EKONOMİ

Kartlarınız Tehlikede: Döviz ve Altın Alımları Kredi Kartınızı Kapatabilir

Türkiye'deki bankalar, kredi kartı kullanıcılarını, kredi kartları ile döviz, altın ve kripto varlık alımları gibi belirli işlemlerin gerçekleştirilmesi durumunda kartların kullanıma kapatılabileceği konusunda uyardı.

Vatandaşın kredi kartı borcu geçen yıla göre yüzde 157 artarak 1,2 trilyon TL’ye yükselince bankalar yeni bir önlem aldı. Kredi kartıyla döviz, altın, kripto varlık alımı yapılması, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması durumunda “makul gerekçesi olmayan transferler” gerekçesiyle kartların kullanıma kapatılabileceği bildirildi.

Türkiye'deki bankalar, kredi kartı kullanıcılarını, kredi kartları ile döviz, altın ve kripto varlık alımları gibi belirli işlemlerin gerçekleştirilmesi durumunda kartların kullanıma kapatılabileceği konusunda uyardı. Bu önlemler, ülkede devam eden enflasyonla mücadele çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verilerine göre, 19 Ocak 2024 itibarıyla bireysel kredi kartı hacmi geçen yılın aynı dönemine kıyasla %155 artarak 1 trilyon 172 milyar lira seviyesine ulaştı. Bu büyük artış, kredi kartı kullanımını sınırlama gerekliliğini ortaya koyuyor.

ORTA VADELİ PROGRAMDA YER ALMIŞTI

Bankaların bu yeni politikası, daha önce kolayca artırılan veya müşteri taleplerine göre yükseltilen kredi kartı limitlerindeki prosedürleri zorlaştırmayı, yurtdışı harcamalarında taksit sınırlaması getirmeyi ve kredi kartı kullanım alanlarını kısıtlamayı içeriyor.

Ekonomim'de yer alan habere göre, 2024 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve 2024-2026 Orta Vadeli Programında, kredi kartlarıyla yapılan harcamaların ve nakit çekimlerin taksitlendirme sürelerinin analizi ve gerektiğinde ilave tedbirler alınması öngörülüyor.

YENİ DÜZENLEMELER YOLDA

Bankalar, son düzenlemeyle müşterilerine gönderdikleri ekstrelerde, kredi kartları ile yapılan belirli işlemlerin kartın kapatılmasına neden olabileceğini belirten uyarılarda bulundu. Merkez Bankası'nın faiz artışlarına rağmen kredi kartı kullanımında bir yavaşlama gözlenmemesi, bankacılık kaynaklarına göre, kredi kartı faiz oranlarında düzenleme, taksit sınırlamaları veya harcama limitlerine sınırlama getirilmesi gibi yeni düzenlemelerin gündeme gelmesine neden olabilir.

Karar'ın heberine göre, Bu gelişmeler, kredi kartı kullanımını daha çok zorunlu harcamalara odaklanacak şekilde yeniden yapılandırma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Tüketicilerin ve kart kullanıcılarının, bu yeni düzenlemeler ışığında harcama alışkanlıklarını gözden geçirmeleri bekleniyor.