Göllerin üzerine güneş ve rüzgar santrali kurulmasının önünü açan düzenlemeyle başta Van Gölü olmak üzere doğal göllerin güneş tarlasına dönüşmesinden endişe ediliyor.

AKP’li milletvekillerinin doğal ve suni göllerle baraj göllerini güneş ve rüzgar santrallerine açılmasını öngören yasa teklifiyle özellikle Van Gölü’nün hedeflendiği belirtildi. Van Gölü’nün rakımı ve yüksek güneş potansiyeli sayesinde enerji verimliliğinin diğer alanlara göre daha yüksek olduğu belirtilirken, iktidarın Arap sermayesinin taleplerini karşılamak ve yatırımları ülkeye çekebilmek için gölleri özellikle enerji yatırımlarına açtığı iddia ediliyor.

EN CAZİP GÖL

AKP’li milletvekillerinin TBMM’ye getirdiği Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını öngören yasa teklifinin 4’üncü maddesiyle doğal ve suni göllerle baraj gölleri yenilenebilir enerji yatırımlarına açılacak. Teklife göre, göllerde güneş ve rüzgar santrallerinin kurulmasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı karar verecek.

Şimdilik içme ve kullanma suyu alınan göllere santral kurulamayacak. Enerji uzmanları, ülke genelinde belli büyüklüğe sahip 100’ün üzerinde göl olduğuna işaret ederken, bu göller arasında özellikle Van Gölü’nün güneş enerjisi yatırımı için çok cazip olduğunu ifade etti.

Uzmanlar, Van Gölü’nün yüksek rakımda bulunduğunu, bölgede güneş potansiyelinin tesis için uygun olduğunu belirtirlerken, “Güneş panelleri alçak rakımlarda çabuk ısınıyor. Isınan paneller soğuyana kadar devre dışında kalıyor. Bu da verimi ciddi ölçüde düşürüyor. Van Gölü yüksek rakıma sahip olduğu için paneller daha geç ısınacak, bu da verimi yüksek seviyelere çıkaracaktır. Düzenlemeyle ağırlıklı olarak Van Gölü’nün hedeflendiği görülüyor” dedi.

Özgür Özel: Devlet Bey'e İnat Bunları Konuşacağım;Emekli, Engelli, Madenci. Asgari Ücret, Doktor,Depremzede Sorunları... Özgür Özel: Devlet Bey'e İnat Bunları Konuşacağım;Emekli, Engelli, Madenci. Asgari Ücret, Doktor,Depremzede Sorunları...

GES YATIRIMCILARI TEPKİLİ

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Yasa teklifine göre, 10 yıllık süresini bitiren lisanssız güneş ve rüzgar enerjisi tesisi sahipleri lisanslı üretime geçmek istemeleri halinde, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasına ‘katkı bedeli’ ödemek zorunda kalacak. Gerekçede, lisanssız tesisleri sisteme dahil olması halinde lisanlı tesislerin çok üzerinde gelir sağlayacağı, kazancın eşitlenmesi için bu düzenlemenin yapılacağı ifade edildi. Bu maddeyi eleştiren Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımcıları, kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle maddenin tekliften çıkarılması için başta AKP olmak üzere siyasi partilere başvuru yaptı.

Editör: Ahmet Kacır