KAPİTALİST SİSTEMDE SMMM OLMAK 

  KAPİTALİST SİSTEMDE SMMM OLMAK 

‘’Ben bu çağdan nefret ettim, 

etimle kemiğimle nefret ettim...’’ Cahit Zarifoğlu

Doğum sancısının bastırdığı zamanları en iyi anneler, şairler ve kendinden kendini doğurabilen cesur yürekler bilebilir. Sancısını uzun zamandır yaşadığım son bir yıldır da içten içe ümidini büyüttüğüm bir doğuma şahitlik edebilirim. Ya çocuk ölü doğarsa diye endişeler yersizdir 9 ay 10 gün sonra. Ana mesele; sancıyı çekenin doğumdan sonra da nefeste kalabiliyor olması değil midir? Nefeste kalabilenler, yeniden doğumlara şahitlik edebilir. Nefesini cömertçe al ver şimdi, İçten olsun tutma sakın, aldığın kadar ver. Nefes hayatta oluşun belgesi. Bu sancının ardından akışta kalmaya çalışarak aldığım ve verdiğim her nefesi hücrelerime kadar hissediyorum, ciğerlerim yanıyor şair; sonra hücrelerim. Her yeni doğumun bir önceki hayatın ölümü olduğunu bilerek, nefes alıyorum..

Düzenle bozulanı; bireysel olarak tamir etmenin imkansız oluşunu deneyimlemiş birinin sancılarını verebilirim size. Tüm insanlığı dişlerinin arasına almış, zevkle ezen, eriten, yok eden dişlileri kırmaya çalışmanın Dallas tipi filmlere konu olmaktan öte faydası bulunmuyor. Dallas vari filmlere taş çıkaracak karmaşık ilişkiler ağını ekonomi b(f)ilimi diye okutup, bilinç altımıza kim nerede kime kaç para faizli vergi doğurtmuş hikayelerinin sonu gelmiyor. Bu filmin oyuncuları kim diye sorabilirsiniz yeni doğmuş bebekten ölüm döşeğinde yatan her can bu, senaryonun farkındalıksız oyuncusu konumunda. Bana gelince, kapilalist düzende neo-liberal ekonomi politikalarının dişlilerini kökünden söküp atacak adil düzenin insan fıtratına en uygun sistem oluğunu biliyor olmakla, dişlinin çarkları canımı daha çok acıtıyor. İlk zamanlar her kan gördüğünde kusan acil sağlık çalışanının bir süre sonra kan görmeye alışması gibi, alıştırıldık bu köle düzenine. Kazandaki su soğukken suyun içine atılan kurbağa misali, suyun kaynadığını fark ettiğimizde kaslarımız gevşemiş, zıplayacak gücümüz kalmamış oluyor. Farkındalığa uyananlar ise bu kazanın altını söndürmenin derdinde.

Peki SMMM olmamın bu düzenle ne ilgisi olabilir şair?1980 darbesinden önce meclis gündemine alınan yeni vergi kdv hakkındaki meclis görüşmelerine göz atabilir, darbeyi bir de ekonomi faslından değerlendirebilirsin. Usta oyuncu Kemal Sunal’ın kdv’yi konu alan filmini izleyebilir, demli çay kesmezse şiir de yazabilirsin. İnsanın ömrüne kaç vergi, kaç zam kaç faiz sığar hesab ettin mi? Bunların sığdığı ömre huzur, güven, mutluluk sığmazmış, Usta Fabrikatörün hitabından biliriz, değil mi? Biliriz de yine kendimize sevgisiz oluşumuzdan, realite diye ezbere nereye kadar devam edebiliriz ki. En büyük realite insandır, insana  düşman olanın kurduğu faizci sömürü düzenine düşüne-bilen insanlar ,çare üretebilir. Sevgili can, materyalist köle düzeninden uyanma zamanı: ŞİMDİ.

Dün dünde kaldı cancazım  bugün yeni şeyler söylemek lazım. Her nefeste yeniden hayat bulan can; sen az önceki sen değilsin. Zihnini durdur ve kalbini dinle. ruhun kalbinden konuşur seninle.

