79 kişinin can verdiği facianın ardından 'Sorumlu kim?' sorusuna yanıt aranırken, bölgede tek yetkili durumundaki Turizm Bakanlığı’nın görevi olan denetimleri yapmadığı ortaya çıktı. Ancak bakanlık hatasını kabullenip sorumlular hakkında girişimde bulunmak yerine belediyeyi suçladı. Bolu Belediye Başkanı ise Kartalkaya'da hiç bir yetkilerinin olmadığını 'Otelin mutfağına hijyen denetimi bile yapamıyoruz' sözleriyle anlattı.
78 kişinin yanarak veya boğularak can verdiği Grand Kartal Otel'de incelemeler tamamlandı. Ağır hasarlı raporu verilen otel mühürlendi, bina için yıkım kararı alındı. Vatandaşlar ‘Kurumlar önceden görevlerini yapıp burayı kapattırsaydı, bu facia yaşanmazdı’ dedi. Belediye ise 'Bilirkişi raporları tamamlanmadan yıkım delilleri karartabilir' uyarısı yaptı.
KARTALKAYA'DA BÜTÜN YETKİ VE SORUMLULUK BAKANLIKTA
Kartalkaya'daki yangın faciasından sonra bölgeye giden Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yanan otel ile ilgili olarak Bolu Belediyesi tarafından yangın denetimi yapıldığını ve onay verildiğini iddia etti. Bakan’ın belediye tarafından yalanlanan açıklamasının ardından ise sosyal medya üzerinden, otelin Bolu Belediyesi'nden yangına uygun raporu aldığı iddiaları yayıldı. Belediye yeni bir açıklama yaparak söz konusu raporun otele değil, 70 metrekarelik yemek bölümüne verildiğini paylaştı. Kartalkaya'da tek yetki ve sorumlunun Turizm Bakanlığı olduğunu vurguladı.
PLANDA DA YANGINDA DA BELEDİYE SORUMLULUĞU YOK
Yasal mevzuatta da bakanlığın sorumluluğu işaret edilmesine rağmen Ersoy'un açıklamaları sonrası Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun gözaltına alındı. İddialara tepki gösteren Başkan Özcan 'Plan dahil, yangın da dahil, bütün yetkiler Bakanlığa ait. Buradaki otele gelip kapısını çalıp mutfağına girip hijyen yönünden kontrol etme şansımız bile yok' dedi. Ancak otel yönetiminin talebiyle denetim yapan ve 8 eksiklik belirleyen itfaiyenin 'Neden savcılığa veya valiliğe bildirimde bulunmadığı' sorusu da cevapsız kaldı.
ÜÇ ŞİRKET OTELE SİGORTA YAPMAMIŞ:RİSKLİ VE ESKİ BİR YAPI
Grand Kartal Otel’ine ilişkin sigorta detayı felaketin nasıl adım adım geldiğini gösterdi. Üç sigorta şirketi, oteli ‘Dış cephe ahşap, riskli ve eski bir yapı’ diyerek sigortalamayı reddetti. Eureko Sigorta tarafından sağlanan mevcut poliçenin ise can kaybını değil binadaki eşyaları ve misafir zararlarını kapsadığı öğrenildi.
KEŞKE YANMADAN MÜHÜRLENSEYDİ
Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Kartalkaya Kayak Merkezi’nde, 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Oteli hasar tespit çalışmaları sonrası mühürlendi. Otele kilit vurulmasından sonra kamuoyunda; yangın merdiveni kullanışsız olan, alarm sistemi çalışmayan ve denetimlerden geçemeyen otelin daha önce kapatılması gerekirdi tepkisi yükseldi. ‘Gerekenler yapılsaydı bunca acı yaşanmazdı’ denildi.
Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği katliamın yaşandığı Grand Kartal Otel mühürlendi. İhmaller zinciri dikkate alınsaydı bugün bu faciayı yaşamayacaktık. Otel yanmadan kapatılacaktı. Bundan 9 gün önce Bolu Belediyesi İtfaiyesi restorana ‘Evet siz uygunsunuz raporu’ veriyor fakat 40 gün önce isteyen otelin kendisi. Belediye gidip denetlemiyor çünkü bir çevre raporu almak isyorlar. Bunun için belediyeden bir yangın raporu almaları gerekiyor. Orada ise asıl durum Bolu Belediyesi itfaiyesi tarafından madde madde bu skandalın yaşanacağı söylenmiş. Bugün konuştuğumuz pek çok madde bu raporda yer almış. Bütün sorunlar 40 gün önceki raporda var. Diyorlar ki ‘Olmaz bu otele biz yangın ruhsatı veremeyiz.’ Ancak otel sürdürülebilirlik belgesini alabilmek için bu dilekçeyi geri çekiyor ve özel bir kuruluştan o raporu alıyorlar. Aslında otelin sahibi nesi var nesi yok 40 gün önceden biliyormuş. Skandalın yaşanacağı biliniyormuş. Bolu İtfaiyesi 40 gün önce olmaz bu iş dediği raporu vermiş ama 9 gün öncede restorana ‘siz tamam açabilirsiniz’ demiş.
