TÜİK'in beklentilerin altında kalan verilerinin açıklanmasının ardından işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24.73 zam alacak. Ancak söz konusu zam oranı kök aylıklara uygulanacağı için, kök aylığı 8 bin liranın altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklisi milyonlarca yurttaş yüzde 0 zam almış olacak. Hükümetin özellikle vergi düzenlemeleriyle birlikte Meclis'e sunacağı torba yasa taslağında olması beklenen kök maaş düzenlemesi taslağa girmedi. Açıklanan zam oranın ardından en düşük emekli aylığı konusunda gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi.

TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranı belli. Buna göre, memur ve memur emeklilerine yüzde 19,3 oranında zam yapılacakken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı yüzde 24,7 oldu.

Milyonlarca emekli resmi enflasyondan düşük zam alacak

Bu kapsamda, kök aylığı 10 bin lira olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylığı 12 bin 473 olacak.

Kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emekli sayısının 3,6 milyon olduğu tahmin ediliyor. Ancak, kök aylığı 9 bin lira olan emeklilere yüzde 12,3 oranında zam yapılacakken, kök aylığı 8 bin olan milyonlarca emekli ise “sıfır” zam almış olacak. Emekli aylıklarına yapılacak zam kök aylıklara yapıldığı için milyonlarca emekli sıfır zam veya resmi enflasyondan bile düşük oranda zam almış olacak. Bundan dolayı, milyonlarca emekli, en düşük emekli aylığı olan 10 bin lirayı almaya devam edecek.

Düzenleme torba yasaya girmedi

Kök aylığı 10 bin liranın altında kalan ve yaklaşık 3,6 milyon emekliyi doğrudan ilgilendiren kök maaş düzenlemesinin, hükümetin temmuz ayında Meclis’e sunması beklenen torba yasa taslağına girmesi bekleniyordu. Ancak tüm eleştirilere rağmen bu madde torba yasa taslağına girmedi.

Ocak ayında yapılan düzenlemeyle birlikte en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılmıştı. Kök aylığı 10 bin liranın altında kalan emekliler için aradaki farkın hazine tarafından karşılanması kararlaştırılmıştı.

Gözler Erdoğan’a çevrildi

Açıklanan zam oranlarıyla birlikte, aylıkları enflasyon karşısında iyice eriyen emeklilere yönelik bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusu. Hükümet, 31 Mart yerel seçimlerinde özellikle emeklilerden aldığı oylarda ciddi bir düşüş yaşamıştı. Açıklanan zam oranlarının ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi. Erdoğan’ın en düşük emekli aylığı konusunda adım atması bekleniyor.

Bakan Işıkhan refah payı olmayacağını söylemişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde emekli ve memura refah payı zammının olmayacağını ifade etmişti. Bakan Işıkhan, "En düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak. Bunun dışında asgari ücrete ara zam düşünmüyoruz" demişti.

Kök aylık nedir?

Kök emekli aylığı, emekli maaşının ham halini ifade ediyor. Kök emekli aylığı, emeklinin çalıştığı süre, ödediği primler ve kazançları gibi faktörlere göre hesaplanıyor. 

Kök aylık, en düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen zamlar olmadan emekli aylığının ham halini ifade etmek için kullanılıyor.

Buna göre emekli zammı sonrasında kök aylığı 10 bin TL’nin altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklileri yine aynı aylığı almaya devam edecek.

Memurların ve emeklilerin maaş zamları enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından netleşti.

TÜİK verilerine göre, altı aylık enflasyon yüzde 24,73 olarak gerçekleşti.

Buna göre, temmuzda memur ve memur emeklilerinin maaş zam oranı yüzde 19,3, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı yüzde 24,73 oldu.

Enflasyon rakamları 16 milyon emekliyi ve 4 milyon memuru yakından ilgilendiriyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları ise 6 aylık enflasyon oranında zamlanacak. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zamda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) etkili.

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarında enflasyondan kaynaklı artış ve ilave zamla 2024 yılı ocak ayından geçerli olmak üzere toplamda yüzde 49,25 zam yapılmıştı.

MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Böylece temmuz ayındaki zamla birlikte en düşük memur maaşı 36 bin 460 TL'ye yükseldi. 

En düşük memur emeklisi aylığı ise 14 bin 741 TL'den 17 bin 585 TL'ye yükseldi.

Emeklilerin 10 bin TL olan taban aylığında ise herhangi bir iyileştirme yapılmadı.

Kök aylığı 8 bin 383 TL'nin atlında olan emeklilerin zam oranı yüzde 0 oldu.

Temmuz ayında yapılan yüzde 19,3'lük zamdan sonra derece ve mesleklere göre bazı memur maaşları şöyle oldu:


MEMUR-SEN'DEN ZAM TEPKİSİ

Memur maaş zammının açıklanmasının ardından açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın en düşük kamu görevlisi maaşının 30 bin 560 TL'den 36 bin 460 TL'ye, en düşük kamu görevlisi emekli aylığının 14 bin 740 TL'den 17 bin 585 TL'ye yükseldiğini açıkladı.

Ali Yalçın, "Kamu görevlisi emeklilerine yapılmayan (1 yıl) seyyanen artış “Görev Aylığı-Emekli Aylığı” arasındaki uçurumu büyütüyor, gelir kayıpları artarak devam ediyor. Emekliler Yılına yakışacak ve taçlandıracak düzenlemeler uygulamaya geçirilmeli; emek verenlerin, ömrünün büyük bir kısmını alın teri akıtarak geçirenlerin taleplerine kulak verilmelidir" dedi.

Yalçın şunları söyledi:

"Maaşlar/ücretler ile piyasadaki fiyat artışlarının kaybedenini sürekli olarak sabit gelirlilerimiz olduğu gerçeğinin bilinmesine rağmen, maaşlara 6 ayda bir, ürünlere ise hemen hemen her ay artış yapılmaktadır.  

Enflasyon baskılanmadığı, fiyat artışları durmadığı müddetçe maaş/ücret artışları erimeye, emekçi kaybetmeye ve gelir dağılımındaki adaletsizlik büyümeye devam edecek. 1 ay boyunca emek veren, gece gündüz çalışan ve evine helal ekmek götürmek için dişini tırnağına takan emekçinin “ücreti” enflasyonu artıyor söyleminden/eyleminden vazgeçilmelidir.   

Bu noktada atılacak adımlar, yapılacak düzenlemeler ve belirlenecek yöntemler adil olmalı, sonuç; alın teri ve akıl terinin değerini artırmalı, emekçiyi korumalı, gelir dağılımında adaleti sağlamalıdır"

Kaynak: T24  - Sözcü