GÜNCEL

Kulis: AKP ve HDP'nin Seçim İttifakı Gündeme Bomba Gibi Düştü

Yerel seçim yaklaştıkça AKP'nin stratejide belli oluyor.

Gazete Pencere'den Nuray Babacan'ın haberine göre, AKP'nin dolaylı yollardan yerel seçimler için HDP ile ittifak amacı ile görüştüğü ifade edildi.

Söz konusu habere göre, AKP, CHP ile ittifak yapmayıp HDP ile anlaşmazsa, HDP'nin seçilecek belediye başkanlarına kayyum atanmayacağı taahhüdünü veriyor.

YEREL SEÇİMLERDE İNCE HESAPLAR

Bu stratejinin temel amacının CHP'nin büyükşehirlerdeki üstünlüğünü zayıflatmak olduğu öne sürülüyor. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde, CHP'nin güçlü olduğu bölgelerde bu taktiğin etkili olabileceği düşünülüyor. HDP'nin de yerel seçimlerde kendi adaylarıyla yer alacağına dair sinyaller vermesi, pazarlık gücünü daha da artırabileceği düşünülüyor.

EKONOMİK KRİZ AKP'NİN ZAYIF NOKTASI

Ayrıca, AKP'nin yerel seçimde karşılaşabileceği bir diğer zorluk olan ekonomik kriz de dikkate alınıyor. Seçmenlerin, ülkenin genel yönetimine olan tercihlerini yerel seçimlerde de yansıtıp yansıtmayacağı tartışılıyor. Bu nedenle, ekonomik krizin AKP'ye seçimlerde fatura çıkartabileceği ve genel seçimlerdeki oy kaybının yerel seçimlerde daha da artabileceği ifade ediliyor.

Yazının devamı:

AKP’nin yerel seçimden kazançlı çıkmak ve karşı ittifakları zorlaştırmak için yeni bir siyasi planı var. Ankara kulislerinde bir süreden beri konuşulan yerel seçim stratejisi, dolaylı biçimde HDP ile işbirliği yapmayı kapsıyor. Öyle ortalıkta görünen bir işbirliği değil, kapalı kapılar ardından yapılan ‘kayyum pazarlığından’ söz ediliyor.

Şöyle ki AKP’nin HDP’de karşılığı olan aracılarla, CHP ile ittifak yapmaması durumunda HDP’nin seçilecek belediye başkanlarına kayyum atanmayacağı sözü verildiği iddia ediliyor. Böyle bir anlaşma yapılırsa CHP’nin büyükşehirleri Kürtlerin oylarıyla kazanma planı zorlaşır. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde Kürt oylarını denklemden çıkartırsanız tüm adaylar için zor bir yarışa dönüşebilir. Ekrem İmamoğlu da buna dahil.

HDP’nin tutumu

Yani MHP’yi rahatsız etmeden arka kapıda yapacak böyle bir iş birliğinin İstanbul başta olmak üzere CHP’de bulunan büyükşehirlerde sonuç doğurabileceğine dair ince hesaplar yapılıyor. HDP’lilerin bir süreden beri yerel seçimlere kendi adaylarıyla girmeye hazırlandıkları mesajının da bu açıdan ele alınması gerektiği belirtiliyor. Pazarlık gücünü arttırma hamlesi olabilir.

Daha önce yapıldı

Böyle bir adım, muhalefeti bölecek, AKP’nin adaylarını avantajlı hale getirecektir. HDP, hem siyasi aktörlerinin hem de belediye başkanlarının rahat bırakılmasını tercih edecektir. Genel seçim sürecinde Kandil’le yapılan pazarlıkları anımsayanlar, bunun uzak ihtimal olmadığını bilirler. Plan böyle işler mi bilemeyiz ama hiç yabana atılmayacak bir stratejiye benziyor.

Başka sonuçları olacak

Bunun farklı sonuçları olacaktır. AKP için avantaj yaratabileceği gibi dezavantajlı durumlar da söz konusu. Bunun sadece büyük illerde değil, Güneydoğu illerinde de karşılığı olacak. Yani AKP İstanbul gibi büyük illeri muhalefet bloğunu bölerek almaya hazırlanırken Doğu ve Güneydoğu illerinde belediye başkanlığı kaybedebilir.

Doğu illerindeki sonuçları

Çünkü HDP’nin kazandığı illerde kayyum atanmayacağı algısı, bölgede HDP adaylarının etrafında toplanılması gibi bir sonucu doğurabilir. Bölgeyi bilen uzmanların yaptığı hesaba göre şu anda AKP’de olan bazı iller ve büyük ilçeler HDP’ye geçebilir. Bu da toplamda AKP’den oy kaybı anlamına gelebilir.

Göze alınabilir mi?

Ancak planı yapanların bunu göze alabileceği, büyük şehirlerde kazanılacak avantaj nedeniyle bazı yerlerin feda edilebileceği öne sürülüyor. Ayrıca seçimden sonra verilen sözlerin yerine getirilmeyebileceği gerçeği de HDP’nin sorunu olur.

Oy kaybı bekleniyor

AKP’lilerin yerel seçim sürecinde kafa yordukları başka bir konu ekonomik kriz. Krizin faturasının yerel seçimlerde kendilerine ödettirilme olasılığından söz ediliyor. Seçmenin ülkenin yönetimi konusunda yaptığı tercihin aynısını yerel seçimlerde tekrarlamayacağını öne sürenler var. Seçmenin yerel seçimlerde ‘ayar vereceği’ tartışılıyor. Genel seçimlerdeki yüzde 7’lik oy kaybının artabileceğini dile getirenler az değil.

İttifakların önemi

Yerel seçimlerde ister iktidar olsun ister muhalefet ana plan ittifak kurma veya ittifakları dağıtma üzerine yapılıyor. Herkes biliyor ki ortak hareket sonuç doğuracak ya da ortak harekete çomak sokmanın karşılığı olacak. O yüzden yerel seçimi değerlendiren profesyonellerin çoğu önce kimlerin ittifak yapacağını, sonra adayın kim olacağını tartışıyor. Çünkü güçlü ittifaklar şanslı olacak, dağınık görüntü veren kaybedecek.