MHP Lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında, Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'la ilgili 'umut hakkı'nı gündeme getirdi. "Her adımı atmaya kararlıyız" diyen Bahçeli, yasal düzenlemenin önünün açılabileceğini söyledi. Öcalan'ın, 'umut hakkı' uygulamasında AİHM'nin önerdiği 25 yıllık tutukluluk süresini doldurması nedeniyle Bahçeli'nin sözlerinin zamanlaması dikkat çekti.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni çözüm süreci tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamalarla dikkat çekici bir öneride bulundu. Bahçeli, terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'a, 'terörü bitirdiğini ilan etmesi' ve örgütün tasfiye edilmesini sağlaması halinde, serbest bırakılma yolunun açılabileceğini belirtti.

Bahçeli, Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği dönemdeki sözlerine atıfta bulunarak, “O dönem ‘Her türlü hizmete hazırım’ diyordu. Buyursun şimdi de terörün bittiğini, örgütün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin,” ifadeleriyle dikkat çekti. MHP lideri, bu adımın atılması durumunda Öcalan'ın, umut hakkından faydalanabileceğini dile getirdi.

Bahçeli: Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin Bahçeli: Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin

'TERÖRÜN BİTİRİLDİĞİNİ HAYKIRSIN'

Devlet Bahçeli, terörün tamamen bitirilmesi ve PKK'nın lağvedilmesi konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, “Tecrit şartlarının kaldırılmasıyla birlikte, Öcalan’ın TBMM’de Demokratik Emek Partisi (DEM) grup toplantısında terörün sona erdiğini haykırmasını bekliyoruz,” dedi. Bahçeli’nin bu açıklamaları, çözüm süreci bağlamında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Bu adımın ardından Öcalan’ın 'umut hakkı'ndan yararlanması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılabileceğini belirten Bahçeli, bu sürecin Türkiye’nin terör sorununu kalıcı olarak çözmek için tarihi bir fırsat olabileceğini savundu. Bahçeli, “Ne Kandil ne Edirne, çözümün adresi İmralı’dan TBMM’ye uzansın ve bu sorun ülke gündeminden tamamen çıkarılsın,” sözleriyle dikkat çekti.


'HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞA HAZIRIRIZ'

Türkiye’nin geleceği ve güvenliği için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını söyleyen Bahçeli, “Yeni Yüzyıl, Yeni Hayat, Yeni Türkiye” vizyonuyla millî birliğin sağlanması gerektiğini vurguladı. MHP lideri, bu kritik süreçte tarihin önünde yemin ettiklerini belirterek, “Milli ülküleri hep birlikte gerçekleştirelim,” çağrısında bulundu.

Bahçeli, Öcalan için gündeme getirdi: 'Umut hakkı' nedir? Bahçeli, Öcalan için gündeme getirdi: 'Umut hakkı' nedir?

'UMUT HAKKI' UYGULAMASINDA 25 YIL DETAYI

Bahçeli’nin önerisinde bahsettiği 'umut hakkı', hapis cezasına çarptırılan kişilerin, belirli sürelerdeki iyi hal durumları göz önünde bulundurularak, koşullu salıverilmesi olasılığını değerlendiren bir yasal düzenlemeyi ifade ediyor. Bu hak, mahkumların belirli koşulları sağlamaları halinde serbest bırakılmalarının önünü açabilir.


2013 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), müebbet hapis cezalarında en fazla 25 yılda bir serbest bırakılma durumunun değerlendirilmesini tavsiye etti. 1999'da tutuklanan Öcalan’ın İmralı’da 25 yılını doldurması nedeniyle Bahçeli'nin zamanlaması dikkat çekti.

Eş Dost Akraba Kardeş Doldurma Rekoru Eyüp’te Eş Dost Akraba Kardeş Doldurma Rekoru Eyüp’te

MHP lideri Devlet Bahçeli, Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin yeni çözüm sürecine değil ortak akla ihtiyacı var" mesajını verdi. Öte yandan Bahçeli, Öcalan'a çağrı yaparak "Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin" dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, “Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin.” dedi. Teröristbaşı Öcalan’a örgütünün tamamen bittiğini ve lağvedildiğini açıklama çağrısı yapan MHP lideri, “Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil, ne Edirne... Adres İmralı’dan DEM’e uzansın, terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız.” diye konuştu.

Bahçeli, yeni çözüm süreci tartışmalarına ilişkin mesajlar verdi. Teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği sırada “Her türlü hizmete hazırım.” dediğini anımsatan Devlet Bahçeli, “Buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin.” dedi.

“Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun.” diyen MHP lideri, şöyle devam etti: "Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın."

Yenidoğan Çetesi ile ilgili Sağlık Bakanı'nı istifaya çağıranları hedef alan Bahçeli, "Sağlık Bakanımızın istifasını isteyenlerin bebeklerin hakkını savunmak ve insan hayatına sahip çıkmak gibi bir niyetleri yoktur" dedi.

Kaynak: Karar

Editör: Ahmet Kacır