AĞIR HASARLI RAPORU VERİLDİ: Facianın yaşandığı Grand Kartal Otel’e ilişkin ön hasar tespit raporu ise, tamamlandı. Binanın “ağır hasarlı” olduğu belirlendi. Bakanlık yetkilileri şu an için kesinleşmiş bir yıkım kararı olmadığını belirtti. Dün, 15.30 itibarıyla arama-kurtarma ve soğutma işlemleri tamamlandı. Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekiplerince, otel içerisindeki kıymetli eşyalar adli emanet deposuna götürüldü. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanması ve kesin raporun çıkmasının ardından binayla ilgili güçlendirme çalışması yapılmasına ya da yıkılmasına karar verilecek. Bakanlık yetkilileri, şu an için kesinleşmiş bir yıkım kararı olmadığını belirtti. Çalışmalar kapsamında son olarak, otelde konaklayanların ziynet eşyaları da toplandı. Yoğun kar yağışı ve sisin hakim olduğu alanda jandarma ekipleri, ağır hasarlı binaya basın mensuplarını güvenlik nedeniyle yaklaştırmıyor.
OTEL FACİASINDA CAN VEREN 79 KİŞİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Türkiye’yi yasa boğan Kartalkaya’daki yangın faciasında kimlik tespitleri tamamlandı. Yangında 79 kişi yaşamını yitirdi. Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, felakette yaşamını yitirenlerin isimlerini açıkladı.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında yaşamını yitirenlerin sayısının 78 olduğu ve tamamının kimliklerinin tespit edildiği bildirildi. Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, yaşamını yitirenlerin isimleri açıklandı. Açıklamada, “Ölü muayene ve kimlik tespiti işlemlerine destek için İstanbul’dan bir başkan yardımcısı, 4 adli tıp uzmanı ve 2 otopsi teknisyeni, Ankara’dan 2 adli tıp uzmanı ve 2 otopsi teknisyeni, Düzce’den 3 adli tıp uzmanı ve 2 otopsi teknisyeni, Bolu’da görev yapan 4 adli tıp uzmanı ve 2 otopsi teknisyeni olmak üzere toplamda 14 adli tıp uzmanı ve 8 otopsi teknisyeni görevlendirilmiştir. Kurum Başkanı başkanlığında 23 kişilik bir ekip görev yapmaktadır.” bilgisine yer verildi. Dün saat 02.30 itibarıyla kuruma ulaşan cenaze ve ceset parçalarının otopsi ve ölü muayenesi işlemlerinin tamamlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Otopsi ve ölü muayenesi yapılan 57 cenaze Bolu’da ölü muayenesi ve kimlik tespiti yapılarak yakınlarına teslim edilmiştir. Kimlik tespiti yapılamayan 21 cenaze otopsi ve kimlik tespiti işlemleri yapılmak üzere Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı’na gönderilmiştir. 20 cenaze kimlik tespiti yapılarak yakınlarına teslim edilmiştir. Bir cenazenin kimlik tespiti yapılmış olup yabancı uyruklu olan cenaze için konsolosluk belgesi ve cenaze yakını beklenmektedir.” Açıklamada, “Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Oteli’nde meydana gelen yangında vefat eden 78 kişinin ölüm sebebi ve kimlik tespiti kurumumuzca tamamlanmıştır. 77 cenaze yakınlarına teslim edilmiştir. Yabancı uyruklu bir cenazenin teslimi için yakını beklenmektedir.” ifadesi kullanıldı.
4 KİŞİLİK GÜNGÖR AİLESİ İSTANBUL'DA DUALARLA UĞURLANDI
Yangında hayatını kaybeden birçok kişi defnedilmeye başlandı. Burcu Filiz-Kıvanç Güngör çifti ile iki çocukları İstanbul’da toprağa verildi. Zincirlikuyu Camisi’nde ikindi vakti düzenlenen cenaze törenine İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ile çiftin yakınları, dostları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
SORUMLU HESAP VERMİYOR DENETİMSİZLİK ÖLDÜRÜYOR
Kartalkaya faciasının altından ihmaller zinciri çıkarken kurumlar arasında ‘yetki ve sorumluluk’ kavgası başladı. Bütün yetki kendisinde olmasına rağmen Turuzm Bakanı Ersoy, Bolu Belediyesi’ni suçladı. Başkan Özcan da bütün kontrol ve denetimlerin bakanlık yetkisi dahilinde olduğunu ‘Hijyen kontrolü için otelin mutfağına bile giremiyoruz’ sözleriyle açıkladı. Yaşananlara meslek odaları ise ‘Sorumlular hesap vermiyor, ihmal ve denetimsizlik öldürüyor’ tepkisi gösterdi.
