Niçin  Yaratildik 1... Kelime-i Tevhid Egitimi Ve Tevhid-i İman

Niçin  Yaratildik 1...

Kelime-i Tevhid Egitimi Ve Tevhid-i İman 

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

فَاِنْ اٰمَنُوا بِمِثْلِ مَٓا اٰمَنْتُمْ بِه۪ فَقَدِ اهْتَدَوْاۚ وَاِنْ تَوَلَّوْا فَاِنَّمَا هُمْ ف۪ي شِقَاقٍۚ فَسَيَكْف۪يكَهُمُ اللّٰهُۚ 

وَهُوَ السَّم۪يعُ الْعَل۪يمُۜ

"Eğer  onlar böyle  sizin iman ettiğiniz gibi iman ederlerse gerçekten doğru yolu bulmuş olurlar;yüz çevirirlerse onlar elbette derin bir ayrılığıa düşmüş olurlar;

Allah onlara karşı seni koruyacaktır. O hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. "

( Bakara Sûresi  137)

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ حَقَّ تُقَاتِه۪ وَلَا تَمُوتُنَّ اِلَّا وَاَنْتُمْ مُسْلِمُونَ

"Ey  iman  edenler  ! Allah’a  karşı  gelmekten  nasıl sakınmak  gerekiyorsa  öylece  sakının  ve siz ancak  Müslümanlar  olarak  ölün. "(Ali  İmran  Sûresi  102 )

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla!

Hamd  Allah 'a mahsustur O 'na hammdederiz ve O'ndan yardım dileriz .Mağfireti O 'ndan ister, doğru yola iletilmemizi  O'dan bekleriz. Nefislerinizin kötülüklerden ve amellerimizin fenaliklardan Allah'a  sığınırız.

MUHTEREM  MÜSLÜMANLAR 

Her şeyden  önce niçin yaratıldığımızı  bilmek durumundayız. Bunu bilmeyen yoktur 

 ( Müslümanlardan) amma gelin görün ki buna aldırış eden pek kalmadı. Bu büyük gaye için ve bizim  kendi ilmimiz ve irademizle buna vasıl olamayacağımız  için  Efendimiz Aleyhi ve Sellem hazretleri  yaratıldı. 

Yoktan var etmek ilk var etme nasıl  ve kimden  başladı  çok iyi bilmmiz ve bunun müzakeresini 

yapmak gerekiyor.

Peygamber Efendimize  bir gün  Sahabe-i Kiram Hazretleri sordular:Et Allah’ın  elçisi  bizim için bize en yararlı bilgi nedir? 

Efendimiz  Sallallahu Aleyhi  ve Sellem :Allah’ın  zatını  bilme onu tanımamızdır  ,buyurdular. Bu defa sahabe:Ey Allah’ın  elçisi ;biz size amelden  sorduk,siz bize Allah’ın zatını bilip tanımamızı  emir buyurdunuz. Biz buradaki  inceliği anlayamadık ? Dediler. 

Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi  ve Sellem  ise: Evet  Allah’ın zatını az bilip tanımakla  O'na karşı yapacağımız az bir ibadet (hizmet) O'nun zatini az tanıyıp bilmekle  yapacağımız binlerce çok hizmetten, amelden  daha hayırlıdır, buyurdular. Yine Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdular ki, Allah’ın zatını anlayıp tanımakta, O'nun zatını bilip anlamakta zamanına kadar kemale erenler ancak: Meryem ve Âsiyedir .Bunlar zirvede olan iki büyük kadındır. Onun için Efendimiz ahirette eşleri olma şerefine erdiler. Efendimiz zamanında ise bu kemale önce Efendimizin eşleri kavuşmuşlardir. 

