İktidar mensupları Gazze’de 42 bin Filistinliyi öldüren İsrail’e ‘soykırımcı, cani, katil’ gibi ifadelerle tepki gösterirken, “Bitti o iş” denilen ticaretin sürdürülmesine izah getiremiyor. ‘İhracat yasağı’ açıklamasından kısa süre sonra yeniden başlatıldığı ortaya çıkan kirli ticareti dile getirenler ise cezalandırılıyor. ‘Gemileri durdur, ticareti kes, vanayı kapat’ diyenler şafak operasyonlarıyla evlerinden alınıp mahkemeye çıkarılıyor.
Hükümet, başta Gazze olmak üzere Orta Doğu’yu kana bulayan İsrail’i protesto etmek isteyenlere destek veriyor ama vicdanları yaralayan ticareti dillendirenleri cezalandırıyor. ‘Gemileri durdur, petrol vanasını kapat’ diyen gençler, bir şafak vakti düzenlenen operasyonlarla evlerinden alınıp mahkemeye çıkarıldı.
HAMASET DE YAPILIR TİCARET DE YAPILIR
Gazze’ye 7 Ekim 2023’te giren İsrail bir yılı aşkın sürede 42 binden fazla sivili öldürdü. Türkiye saldırıların en şiddetli olduğu ilk 6 ay boyunca Tel Aviv’le ticaretini kesmedi. 31 Mart seçiminin sonuçları sonrası tavrını değiştiren Ankara 54 ürünün satışını yasakladı. Aynı süreçte Netanyahu hükümetine karşı tavrını da sertleştirdi. Erdoğan başta olmak üzere iktidar mensupları kürsülerden ‘Soykırımcı, katliamcı, cani’ gibi ifadelerle yaşananlara tepki gösterdi. Ancak hamaset en üst perdedeyken ticaretin de arka planda devam ettiği belgelere yansıdı.
KATİL DEMEK SERBEST, ‘GEMİ’ DEMEK YASAK
Hükümet büyük tepki çeken ticarete yönelik olarak toplumu tatmin edici bir açıklamada bulunmazken, İsrail’e karşı gösterileri teşvik etti, boykot kampanyalarını destekledi. Ancak İsrail ile devam eden ticarete değinenleri, dillendirenleri veya bunu ifşa edenleri engelledi. ‘Ticaret kesilsin, gemiler dursun, Azeri petrolünün taşındığı boruların vanaları kapatılsın’ talebini yükselten ‘Filistin İçin 1000 Genç’ adlı gruba defalarca polis şiddeti uygulandı, üyeleri gece yarısı operasyonlarıyla evlerinden gözaltına alındı. Tutuklama talepleriyle mahkemeye sevk edildi
YASTAKİ FİLİSTİN’E MAKYAJ MALZEMESİ İHRACI
Çelik, inşaat malzemesi ve mermerden sonra ‘Filistin’e gidiyor’ diyerek İsrail’e gönderilen makyaj malzemesi ihracatında da patlama yaşandı. TÜİK verilerine göre 2023’te Filistin’e ihraç edilen makyaj malzemesinin üç aylık tutarı yalnızca 202 dolarken, bu yılın aynı döneminde 716 bin dolar oldu. TÜİK’e göre İsrail’e yapılan makyaj malzemesi ihracatı ise 1 milyon 259 bin dolardan 0 dolara düşmüş görünüyor.
YUNANLILAR SİLAHI ENGELLEDİ, TÜRKİYE YARDIMLARI
Karar'dan Feyza Nur Çalıkoğlu'nun haberine göre, Türkiye’nin 12 ülkeden STK’ların oluşturduğu yardım filosunu engellemesine yönelik tepkiler sürerken komşu Yunanistan’da dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Pire Limanı’ndan İsrail’e gidecek mühimmat dolu konteynerin gemiye yüklenmesini burada çalışan işçiler engelledi. Konteynerin üzerine ‘Katiller, limandan çıkın’ yazan eylemciler ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları attı.
KIRMIZI ÇİZGİ UTANÇ TİCARETİ
Terör devleti İsrail’in Filistin’de başlattığı soykırım, 1 yılını geride bıraktı. Gazze kasabı Netanyahu, kanlı ellerini Lübnan ve Suriye gibi diğer ülkelere de uzattı. Aralarında kadın ve çocuklar olmak üzere 50 binden fazla insan hayatını kaybederken; binlercesi de yaralandı. AK Parti iktidarı, ilk başlarda çok ses çıkarmazken zamanla tepkiler artınca meydanlarda sesini yükseltti. KARAR, katliamlara rağmen Ankara-Tel Aviv arasında süren ticareti ısrarla manşetlerine taşıdı. Sonunda 2 Mayıs itibariyle “O iş bitti” denildi. Ancak utanç gemilerinin hiç durmadığı kanıtlarıyla ortaya kondu. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Vatan topraklarını kahramanca savunan Filistin halkının yanında sapasağlam duruyoruz” dese de MÜSİAD üyesi İÇDAŞ şirketinin gemilerinin İsrail’e çelik taşıdığını önceki gün bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunduk. Üstelik işlemlerin Filistin üzerinden yürütüldüğü anlaşıldı. Ne hükümet kanadından ne söz konusu şirketten herhangi bir açıklama gelmedi ama kürsülerden hamasi söylemler sürdü.