Kartalkaya’da yaşanan yangın faciasının altından çıkan ihmaller felaketin göz göre göre geldiğini ortaya koydu. Yangın söndürme ve uyarı sistemlerinin çalışmadığı otelde otel yönetiminin talebiyle Bolu Belediyesi İtfaiyesinin belirlediği 8 eksiğin de giderilmediği ortaya çıktı. Kartalkaya’daki Grend Kartalkaya Oteli yangını, otellerde yangın güvenlik önlemlerinin ihmalini gündeme getirdi. Gecelik oda ücretlerinin 30 bin TL olduğu otelde, yangın sistemlerinin toplam maliyeti 1 milyon TL, yani oda başına 6 bin TL olarak hesaplandı. Bir odanın bir gecelik gelirinin sadece yüzde 20’siyle önlem alınabilseydi facia önlenebilirdi. Uzmanlar, düşük maliyetli bu önlemlerin lüks değil zorunluluk olduğunu belirterek daha sıkı denetim çağrısında bulundu.
SORUMLULAR HESAP VERMİYOR: TMMOB, İTO, DİSK ve KESK, Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otel’de 78 kişinin ölümüne neden olan yangının önlenebilir bir felaket olduğunu vurguladı. Ortak açıklamada “Kâr hırsıyla güvenlik önlemlerinden kaçan anlayış terk edilmeli, yasal düzenlemelerle denetimler güçlendirilmelidir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada “İnsan hayatını değil, kârı önceleyen bu düzenin değişmesi gerekiyor” ifadeleri yer alırken, alınmayan önlemlerin ve yetersiz denetimlerin felaketi büyüttüğüne dikkat çekildi. Meslek odalarının raporlarının ve bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmadığını belirten temsilciler, bu durumun ‘önlenebilir bir felaketin faciaya dönüşmesine’ neden olduğunu vurguladı. TMMOB temsilcileri, yangın güvenliği sistemlerinin eksiklikleri ve yasal düzenlemelerdeki boşlukların soruna yol açtığını belirtti. Açıklamada, özellikle kamuya açık binalarda hayati öneme sahip yangın algılama, uyarma ve söndürme sistemlerinin yeterli olmamasının yaşanan can kayıplarını artırdığı ifade edildi.
HAYATİ TEDBİRLER ES GEÇİLİYOR: “Merdiven boşluklarının dumanla dolması, binanın tahliyesini imkânsız hale getirdi. Üst katlardan atlamak dışında seçenek kalmayan vatandaşlarımız, yangın güvenliği eksikliklerinin kurbanı oldu” denilen açıklamada, Grand Kartal Otel’de otomatik yağmurlama sistemi (sprinkler) bulunup bulunmadığının belirsizliğini koruduğu, ancak bu tür sistemlerin zorunluluğunun yetersiz mevzuat nedeniyle es geçildiği kaydedildi ve şunlar vurgulandı:
TEDBİR ALINMADIĞI BARİZ GÖRÜLÜYOR: “Yangının çıkış nedeni ve binanın yangın güvenlik önlemleri yapılacak resmî bilirkişi incelemeleriyle netlik kazanacak olsa da, yangın tespiti, ikazı ve tahliye süreçlerinde eksikliklerin olduğu anlaşılmaktadır. Yangının başlangıç nedeninden bağımsız, kayıp sayılarından bile yangının gerçekleştiği tesiste yangın güvenlik önlemlerinin yeterince alınmadığı bariz bir şekilde görülmektedir. Sosyal medyada ve basında yayımlanan görüntüler, binanın zamanında tahliye edilmesinde ciddi aksaklıkların olduğunu göstermektedir. Merdiven boşluklarının dumanla dolması, üst katlardan atlamak dışında seçenek bırakmamış, dehşet verici görüntülere yol açmıştır. 2017’de yapılan değişiklik, geçmişte mevzuat eksiklikleri nedeniyle alınması gereken yangın önlemlerinin eksik uygulanmasına yol açmıştır. İtfaiye sisteminin bir ayağı törpülenerek, yangın incelemeleri ilçe belediyelerinin denetimsizliğine teslim edilmiştir.”
