümörlerin, genellikle ter ve idrar gibi vücut sıvılarında ve nefes buharında görülen uçucu organik bileşikler adı verilen kimyasalların farklı versiyonlarını salgıladığı biliniyor. Proceedings of the Royal Society B'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, karıncalar bu bileşikleri idrarda koklayabiliyor. Çalışma yazarları, böceklerin bir gün kanser için daha ucuz ve kolay bir tespit yöntemi olarak kullanılabileceğini söylüyor.


Fransa merkezli Sorbonne Paris Nord Üniversitesi’nden Baptiste Piqueret, karıncaların kanser hücrelerinden yayılan uçucu organik bileşikleri tespit edebildiğini daha önce keşfetmişti ancak şimdi gerçek tümörleri kullanarak araştırmayı bir adım öteye taşıdı.

KANSERLİ İDRARI TERCİH ETTİ

Piqueret ve ekibi, insan göğüs kanseri tümörlerini farelere nakledip büyümelerine izin vererek başladı. Daha sonra hem tümör yüklü farelerden hem de sağlıklı farelerden idrar topladı. Araştırmacılar, kanserli hayvanlardan alınan idrarın önüne bir damla şekerli su koyarak, karıncaları tümörlerin kokusunu bir ödülle ilişkilendirmek için eğitti. Ekip şekerli suyu çıkardığında, böcekler kanserli farelerin idrarının etrafında sağlıklı farelerinkinden yaklaşık yüzde 20 daha uzun süreyle durdu.

Kaynak: Karar