Anlaşılıyor ki: LA İLAHE  demekle  ilâhlık güçlerini kendinde tutan zatın bir  olduğunu,  bundan başka  ilahsal ikinci zatın olmadığını ilan etmiş oluyoruz. Şu  gerçeği soylememizden

 ( amma mana ve mefhumunu ) bilerek,  Hazreti  Allah’ın zatı  akdesi çok memnun oluyor. Bu nedenle  peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem  "Ben ve benden önceki  Peygamberlerin söyledikleri  kutsal sözlerin en üstünü: LA İLAHE  İLLALLAH sözüdür buyurdular. "

Özünde  varlığı  olan,  ilâhlık  güçleri ezeli ve ebedi olarak bulunan,  zatiyet varlığı zaruri olan  ZAT tir.Bu tarif  Allah’ın bütün güçleri ile toplu bir tarifdir. Birde O'nun zatını her gücü ile ayrı ayrı tarif edebiliriz. Allah’ın bize bildirdiği zatiyetinin özü olan güçler 98 tanedir. Biz ancak bize bildirdiği güçlerin sayısınca ayrı ayrı tarif edebiliriz.

Hazreti Ali (Radıyallâhu anh) rivâyete göre:Ben Allah’ın elçisinden  işittim:Yeryüzüne  LA İLAHE İLLALLAH MUHAMMEDÜN RASÛLALLAH,  cümlesinden daha büyük bir kelime getirmedim. O kelime ile yer ve gökler, dağlar, ağaçlar, kara ve denizler kaim olur. O kelime:TEVHİD, EĞLA,İSLAM, KURB, TAKVA  ve NECAT kelimesidir.

وَمَٓا اَرْسَلْنَا قَبْلَكَ اِلَّا

 رِجَالًا نُوح۪ٓي اِلَيْهِمْ فَسْـَٔلُٓوا اَهْلَ الذِّكْرِ اِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

"Ve senden önce kendilerine  vahyeder  olduğumuz  bir  takım erkler  gönderdik  .Eğer  siz  bilmiyorsanız  zikir ehlinden sorun. " 

Rasûlallah  Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz,  kendinden evvel  gelen  peygamberler  gibi, Tevhid  kanunu üzerine  gelmedi mi? Evet  geldi.  Bu  bilinmiyorsa  bitenden sorulmalıdır.

"ALLAH tan ( Celle Celalühü) başka hiçbir Hak  İLAH yoktur. "Hâkimiyet kayıtsız şartsız  ALLAH 'indir. MUHAMMED Sallallahu Aleyhi ve Sellem  de O nun  elçisi,  bu Hâkimiyetin  yeryüzündeki  yegane  temsilcisidir. 

Bu büyük kelime için, mizanlar kuruldu.Bu sayede  yaratılanlar  müminler ve  kâfirler  olarak ikiye ayrılır. DIN:Sırf bunun için  tesis olundu.Sirf bu anlamda  ve bu amaçla  cihad etmek için kılıçlar çekildi, silahlara sarılırdı .Çünkü bu ALLAH 'ın tüm kulları  üzerinde hakkıdır.  

Bu kelime özet olarak aslına  ve manasına gelince: Rasûlallah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimizin getirmiş olduğu. 

Bu gerçeği kesin olarak  bilmektir, inanarak  doğrulamaktır,dil ile söyleyip  ifade etmektir. O'na sevgi besleyerek  itaat etmektir. Zahirde ve batında onunla amel etmektir. Bu da yetmez bu tevhidi inancı  mümkün olduğu kadar her tarafa tebliğ etmektir. Bu kelimenin kemali:Allah ( Celle Celaluhü) için sevmek, Allah ( Celle Celaluhü) içinde buğz etmektir.  Allah 

( Celle Celaluhü) için hayırda, birde ve takvada yardımlaşmak ve yine  Allah

 ( Celle Celaluhü) içinde günahta, düşmanlıkta yardimlasmamaktir .

Yine: Allah

 ( Celle Celaluhü)'tan başka (İLAH) yani kanun koyucu , helal ,haram kılıcı olarak başkasını  İLAH olarak kabul etmemektedir.

Mabudunun bir tek Allah 

( Celle Celaluhü)olarak tanımaktır.

Bunun yolu ise : Her yönüyle  Peygamberimize  içtenlikle  bağlı olmak ve tam anlamıyla tabi olmak, gözlerini  Rasûlallah Sallallahu Aleyhi ve Sellem 'den başkasına  çevirmemek ve kalp gözüyle  Ona yönelmek  ile mümkündür.

Devam edecek.....