Niçin Yaratildik 2 / Kelime-i Tevhid Egitimi Ve Tevhid-i İman

Niçin  Yaratildik 2 / Kelime-i Tevhid Egitimi Ve Tevhid-i İman

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla!

Gerçekten  Hamd Allah'a mahsustur. O'na  hammdederiz  O'ndan  yardım dileriz. Mağfireti  O'ndan ister, doğru  yola  iletilmemizi  O'ndan bekleriz. Nefislerimizin kötülüklerden  ve amellerimizin  fenaliklardan  Allah'a sığınırız. 

Yani Allah (Celle Celaluhü),bu yoldan ve risâletten yan çizenlere ise  zillet ve şekavet  vermiştir. Bu şeriat  terk  edenlerin hor ve hakir olacaklarını bildirmiştir. Sıratı  müstekimi(dosdoğru yolu) terk eden bu kimselere de Şeytanın  evliyası,  yandaşları  ve askeri adını vermiştir.

Bu ebedî  risâletin  ve mesajın adi ve esası Tevhid  kelimesidir. "Lailahe illallah  Muhammedun Rasûlallah " Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur-hâkimiyet kayıtsız şartsız Allah’ındir . Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem 'den  O'nun Elçisi, bu hakimiyetin yer yüzündeki  yeğâne temsilcisidir. "

Bu büyük  kelime için, " mizanlar kuruldu, divanlar konuldu.Cennet  ve cehennem  pazarı kuruldu.Bu sayede yaratılanlar  mu'minler  ve kâfirler diye ikiye ayrıldı., iyiler  ve kötüler olarak ikiye taksim olundu.Din sırf bunun için tesis olundu.Sirf bu amaçla cihad etmek için kılıçlar çekildi, silahlara sarılındı.Çünkü  bu, Allah’ın tüm kulları üzerinde hakkıdır. "

"Bu kelimenin aslı ve hakikatine gelince:Rasûlallah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in getirmiş olduğu gerçeği kesin bilmektir, inanarak doğrulamaktır, dil ile söyleyip ifade etmektir. O'na sevgi besleyerek boyun etmektir. 

İç alemde ve dışta yani batında  zahirde  onunla amel etmektir. O'nun hükümlerini yerine getirip  infaz etmektir. İmkân nispetinde ona davette bulunmaktadır. O'na  karşı bu kelimenin kemali  Allah için sevgi ve Allah için  buğuzdur.Allâh için vermek ve Allah için engellemektir. Ma'budunu  bir tek  Allah olarak  tanımak ve O'ndan başka hiçbir ilah kabul etmemektir. 

Bunun yolu ise: Her yönüyle  Rasûlallah'a içtenlikle  bağlı bulunmak ve ona tabi olmak  gözlerini Rasûlallah'a yönelmek  ile mümkündür. ( ibni kayyim el -Cevziyye )

İşte bu büyük ve önemli kelime, insanların  his duygularından  tüm kavramıyla  ve iktizasiyla  neredeyse  değerini yitirmiş  bulunmaktadır. Ancak Allah'ın  kendilerine  rahmetiyle  muamelede  bulunduğu  kimseler müstesna. İşte  bu mefhumlardan ya da kavramlardan  birisi  hatta en önemlisi "Velâ ve Berâ" konusudur. Velâ  ve Berâ  ,İslam inancının  fiilen uygulamasıyla mümkündür, bu yüzden de bu konu  muslumanin inancında  akidesinin  büyüklüğü kadar bir değer tasimakt.

Zira  yeryüzünde Tevhid kelimesinin gerçekleşmesi ancak  Velâ ve Berâ  konusunun gerçekleşmesinde mümkündür. Müslüman  bu sayede kimi,idarecisi kabul edecek  ve kimi de düşmanı tanıyacak, öğrenebilir .

Kimi insanlar ise, bu büyük ve önemli akidevi  konuyu cuz-i derecedeki  yada ikinci  derecedeki  şeyler gibi anlatmaktadır.  Halbuki durum tam  bunun aksidir. Çünkü bu bir iman ,küfür  meselesidir  ve yüce Allah  bu konuda şöyle buyuruyor :

بسم الله الرحمن الرحيم

"يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تَتَّخِذُٓوا اٰبَٓاءَكُمْ وَاِخْوَانَكُمْ اَوْلِيَٓاءَ اِنِ اسْتَحَبُّوا الْكُفْرَ عَلَى الْا۪يمَانِۜ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

قُلْ اِنْ كَانَ اٰبَٓاؤُ۬كُمْ وَاَبْنَٓاؤُ۬كُمْ وَاِخْوَانُكُمْ وَاَزْوَاجُكُمْ وَعَش۪يرَتُكُمْ وَاَمْوَالٌۨ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَٓا اَحَبَّ اِلَيْكُمْ مِنَ اللّٰهِ وَرَسُولِه۪ وَجِهَادٍ ف۪ي سَب۪يلِه۪ فَتَرَبَّصُوا 

حَتّٰى يَأْتِيَ اللّٰهُ بِاَمْرِه۪ۜ وَاللّٰهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِق۪ينَ۟

"Ey  iman  edenler!Eğer  küfrü imana tercih  ediyorlarsa, babalarınızı  ve kardeşlerinizi ( bile ) veliler (idareciler) edinmeyin.Kim onları veli ( idareci) edinirse ,işte onlar zalimlerin ta kendileridirler."

De ki : babalarınız,  oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz ,hısım  akrabanız  kazandığınız mallar, kesade  uğramasından  koruduğunuz  ticaret,  hoşlandığınız  meskenler siz Allah'tan, Rasulünden  ve Allah yolunda cihad etmekten daha sevgili ise, artık Allah emrini getirince kadar bekleyin. Allah  fâsıklar topluluğunu  hidâyete erdirmez  (Tevbe Sûresi Ayet:23/24) 

Rabbım bir diğer âyette şöyle buyurmaktadır:

 بسم الله الرحمن الرحيم

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارٰٓى اَوْلِيَٓاءَۢ بَعْضُهُمْ اَوْلِيَٓاءُ بَعْضٍۜ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَاِنَّهُ مِنْهُمْۜ اِنَّ اللّٰهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِم۪ينَ

"Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Zira onlar birbirlerinin dostudurlar (birbirinin tarafını tutarlar).İçinizden  onları dost tutarlar, onlardandır. Şüphesiz Allah, zâlimler topluluğuna yol  göstermez. (Maide Sûresi:5/51)