Sevdiğimiz insanlarla sevgi, saygı, hoşgörü çerçevesinde, yapıcı ve sınırlarınızı koruyarak nasıl tartışabiliriz?
Günümüz koşullarında bir çok şey gibi, sevdiğiniz kişilerle saygı çerçevesinde tartışabilmek ve tartışmada sınırları koruyabilmek geliştirilmesi gereken bir beceridir. Özellikler çiftler, iletişimsizlik ve beceri eksikliği nedeniyle adil ve olumlu şekilde sonuca ulaşabilecek bir tartışmayı nasıl yürütebilecekleri konusunda zorluk yaşayabiliyorlar.
Peki sevdiğiniz insanlarla sevgi, saygı, hoşgörü çerçevesinde, yapıcı ve sınırlarınızı koruyarak nasıl medeni şekilde tartışabilirsiniz?
Öneri 1: Öfke ve kızgınlığınızdan kurtulun
Sinirliyken hiç bir problemin çözümünde sağlıklı karar veremezsiniz. Bu nedenle eğer birlikte olduğunuz kişiye öfkeliyseniz, kendinize biraz zaman tanıyarak kızgınlığınızın geçmesini bekleyin. Sakinleşmeye başladığınızdan tam olarak emin olmadan sizi neyin sinirlendirdiğini onunla paylaşmayın. Bir anlık öfkeyle paylaşılan duygular, o kişiyle ilgili gerçek hislerinizi yansıtmadığı halde karşınızdaki kişi tarafından ciddi algılanabilir ve sizden uzaklaşmasına neden olabilir.
Öneri 2: Asla bağırmayın
Kavga esnasında bağırmak, bir çeşit fiziksel şiddettir. Eğer karşınızdaki kişi tartışma esnasında sesinizi her yükselttiğinizde korkuyor ve siniyorsa, bu durum ses tonunuzu onun üzerinde kontrol sağlamak için yükselttiğiniz anlamını taşır. Tartışmadaki bu güç dengesizliği ilişkinize zarar verir. Üzgün ya da kırılmış olduğunuzda duygularınızı bastırmak oldukça zor olabilir, ancak başka birine bu duyguların getirdiği öfkeyle yüksek sesle bağırmak, ona fiziksel ve psikolojik olarak şiddet uygulamanın bir türüdür. Partnerinize her ne sebeple olursa olsun asla şiddet uygulamamalısınız.
Öneri 3: Tehdit etmekten uzak durun
İlişkinizde yaşadığınız problemlerin istediğiniz gibi çözüme ulaşması için partnerinize blöf yapmak ve onu ayrılmakla tehdit etmek, bir gün ummadığınız bir anda yatakta yalnız uyanmanızla sonuçlanabilir. İlişkide yaşanan her problem, ilişkiyi sonlandıracak ölçüde ciddi değildir. Gerçek bir ilişkide, tarafların birbiriyle görüş ayrılığına düştüğü noktaların olması oldukça normaldir. Bu noktada önemli olan, bu anlaşmazlıkların kişisel farklılıklardan kaynaklandığını anlamak ve karşımızdaki kişiyi olduğu gibi kabul edebilmektir.
Öneri 4: Dürüst olun
Abartmak, yanlış gözlemlerde bulunmak ve yalan söylemek kısa vadede işinizi kolaylaştırsa da, ilişkinizde yaşanan problemlerin kalıcı olarak çözülmesine bir katkıda bulunmayacaktır. Bu nedenle elinizden geldiğince karşınızdaki kişiye karşı dürüst olmaya çalışmalısınız. Dürüstlük ve güven bir ilişkinin olmazsa olmazlarındandır.
Öneri 5: Özür dilemeniz gereken yerde özür dileyin
‘Özür dilerim.’ Demek sizin için çok zorsa, sadece romantik ilişkilerinizde değil, hayatınız boyunca kurduğunuz tüm ilişkilerde problem yaşamanız kaçınılmazdır. Konuşurken yanlış sözler söylemiş, önemli bir buluşmaya gitmeyi unutmuş ya da duygularınızın yoğun olduğu bir anda istemeden karşınızdaki kişiye kötü davranmış olabilirsiniz. Hata yapmak insan olmanın en doğal öğelerinden biri. Bu noktada hatanızı telafi edebilmek için yapabileceğiniz en kolay şey, ‘Özür dilerim.’ diyerek yaptığınız şeyin hata olduğunu ve bir daha tekrarlanmayacağını karşınızdakine açıklamak olacaktır.
Her insan eşsiz ve birbirinden farklıdır. Bu nedenle anlaşmazlıklar, ilişkilerin ve hayatın bir parçası.
Karşınızdaki kişinin farklılıklarını olduğu gibi kabul etmek, farklı fikirlerin tartışılabileceğini benimseyerek çevrenizdeki kişilerin sizinle aynı şekilde düşünmesini beklememek olgunluk göstergesidir. Farklılıklara öğretici deneyimler olarak yaklaşmak, uzun vadede ilişkinizin kalitesini artırır. Sizinle aynı düşünen, aynı davranan ve sürekli aynı fikirde olduğunuz biriyle zaman geçirmek size de biraz sıkıcı gelmiyor mu? Tüm Bu Önerileri uygulamanıza rağmen sevdikleriniz ile iletişim, uyum, çatışma, problem çözme vb sorunlar yaşıyorsanız mutlaka profesyonel yardım alınız. 05447243650