Kur’an-ı Kerimde Hz. Muhammed (s.a.v.)

Kur’an-ı Kerimde Hz. Muhammed (s.a.v.)

Dini bilgilerimizin ilk ve en güvenilir kaynağı hiç şüphesiz ki Kur’an-ı Kerim’dir. Bizler sevgili Peygamberimizi öncelikle yüce kitabımızdan, sonra da bizzat kendisinin anlatımlarından öğrenmeye çalışırız.

Bu yazımda bazı ayet-i kerimelerde sevgili Peygamberimizin bizlere nasıl tanıtıldığını arz etmeye çalışacağım.

  1. Hz. Muhammed (s.a.v) bir beşerdir, ama yüce Allah’ın Cebrail (a.s) vasıtası ile kendisine Kur’an-ı Kerimi vahyettiği bir beşer.

"De ki: Ben, yalnızca sizin gibi bir beşerim. (Şu var ki) bana, İlâh'ınızın, sadece bir İlâh olduğu vahyolunuyor. Artık her kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa, iyi iş yapsın ve Rabbine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmasın."  (Kehf; 110)

  1. Hz. Muhammed bir peygamberdir ve Peygamberlerin sonuncusudur.

"Muhammed, ancak bir peygamberdir. Ondan önce de peygamberler gelip geçmiştir. Şimdi o ölür ya da öldürülürse, gerisin geriye (eski dininize) mi döneceksiniz? Kim (böyle) geri dönerse, Allah'a hiçbir şekilde zarar vermiş olmayacaktır. Allah, şükredenleri mükâfatlandıracaktır."  (Âl-i İmrân; 144)

  1. Bütün insanlara gönderilen bir peygamberdir.

"Biz seni bütün insanlara ancak müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik; fakat insanların çoğu bunu bilmezler."  (Sebe'; 28)

“(Ey Muhammed!) De ki: "Ey insanlar! Şüphesiz ben, yer ve göklerin hükümranlığı kendisine ait olan Allah'ın hepinize gönderdiği peygamberiyim. O'ndan başka hiçbir ilah yoktur. O, diriltir ve öldürür. O halde Allah'a ve O'nun sözlerine inanan Resûlüne, o ümmî peygambere iman edin ve ona uyun ki doğru yolu bulasınız”  (A'râf; 158)

  1. Hak dini ( İslam ) tebliğ ile görevlendirilmiştir.

"Biz seni müjdeleyici ve uyarıcı olarak hak ile gönderdik. Her millet için mutlaka bir uyarıcı (peygamber) bulunmuştur."  (Fâtır; 24)

  1. Âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir.

" Biz seni âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik."  (Enbiyâ; 107)

  1. Beden ve ruhen muazzam bir yaratılışa sahiptir.

"Ve sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin."  (Kalem; 4)

  1. İnsanlık için en güzel örnektir.

“Andolsun, Allah'ın Resülünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.”ᅠ(Ahzâb; 21)

  1. Bir şahit, bir müjdeci ve uyarıcıdır.

"Ey Peygamber! Biz seni hakikaten bir şahit, bir müjdeleyici ve bir uyarıcı olarak gönderdik."  (Ahzâb; 45)

"O gün her ümmetin içinden kendilerine birer şahit göndereceğiz. Seni de hepsinin üzerine şahit olarak getireceğiz. Ayrıca bu Kitap’ı da sana, her şey için bir açıklama, bir hidayet ve rahmet kaynağı ve Müslümanlar için bir müjde olarak indirdik."  (Nahl; 89)

  1. Karanlık çağları ve zihinleri aydınlatan bir kandil olarak gönderilmiştir.

"Allah'ın izniyle, bir davetçi ve nur saçan bir kandil olarak (gönderdik)."  (Ahzâb; 46)

  1.   Dosdoğru yolu göstermiş/öğretmiştir.

“…Şüphesiz ki sen doğru bir yola iletiyorsun; göklerdeki ve yerdeki her şeyin sahibi olan Allah'ın yoluna. İyi bilin ki, bütün işler sonunda Allah'a döner.”ᅠ(Şûrâ Sûresi,52- 53)

  1.   O’nun din adına söyledikleri vahiyden başka bir şey değildir.

“Battığı zaman yıldıza andolsun ki, arkadaşınız (Muhammed) sapmadı ve bâtıla inanmadı; o, arzusuna göre de konuşmaz.  O (bildirdikleri) vahyedilenden başkası değildir.” (Necm Sûresi,1- 4)

  1.   Ümmetine çok düşkündür. Onların sıkıntısını kendi sıkıntısı sayar.

"Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir."  (Tevbe; 128)

  1.   Yüce Allah’ın insanlığa bir lütfudur.

“Andolsun, Allah, mü'minlere kendi içlerinden; onlara âyetlerini okuyan, onları arıtıp tertemiz yapan, onlara kitab ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. Oysa onlar, daha önce apaçık bir sapıklık içinde idiler.” (Âl-i İmrân; 164)

  1.   Kur’an-ı Kerimi tebliğ ile görevlendirilmiştir.

"Ey Resul! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O'nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler topluluğuna rehberlik etmez."  (Mâide; 67)

  1.   Davetine icabet imanın gereğidir.

"Ey inananlar! Hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah ve Resulüne uyun. Ve bilin ki, Allah kişi ile onun kalbi arasına girer ve siz mutlaka onun huzurunda toplanacaksınız."  (Enfâl; 24)

  1.   Hz. İsa (a.s.) tarafından müjdelenmiştir.

"Hatırla ki, Meryem oğlu İsa: Ey İsrailoğulları! Ben size Allah'ın elçisiyim, benden önce gelen Tevrat'ı doğrulayıcı ve benden sonra gelecek Ahmed adında bir peygamberi de müjdeleyici olarak geldim, demişti. Fakat o, kendilerine açık deliller getirince: Bu apaçık bir büyüdür, dediler."  (Saf; 6)

Derleyen

Fahri SAĞLIK

Emekli Müftü