HUKUKÇULAR: BELEDİYENİN TASARRUFU YOK
Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen de hukuki mevzuat üzerinden inceleme yaparak denetim yetkisinin kime ait olduğunu değerlendirdi. Şen “Denetim yetkisinin ve sorumluluğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğu sonucuna varılabilir. Yangının otelin ana restoran tarafında çıktığı belirtildiğinden, otel adresinde 70 metrekareden ibaret bir kafe işletmesi için yangın uygunluk raporu almasının bu konuda itfaiyeye veya belediyeye sorumluluk yüklemesinin mümkün gözükmediğini, sırf bu belgeden hareketle otelin yangın güvenliği önlemlerinin denetlenmesi görev ve yetkisinin belediyeye veya itfaiyeye ait olduğu sonucuna varılamayacağını ifade etmek isteriz” dedi.
TEK YETKİLİ TURİZM BAKANLIĞI BELEDİYE DENETİM YAPAMAZ
Facia sonrası Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, itfaiye denetimi bakamından Bolu Belediyesi’nin sorumlu olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Tanju Özcan ise çıktığı yayında kendilerinin özel turimz bölgesi olan Kartalkaya’nın dışında tutulduğunu ifade ederek yangın dahil bütün soumluluğun Bakanlık’ta olduğunu belirtti. ‘Otelin mutfağını hijyen konusunda bile denetleyemiyoruz’ dedi.
Kartalkaya’daki 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasında rapor kavgası başladı. Önce otelin, Bolu Belediyesi tarafından yangına uygun raporu aldığı belirtildi. Belediye, bu raporun otele değil, 70 metrekarelik bir yemek bölümüne verildiğini açıkladı. Bu raporun ardından ortaya çıkan başka bir raporda ise otelin işletmesinin bütün binaya yangın raporu almak istediği, belediyenin ciddi eksiklik bularak onay vermediği, ardından işletmenin sadece 70 metrekare için izin aldığı anlaşıldı.
RUHSATI VEREN BAKAN BELEDİYEYİ SUÇLADI: Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Bolu Belediyesi’ni suçlayan açılamalarından sonra iktidara yakın sosyal medya hesaplarından da CHP’li Bolu Belediyesi’nin faciada suçlu olduğuna dair paylaşımlar yapıldı. Ardından otelin sahipleri ve yöneticilerine uygulanan gözaltı işlemi Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun’a da uygulandı. Yaşananlar sonrası konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, onayın yalnızca kafe olarak işletilen bölüme verildiğini, tüm oteli kapsamadığını söyledi, iddiaları yanıtlamaya, gerekirse istifa etmeye hazır olduğunu belirtti. Özcan “Plan yetkisi dahil bütün yetkiler, yangın da dahil, Turizm Bakanlığı’na ait. Bizim buradaki otele gelip kapısını çalıp mutfağına girip hijyen yönünden kontrol etme şansımız bile yok” dedi.
OTEL YETERLİLİK BELGESİNİ GERİ ÇEKTİ: Otelle ilgili yangın yeterlilik belgesi istediler. Talep üzerine 16 Aralık’ta itfaiyeci arkadaşlar gitti ve 8 marjinal sorun buldu.15 gün süre verildi. Ama otel 24 Aralık’ta başvurunu geri çekti. Muhtemelen bu 8 maddenin maliyetine katlanmak istemedikleri için başvuruyu geri çektiler. Sahibini ve yöneticilerini sayın bakan da iyi tanır. ETS Tur’un en önemli müşterilerinden. Geçen haftaya kadar ETS’nin sayfasında tavsiye edilen oteller arasındaydı. Belediye denetim yetkisinin kendisinde olmadığını ileri sürüyor, bu iddiaya karşılık, eksiklik varsa neden savcılığa bildirilmediği soruluyor. Savcılık ve müfettişler tarafından başlatılan soruşturma sürerken rapor kavgası da başladı.
YANGIN SÖNDÜRÜLMEYEN MANGALDAN ÇIKTI İDDİASI
Kartalkaya’daki yangın faciasının nedeni belli oldu iddiası Halk TV yazarı İsmail Saymaz’ın bugün ki yazısında ortaya çıktı. 4’üncü katta yaşananları yazan İsmail Saymaz yangının çıkış nedenine dair iddiayı şöyle aktardı: “Grand Kartal, dilekçesini çektikten bir gün sonra kayak pistine bakan, 70 metrekarelik kafeterya için uygunluk raporu istiyor. Belediye 2 Ocak’ta raporu veriyor. Bakanlık ve iktidar yanlısı basın ikinci evrakı göstererek, belediyenin otele olumlu raporu verdiğini ileri sürüyor. Halbuki yangın zemindeki kafeteryada değil, dördüncü kattaki mutfak ve restoranda çıktı. İddia o ki…Personeller gece mutfakta mangal yakmış ve tam söndürmeden yatmış. Gece yangın çığlıklarına uyanıp kaçmışlar. Bakanlık kafeteryaya verilen onayı bütün otel.”