Hasılı kelam sistemin SMMM mesleğini tanımı yarı özerk diye devam ede gelir. Özeti şu: ücretini en ezilen, devletin vergi ödeyen en kölesinden alan, yine hepimizin köleliğini arttırması için zahirde devlet erkinin uyguladığı sisteme elleriyle tahakkuk ettiren kişidir SMMM. Maliye ve,sgk da çalışan memurlar SMMM den daha özgürdür. Onların en azından mesai diye bir kavramı vardır ve fazla çalışmalarının karşılığını da alırlar. Maliye bakanlığının gönüllü köleleri, SMMM’ler , haksız rekabet kanunu kapsamında filanca meslektaş benim defterimi aldı diye üzüle, hatta etik komisyonlarında etik etik imgelenedurur da,insan yapımı kanunları sorgulaya bilemez mi? Akletmek insana has yetenektir, kullanabilmenin özgürlüğü senin ellerinde. Düşünmen yeterli çünkü, henüz vergiye bağlanmadı.1984 yılında yayımlanan kdv kanunu ile mesleğimizin temelleri atılmış gibi görünsede, gerçek öyle değildir.İnsan var olmadan önce de muhasebe mesleğinin varlığına inananlardanım. Usta Fabrikatör, her şey yazıldı kalem kurudu der.5.boyutta kayıtlı olan tüm bilgiler bu dönemde insanlığın bilgisine açıldı lakin alabilenler bu bilgiyi alabiliyor.

Levhayı mahfuzdan bilgi alabiliyor olmanın şartı temiz enerjide kalmak ve bütünün hayrına hizmet edecek niyette olmak. Temiz enerjide kalmak nedir şimdi şair? Bilirsin sen, değil mi? Yargısız alanda kalabilir, alemde can sahibi olanı sevebilir, dedikodu zehirlenmesinden uzak kalabilirsen manevi alanın temizlenir. Filanca meslektaş şöyle defter aldı ile başlayan cümlelerin kayıt altında olduğunu, levhayı mahfuza kayıt edildiğini ve cennetinin de cehenneminin de burada kelimelerinle inşa ettiği bilseydin, bu nasıl olurdu? Gel sevgili meslektaşım, bize dayatılan meslek kanunu ile haksız rekabet ilkeleri sınırlarını aşalım ve sınırsız sevgiyle yol alabilelim. Gel hepimizin kazanacağı, üreten Türkiye için fikir üretelim ve üretim ekonomisinde üretimi denetleyen yeminli muhasipler olalım. Türmob da YMM lerin başkan olabileceği meslek kanunumuza kadar işlendiyse bu seni, sistemin kölesi olarak gördüklerinin en bariz örneğidir. Gel sevgili meslektaşım, Sana bana ve tüm insanlığa dayatılan bu kapilalist sistemi hücrelerine kadar sorgulayalım. İşte o zaman etik kavramının nasıl yaşayan ahlaka dönüştüğüne şahitlik edebiliriz. Birbirimizle çatışmamızı isteyenlerin oyunundan çıkıp, ülkemiz insanına faydalı düşlere tutunalım. Her şey hayalle başlar hatırla. Kendimizle çelişmelerden yorulduk zahir, düzenle bozulanı tebliğlerden umut bekleyerek düzeltmeyeceğimizi biliyor olabilirsin.

Şimdi gözlerini kapat, derin nefes al ver. Dikkatin, nefesinde kalsın lütfen. Devam et nefes almaya. Yaşanabilir bir Türkiye gör düşlerinde. Üreten, devletin sadece üretime katkı sağladığı için tek kalem vergi aldığı ve bolluk bereket içinde saadet dolu bir Türkiye.

Gel bu çağı onaralım şair,

Dilimizle,

Kelimelerden kurduğumuz tertemiz şiirden köylerle..

Sonra şehre cemre düşsün sayılardan kelimelerden

Çocukların minik ellerinden

Çocuk kalabilenlerin hayallerinden,

Aldığımız ilhamla gel bu çağı nefes nefes,

Sevgi sevgi, yeniden onaralım şair…

              Saliha Güzel

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

             Yürüyen Evren