Ekonomist Serkan Özcan TÜİK'in Açıkladığı Son Verileri Yorumladı:Çalışabilir Nüfusun Üçte Biri İşsiz, Böyle Devam Edemez Ekonomist Serkan Özcan TÜİK'in Açıkladığı Son Verileri Yorumladı:Çalışabilir Nüfusun Üçte Biri İşsiz, Böyle Devam Edemez

6 Şubat depremlerinde evleri moloz yığınına dönen pek çok kişi devletin kira yardımıyla ayakta durmaya çalışıyordu. Ancak ev sahiplerine ödeme devam ederken kiracılara yönelik destek bitirildi. Daha zor durumda olan insanlara yardımın kesilmesi ‘AFAD ikinci afeti yaşatıyor’ tepkilerine yol açtı. Vicdanları yaralayan kararın gözden geçirilmesi için çağrılar yapıldı.

AFAD, 11 ili etkileyen 6 Şubat depremleri sonrasında orta ve ağır hasarlı binalarda oturan kiracılara sağlanan kira yardımının bu ay sona ereceğini duyurdu. Ev sahiplerine yapılan kira yardımı ise devam edecek. Karara tepki gösteren CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal depremzedelere üvey evlat muamelesi yapıldığını söyledi.

16 AYDIR SORUNLAR SÜRÜYORDU BU SON DAMLA OLDU

Kahramanmaraş felaketinde kaybettiğimiz 50 bin canın acısı yüreklerdeyken 16 aydır yaşam savaşı veren depremzedelerin sorunları da kamuoyuna yansıdı. Ekonomideki krizden en çok etkilenen afetzedeler devletin kira yardımıyla nefes almaya çalışıyordu. Ancak AFAD 15 aydır yapılan ödemelerin haziranda son kez hesaplara yatırılacağını bildirdi. Ancak ev sahiplerine destek devam ederken kiracı desteğinin kesilmesi tepki çekti.

'DEVLET DEPREMZEDELER ARASINDA AYRIM YAPMAMALI'

Depremzedelere kısa mesajla gönderilen bildirim karşısında afet mağdurları ‘Barınma sorunumuz giderilene kadar kira yardımı devam edecekti’ paylaşımı yaptı. Muhalefet temsilcileri de hükümetin yaklaşımını eleştirdi, uygulamadan geri adım atılmasını istedi. CHP’li Veli Ağbaba “Kiracılara bir kez daha üvey evlat muamelesi yapıldı. Kiracılar deprem sonrası zaten en az beş kat artan kiraları, kira yardımı almadan nasıl ödeyecekler?” ifadesini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin ardından orta ve ağır hasarlı binalarda oturan kiracılara sağlanan kira yardımı bu ay sona erecek. Ev sahiplerine yapılan kira yardımı ise devam edecek. AFAD’ın depremzedelere gönderdiği SMS’te, “6 Şubat depremlerinin büyüklüğü ve etkisi dikkate alınarak daha önceki hiçbir deprem afetinde kiracılara yapılmayan kira destek ödemelerini afetzede kiracı kardeşlerimize de başlatarak bir ilki gerçekleştirdik. Orta hasar ve üzerinde hasarlı olduğu tespit edilen konutlarda ikamet eden kiracı ailelerimizin kira destek ödemelerine Nisan 2023 tarihinde başlamıştık. 12 ay ödemesi planlanan kiracılara destek ödemelerinin 15’incisi ve sonuncusunu Haziran ayında yaparak tamamlayacağız,” ifadelerine yer verildi.

gazte.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Karara sosyal medya hesabından tepki gösteren CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, “Alenen depremzede kiracılara üvey evlat muamelesi yapılıyor. Bu mu sosyal devlet anlayışı? Bizim hiç kimseyi aç ve açıkta bırakmayan güçlü devlet anlayışımız nerede kaldı? Oturdukları evleri yıkılan veya ev sahipleri tarafından evlerinden çıkarılan kiracılara yapılan bu haksızlığı kabullenemeyiz. Deprem sonrası zaten kiralar katlandı. Kira desteği olmadan vatandaşlar nasıl kirasını ödeyecek? Depremzedeler arasında ayrıma yol açan, eşitlik ilkesine aykırı olan bu yanlış uygulamadan derhal vazgeçilmelidir” dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da depremzedelere üvey evlat muamelesi yapıldığını söyleyerek, “Oturdukları evleri yıkılan veya ev sahipleri tarafından evlerinden çıkarılan kiracılara yapılan muamele kabul edilemez. Kiracılar, deprem sonrası zaten en az 5 kat artan kiraları, kira yardımı almadan nasıl ödeyecekler?” diye tepki gösterdi.

AFAD’ın depremzede kiracılar arasında büyük mağduriyet yaratan kararına, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise rezerv alan yasasını hatırlatarak tepki gösterdi. Özdağ, “Bir yandan rezerv alan yasası ile sağlam binalar yıkılıyor, diğer yandan kira yardımı durduruluyor. Türklere Hatay’dan gidin mi diyorsunuz? İktidar değişince bu uygulamalar ile ilgili soruşturma açılacağını unutmayın” ifadelerini kullandı. 

Editör: Ahmet Kacır