2025 maratonu başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin açılış etkinliği Adana Portakal Çiçeği Karnavalı tepkilerin odağında. Sosyal medyada birçok kişi karnavalın Gazze’de soykırım yapan İsrail’e destek verdikleri iddiasıyla boykot listelerinde yer alan markaların sponsorluğunda düzenlenmesine isyan etti. Filistin için de etkinlik düzenleyen festivalin karnaval alanında Coca Cola, Popeyes ve Burger King gibi şirketlerin boy boy afişlerinin yer alması çelişki olarak değerlendirildi.

2021 yılında İstanbul’da ‘Beyoğlu Kültür Yolu’ adıyla başlayan, daha sonra Türkiye’nin çeşitli illerine yayılan ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 2025 maratonu 5 Nisan’da başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen festival, bu yıl 9 Kasım’a kadar 20 şehirde düzenlenecek. Festivalin geçen yıl olduğu gibi ilk durağı bu yıl da Adana oldu. Adana, festival kapsamında 13 Nisan’a kadar onlarca etkinliğe ev sahipliği yapacak. Etkinlikler arasında geçen yılki festivalde büyük ilgi gören Picasso sergisi, bu yıl vefat eden sanatçı Ferdi Tayfur’a özel hazırlanan ‘Sabahçı Kahvesi’ enstalasyonu, yapay zeka destekli ‘Seyyah’ deneyimi, çocuk köyü, sokak sahneleri, tiyatrolar ve konserler yer alıyor. Festivalin öne çıkan etkinliklerinden biri de, Samed Karagöz küratörülüğünde hazırlanan ve geçen yıl olduğu gibi festivalin Filistin mücadelesine bir saygı duruşu niteliğinde düzenlenen ‘Hala Yaşıyorum’ sergisi.

07kr02-afis.jpg

Öte yandan, festivalin ilk gününde başlayan ve geçen yıldan itibaren Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne dahil edilen Adana Portakal Çiçeği Karnavalı sosyal medyada birçok tepkiye neden oldu. Bu sene 13’üncü kez gerçekleşen karnavalın kortej yürüyüşünden basına renkli görüntüler yansırken, karnavalın sponsorları ise eleştiri konusu oldu. Sosyal medyada birçok kişi Filistin konulu etkinliğe imza atılan festivalde, dünyadaki Filistin destekçilerinin boykot listesinde yer alan Coca Cola, Popeyes ve Burger King gibi markaların karnaval alanında sponsorluk afişlerinin yer almasına isyan etti. Gazze’de soykırım yapan İsrail’e destek verdikleri iddiasıyla boykot listelerinde yer alan bu şirketlerin Filistin için de etkinlik yapılan ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali’ kapsamında gerçekleşen bir etkinliğin sponsorluğunu üstlenmesine izin verilmesi çelişki olarak değerlendirildi. Tepkilerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

07kr02-man36.jpg

FESTİVALİN AÇILIŞ ETKİNLİĞİ

Karar'ın haberine göre, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’na yönelik tepkilerin ardından sosyal medyada karnavalın Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşmediği iddiaları da gündeme geldi. Ancak karnaval afişlerinde Türkiye Kültür Yolu Festivali logosunun yer aldığı görüldü. Ayrıca karnavalın ve festivalin Adana Müze Kompleksi’nde gerçekleşen açılış toplantısında, İHA gibi haber kuruluşları tarafından geçilen haberlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Genel Direktörü Selim Terzi ile Adana Valisi Yavuz Selim Köşger tarafından açıklanan festival detaylarında Portakal Çiçeği Festivali’nden de bahsettikleri görüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl basına geçtiği haberde, Portakal Çiçeği Karnavalı’nın artık Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne dahil edildiğini duyurmuştu. AA gibi birçok ajansın dün basına geçtiği haberlerde Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin açılışının bu yıl Portakal Çiçeği Karnavalı ile yapıldığı bilgisi yer aldı. Karnavalın resmi sitesinde ise 2025 Yılır Resmi Destekçileri ve Sponsorlar listesinde ise, Resmi Destekçiler bölümünde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Büyükşehir, Seyhan, Yüreğin belediyeleri gibi kurumların logoları yer alıyor. Coca Cola Co-Sponsorlar listesinde görülürken, Burger King ve Popeyes firmaları da Etkinlik Sponsorları arasında sıralanıyor.

07kr02-man3.jpg

07kr02-man34.jpg