Garsonluk Yapan Muhasebe Mezunu Acı Gerçeği Açıkladı: ''Enflasyonla Yine Kandırılıyoruz'' Garsonluk Yapan Muhasebe Mezunu Acı Gerçeği Açıkladı: ''Enflasyonla Yine Kandırılıyoruz''

Seçim öncesinde ‘kaldırılacak’ denilen mülakat sisteminde bir skandal daha... Milli Eğitim Bakanı’nın ‘Açıklamak için Danıştay‘ın kararını bekliyoruz’ dediği sözleşmeli öğretmen sözlü sınav sonuçları e-Devlet’te yer aldı. Yarım saat içinde kaldırılan verileri ‘bir çalışanın yanlışlıkla paylaştığı’ söylendi. Ancak aynı ‘yanlışlığın’ 2022 ve 2023’te de yaşandığının ortaya çıkması soru işaretlerini arttırdı.

Önce “Kaldıracağız” denildi, seçim bitince vazgeçildi. Ardından yüzde 50 KPPS, yüzde 50 mülakat notu şartı getirildi. Adaylar, prosedürü tamamlayıp beklemeye koyuldu. Bu kez de Danıştay sürecinin araya girdiği söylendi. 3 gün önce e-Devlet üzerinden açıklanan sonuçlar, yarım saatte kaldırıldı. Bakan Tekin “Yanlışlıkla açıldı” savunması yaptı, şaibeler daha da arttı.

BAKAN DANIŞTAY’I BEKLİYORUZ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Haziran’da 20 bin yeni öğretmen atamasının yapılacağını duyurdu. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Erdoğan’ın seçim vaadi olarak ‘Kaldıracağız’ dediği mülakatı sürdüreceklerini duyurdu ve adaylar mülakata alındı. Ancak ‘Kayırmacılık’ iddiasına konu olan sözlü sınavın sonuçları bir türlü açıklanmadı. Bakan Yusuf Tekin, eleştirilere verdiği cevapta CHP’nin ilgili yasayı Danıştay’a taşıdığını belirtip ‘Yargı kararını bekliyoruz’ dedi.

HER YIL AYNI SKANDAL NASIL TEKRARLANIR

Karar'ın manşetinde yer alan habere  göre,  Tekin’in açıklamasından iki gün sonra sözleşmeli öğretmen mülakatları e-Devlet üzerinden açıklandı, yarım saat sonra ise kaldırıldı. Yaşananlar ‘şaibe var’ tartışması başlatırken Eğitim-İş ‘Kimlere torpil yaptığınızı gizlemek mi istiyorsunuz?’ sorusunu yöneltti. Milli Eğitim Bakanı ‘Öğretmen atamalarını Bilgi İşlem Daire Başkanlığından bir kişi yanlışlıkla açmış, hakkında soruşturma başlatıldı’ açıklaması yaptı. Aynı skandalın 2022 ve 2023’te de yaşandığı ortaya çıktı.

mmm.jpg

MÜLAKAT ÇIKMAZI

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi verilen ‘Sözlü mülakatı kaldıracağız’ vaadi sözde kaldı. Aradan geçen süre zarfında konuyla alakalı somut bir adım atılmadı. Kamuda görev yapacak kadrolarda bulunması gereken ehliyet ve liyakat ölçüleri tamamen devreden çıktı. Sınavlarda birinci olan adayların dakikalar içinde başarısız sayılarak mülakatta elenmesi mağduriyetleri artırdı. KARAR’ın sık sık gündeme getirdiği skandalların ardı arkası kesilmedi.

“TORPİL Mİ GİZLENİYOR?”

Milli Eğitim Bakanlığı, sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin yönetmelikte değişiklik yaparak atamalarda mülakatın ağırlığını yüzde 100’den yüzde 50’ye indirdi. İlk uygulama, 20 bin öğretmen atamasında hayata geçti. 20 Mayıs’ta sözlü sınav başvuruları başladı. 31 Mayıs’ta biten müracaatların ardından sözlü sınavlar gerçekleşti. Ve adaylar beklemeye koyuldu. Sonuçların açıklanması gecikince Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yönetmelik değişikliğine açılan davalar nedeniyle sürecin uzadığını belirtti. Ancak hafta içi mülakat sonuçları, e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Çok geçmeden sadece yarım saat sonra sistem, kullanıcılara tekrar kapatıldı. Yaşananlara tepki gösteren Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Bu, bir şeylerin gizlenmesinden başka bir anlam taşımamaktadır. Neyin öğrenilmesini istemediniz? Kimlere torpil yaptığınızı, kimlerin hayatını kararttığınızı gizlemek mi istiyorsunuz? Ya da torpil yaparken birilerini mi atladınız?” sorularını yöneltti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Dün katıldığı bir TV programında konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atama sonuçlarını Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’ndan bir kişinin sistemden yanlışlıkla açtığını, hakkında soruşturma başlatıldığını kaydetti. Yargı sürecinin tamamlanmadığını vurgulayan Tekin “Öğretmen adaylarımızın KPPS puanları ve mülakat puanları belli. Danıştay kararı bekleniyor. ‘Öğretmenlikte mülakat olmasın’ diyenler var. Ben, mülakatı öğretmenlikte yapılması gereken uygulama olarak görüyorum. Adaleti tesis edecek her şeye açığım. Özel okullar bile 8-10 mülakatla öğretmen alıyor” ifadelerini kullandı. Torpil iddialarına da cevap veren Tekin, şöyle devam etti: “Öğretmenlerin yüzde 80’i, 2002’den sonra atananlar. Öğretmen ataması konusunda hassasız. Sözlü sınava giriş bilgilerinde adaya ait bir bilgi yok. Sadece tanımlanan bir kod var. Jüri üyelerinin de kodları bulunuyor. Sınavdan sonra not değiştiremezler. Sistem kapanıyor. Teknik olarak torpil yapılması imkansız, mümkün değil. Tutanak da tutuyoruz. Ayrıca sesli ve görüntülü kayıt mevcut.”

2022’DE AYNISI YAŞANMIŞTI

2 sene önce yine bir “aç kapa” skandalı meydana gelmişti. Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen alımında, sözlü sınavların 1 Ağustos’ta başlayacağı ve 13 Ağustos’ta biteceğini duyurdu. Sonuçlar ise, 16 Ağustos’ta resmi sitede yayınlanacaktı. Mülakatların 9. gününde sözlü sınavlar devam ederken, sonuçlar bir gece yarısı e-Devlet kapısından açıklandı. O sürece dek mülakata giren adaylara verilen puanlar ifşa oldu. Sıralama bilgisi yoktu. Henüz mülakata girmeyenlerin söz konusu bölümü boş görünüyordu. Puanların yuvarlandığı sonuçlarda, daha önceki mülakatlarda elenen birçok ismin geçtiği ortaya çıktı. Bakanlık yetkilileri, yine “Sehven” savunmasıyla sistemi erişime kapattı. İlerleyen zamanda skandalın üstü örtüldü.

Editör: Ahmet Kacır