EKONOMİ

Merkez'in Eski Başekonomisti'nden Yeni Banknot ve Enflasyon Analizi: 200 Lira Tarihin En Değersiz Parası Oldu

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, enflasyon ve yeni banknotlarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, enflasyon ve yeni banknotlarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Hakan Kara, 200 TL’nin dolar karşısında tarihimizin en değersiz banknotu haline geldiğini belirterek, yeni banknotların gecikmesini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi eleştirdi. "Enflasyonu düşürmeden ve güven sağlamadan kayıt dışılığı önlemek mümkün mü?" diye sordu.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 200 TL’nin tarihimizde dolaşımdaki en büyük banknotlar arasında dolar cinsinden en değersiz hale geldiğine dikkat çekti.

Enflasyon ve yeni banknotlarla ilgili çarpıcı paylaşımında, seçim sonrası yeni banknotların çıkarılmasını beklediğini belirten Kara, “500 ve 1000 TL’nin gelmesini öngörüyordum, ancak bu süreç anlamadığım bir nedenle oldukça gecikti” ifadelerini kullandı.

Yeni banknotların piyasaya sürülmemesiyle ilgili tek makul açıklamanın kayıt dışı ekonomiyi azaltma çabası olabileceğini söyleyen Kara, ancak bu yöntemin, kapsamlı bir ekonomik reform olmadan başarıya ulaşmasının zor olduğunu ifade etti.

"KAYIT DIŞILIK, DOLARLAŞMAYI TETİKLEYEBİLİR"

Enflasyonu düşürmeden, adil bir vergi sistemi tasarlamadan ve Türk lirasına güveni artırmadan, fiziki paranın sınırlandırılmasının kayıt dışılığı önleyip önlemeyeceği konusunda şüphelerini dile getirerek, "Bu defa sistem dolara yönelmez mi?" diye soran Kara, dolarizasyon riskine dikkat çekti.

200 LİRA DOLAR KARŞISINDA TARİHİ DİP SEVİYEDE

Prof. Dr. Kara, iki farklı paylaşımı şu ifadeleri kullandı:

"Yeni banknot çıkarmama konusunda tek makul açıklama kayıt dışılığın azaltılması. Fakat enflasyonu düşürmeden, makul bir vergi sistemi tasarlamadan, paraya güveni sağlamadan salt fiziki parayı sınırlayarak kayıt dışılık önlenebilir mi emin değilim. Bu defa sistem dolara dönmez mi?
Bu konuda tahminim pek isabetli olmadı. Seçimden sonra 500 ve 1000 TL’nin gelmesini bekliyordum ama anlamadığım bir sebepten dolayı çok gecikti."

Hakan Kara

@ali_hakan_kara

Yeni banknot çıkarmama konusunda tek makul açıklama kayıt dışılığın azaltılması. Fakat enflasyonu düşürmeden, makul bir vergi sistemi tasarlamadan, paraya güveni sağlamadan salt fiziki parayı sınırlayarak kayıt dışılık önlenebilir mi emin değilim. Bu defa sistem dolara dönmez mi?

Bu konuda tahminim pek isabetli olmadı. Seçimden sonra 500 ve 1000 TL’nin gelmesini bekliyordum ama anlamadığım bir sebepten dolayı çok gecikti.