HANGİSİ SUÇ?: İktidarın politikasına tepki gösteren ‘Filistin için 1000 Genç’ grubu, 10 gün önce Taksim’de “Gemileri durdur, petrol vanasını kapat” diye yeniden sokağa döküldü. Tünel Meydanı’ndan Ticaret Müdürlüğü’ne yürümek isteyen aktivistler, polis tarafından engellendi hatta sert müdahaleyle karşılaştı. Eyleme katılan 18 kişi, önceki gün şafak baskınıyla gözaltına alındı. Dün Çağlayan Adliyesi önünde toplanan grup üyeleri, arkadaşlarının serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı. Grup adına basın duyurusunu okuyan Sevranur Çoban “Gazze’yi bombalayan jetlere petrol taşımak değil de Filistin’de işgal bitsin demek mi suç? Siyonist işgalci orduyu elektriğiyle besleyenler suçlu değil de iş birlikçiler o güzel yataklarında rahat uyumasın diye aylardır onurlu Filistin direnişinin sesi olmak için canla başla mücadele eden öğrenci arkadaşlarımız mı suçlu? Kapalı kapılar ardında petrol, çelik, elektrik ihracatını sürdürenler suçlu değil de alelacele yazılan yakalama kararıyla evlerine şafak operasyonu düzenlenen arkadaşlarımız mı suçlu?” diye sordu.
“KORKMUYORUZ”: Gözaltı ve tutuklamalara rağmen iktidarın sürdürdüğü ticaretin hesabını sormaya devam edeceklerini vurgulayan Çoban, şunları aktardı: “’Petrol Ticaretine Dur De’ diyen gençlerin hükümeti ne kadar rahatsız ettiğini biliyoruz. Bu talebi dile getirmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Gözaltılarla, baskılarla, korku ile yıldırmaya çalıştığınız bu hareket, gücünü, Filistin direnişinden alıyor.Bu yüzden de dalga dalga büyüyecek. Korkmuyoruz. Aksine umutla, direnişle, siyonist İsrail’in yanında olanlardan hesap sormak amacıyla sesimizi daha da yükselteceğiz. Bu ülkenin gençleri olarak kendi topraklarımızdan işgalciyi besleyecek her bir bağı kesme çabamızdan vazgeçmeyeceğiz. Bu halkın tarihe ‘onurlu direnişinin yanındalardı’ şeklinde geçmesini sağlayacağız.”
Karar’a konuşan grup üyelerinden Bala Ersoy, bazı haber kanallarının eylemin yasadışı olduğuna dair haberler ürettiğini belirterek “Bu iddiaları kabul etmiyoruz. 14 polis memurunun yaralandığı, 60 kalkanın da zarar gördüğü kesinlikle gerçek dışı. Filistin İçin Bin Genç hareketi olarak, eylemde yalnızca anayasal haklarımızı kullanmak istedik. Yasa dışı hiçbir eylemimiz olmadı. İl Ticaret Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıp eylemi sonlandıracağımızı bildirmemize rağmen polis bizi Tünel Meydanı’nda abluka altına aldı. Sırf Erdoğan’a ‘Siyonistlerle iş birliğinden vazgeç’ çağrısı yapmamızdan korkulduğu için engellendik” ifadelerini kullandı. Öte yandan adliyeye sevk edilen 18 kişi, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Grup üyeleri daha önce defalarca gözaltına alınmıştı. 5 aktivist, Cumhurbaşkanına hakaret suçuyla tutuklanmış ve 27 gün Silivri Cezaevi’nde kalmıştı.
YUNAN İŞÇİLERDEN ÖRNEK EYLEM
İktidar, İsrail'e giden ticari gemilere göz yumarken yardım gemilerini engelliyor. 12 ülkeden çok sayıda kuruluşun oluşturduğu Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gazze'ye yardım götürmek istiyor. Ancak gemilerin İstanbul'daki Haydarpaşa ve Tuzla limanlarından hareketine aylardır izin verilmiyor. Komşumuz Yunanistan'dan ise örnek bir eylem haberi geldi. Kuzey Makedonya üzerinden Yunanistan'a nakledilen, içinde mühimmat bulunan konteyner, önceki gece Hayfa'ya gidecek gemiye yüklenmek üzere Pire Limanı'na getirildi. Sendikaların çağrısıyla toplanan işçiler, mühimmat dolu konteynerin gemiye yüklenmesini protesto etti ve sevkıyatı durdurdu. Konteynerin üzerine "Katiller, limandan çıkın" yazan işçiler, "Filistin'e özgürlük" sloganları attı.