Et fiyatlarının dengelenmesi amacıyla yıl başında hayata geçirilen ithalat formülünün 10 aylık performansı, ortaya çıktı.

Habertürk'ün aktardığı verilere göre, ocak-ekim döneminde canlı hayvan ithalatı 884 milyon dolar  seviyesine yükseldi. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'nun raporlarına göre, bu kapsamda 859,6 milyon dolarlık sığır ithalatı gerçekleştirildi.

Ekim ayı itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre %961'lik bir artışla 154,1 milyon dolarlık sığır ithalatı yapıldı. Bu ithalatın en büyük payını Brezilya (%67,3 milyon), Uruguay (%34,7 milyon) ve Çekya (%11,5 milyon) üstlendi. Sığır eti, buğdayın ardından en fazla ithal edilen ikinci ürün olarak kaydedildi.

2018'de 1 milyar 768 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı zirve yaparken, sonraki yıllarda düşüş trendi yaşandı ve 2022'de ithalat miktarı 181 milyon dolara kadar geriledi. 2023'ün ilk 10 ayında 884 milyon dolarlık ithalat gerçekleşti ve yıl sonunda bu rakamın 1 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Ulusal  Kırmızı Et  Konseyi'nin verilerine göre, karkas etin kilogram fiyatı 30 Kasım  itibarıyla 235.15 TL'ye ulaştı. Karkas etten elde edilen kemiksiz etin kilogram fiyatı ise 392 TL civarında seyrediyor. Ocak ayındaki 126,87 TL'lik fiyat, 10 ayda %85'in üzerinde bir artışa işaret ediyor.

Dünya genelinde sığır eti fiyatları, BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre yılbaşından beri %8,1 oranında arttı.

Bu yükselişe rağmen, 850 milyon dolarlık ithalatın et fiyatlarındaki yükselişi durduramadığı görülüyor. Rekabet Kurumu, kırmızı et sektöründe rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar veya kararlar olup olmadığını incelemeye aldı. Kurumun yapacağı ön araştırma, sektördeki rekabetin durumunu detaylı bir şekilde değerlendirecek.

Bakan Mehmet Şimşek Şimdi de Elma Bahçesine Daldı:Maliyeciler, Köylünün Kapısını Dayandı Bakan Mehmet Şimşek Şimdi de Elma Bahçesine Daldı:Maliyeciler, Köylünün Kapısını Dayandı

Son zamanlarda kırmızı et piyasasında fiyatlar ve arzla ilgili üreticiyle müşteri arasında sık sık sorunlar yaşanıyor. Rekabet Kurulu, bu sorunları incelemek için ön araştırmalar yaptı ve sektörü detaylı bir şekilde mercek altına alacağını duyurdu.

Rekabet Kurumu, kırmızı et sektörünü inceleme kararı aldığını duyurdu.

Kurumun internet sayfasında yer verilen açıklamaya göre, kırmızı et sektörü, beslenme açısından önemli olduğu ve sektörün özelliği nedeniyle Kurumun öncelikli araştırma konularından birini teşkil ettiği belirtildi.

Rekabet Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kırmızı et sektörü, kırmızı etin beslenmedeki önemi ve sektörün yapısı sebebiyle Rekabet Kurumunun başlıca inceleme alanlarından birini oluşturmaktadır.

Kurumumuz, son iki yılda, sektöre yönelik bir soruşturma ve iki önaraştırma yürütmüştür.

Kırmızı et sektörü, kırmızı etin beslenmedeki önemi ve sektörün yapısı sebebiyle Rekabet Kurumunun başlıca inceleme alanlarından birini oluşturmaktadır. Kurumumuz, son iki yılda, sektöre yönelik bir soruşturma ve iki önaraştırma yürütmüştür.

Kırmızı ette yaşanan fiyat artışları ve arz sıkıntısı üzerine başlatılan önaraştırmaların odak noktasını ise, sektörde faaliyet gösteren teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar ve/veya teşebbüs birliği kararları ile 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiası oluşturmuştur. Ancak, bu önaraştırmalar sonucunda, kırmızı et fiyatlarında son dönemde meydana gelen fiyat artışlarının rekabet karşıtı eylemlerden ziyade sektörün genelinde karşılaşılan çeşitli yapısal sorunlardan kaynaklandığı değerlendirilmiştir.

Bu çerçevede; sektöre ilişkin piyasa dinamiklerinin derinlemesine incelenmesi, pazarda faaliyet gösteren oyuncuların karşılaştığı yapısal sorunların ayrıntılı bir şekilde tespiti, söz konusu sorunlara çözüm önerileri getirilebilmesi ve pazardaki rekabet koşullarının iyileştirilmesine yönelik rekabet politikası önerilerinin geliştirilmesi amacıyla kırmızı et piyasasına yönelik bir sektör incelemesi başlatılmıştır. "

Kaynak: Milli Gazete  / Alim Haşimoğlu

Editör: Ahmet Kacır