Prof. Dr. Kamil Yılmaz, bütçe harcamalarındaki kesintilerin adil olmadığını ve yalnızca dar gelirli kesimlerin fedakarlık yapmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Nasıl Bir Ekonomi TV’de katıldığı Ekonomi Masası programında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yılmaz, hükümetin açıkladığı 100 milyar TL'lik tasarruf paketinin yetersiz olduğunu belirterek, "Böyle kemer sıkma olmaz. Fedakarlığı asgari ücretli yapıyor, emekli yani dar gelirli yapıyor ama üst gelir gruplarında ve siyasette fedakarlık yok" dedi.
"MB ENFLASYONU DÜŞÜRMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR"
Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürme çabalarını takdir ederken, hükümetin daha fazla adım atması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, “Hükümetin ne kadar sahiplendiği konusunda emin değilim. Asgari ücretli ve emekli fedakarlık yapıyor ama siyasette ve yüksek gelir grubunda fedakarlık yok” diye konuştu.
"DAR GELİRLİ FEDAKARLIK YAPINCA PROGRAM İNANDIRICI OLMUYOR"
Prof. Dr. Kamil Yılmaz, yalnızca dar gelirlilerin fedakarlık yapmasının programı inandırıcı kılmadığını vurgulayarak, “Üst gelir gruplarında ve siyasette fedakarlık yok. O zaman insanlar isyan ediyor, programa inanmıyor” ifadelerini kullandı. Yılmaz, hükümetin daha fazla tasarruf yapması gerektiğini belirterek, "11,1 trilyonluk bütçe harcaması var. Bunun 100 milyarını azalttım. Bakın tasarruf yaptım diyorsunuz. Böyle kemer sıkma olmaz" dedi.
"MALİYE POLİTİKASI DAHA SIKI OLMALI"
Yılmaz, maliye politikasında ciddi sıkılaşma gerektiğini ve yaz boyunca beklemeden mali politikanın tamamlanması gerektiğini ifade etti. “Harcamalarda ciddi boyutta azaltmaya gidilmesi lazım. 2001 krizi sonrası uygulanan 'Güçlü Ekonomiye Geçiş' programı gibi güçlü bir program hazırlanmalıydı” dedi.
"EMLAK VERGİSİNDE ARTIŞ ÖNERİSİ"
Vergi politikaları hakkında da konuşan Yılmaz, “Emlak Vergisi’nde ikinci, üçüncü ve onuncu evlere katlanarak artan vergiler gelmesi gerektiğini öneriyorum. Enflasyonla mücadelenin bir maliyeti var, ama bu maliyetin yalnızca asgari ücretli ve sabit gelirliden beklenmesi doğru değil” dedi.
"YABANCI YATIRIMCI GELİYOR MU?"
İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer de programda yaptığı açıklamalarda, yurtdışından olumlu açıklamaların gelmesine rağmen büyük yabancı fonların Türkiye’ye yatırım yapmadığını belirtti. Yalçınkaya, “Yurtdışından olumlu açıklamalar geliyor ama büyük fonların geldiğini görmüyoruz” dedi.
Yalçınkaya, 2024 yılının geçmiş ekonomi politikalarının attığı düğümleri çözmek için bir geçiş aşaması olduğunu ifade ederek, “Piyasalar beklenti satın alıyor ve beklenti de olumlu yönde. Bu algılar bizim işimize yarar” dedi.