SOSYAL YARDIMLAR

SOSYAL YARDIMLAR

Bir zamanlar zekât verecek kimse bulamayan Osmanlıdan, bugün yedi milyon hane neredeyse sosyal yardımlar ile geçinir duruma gelen bir Türkiye ile karşı karşıyayız.

Yapılan yardımlar ile övünüp gurur duyan bir bakanlığımızın olduğu ve her geçen gün bu yardım alan kişilerin sayısının çokluğundan bahseden yetkililer ile karşı karşıyayız.

Ve hatta “Zekât devlet eliyle toplansın ve dağıtılsın “ sözünü ortaya atıp, sonrada halkın nabzına bakmak ve duruma göre hareket etmek için bir adım geri duran insanlar var karşımızda.

Yapılan yardımlara göz koymak yerine yardıma muhtaç insan bırakmamaktır asıl olan.

Eğer bir ülkede devlet eliyle veya dernekler adıyla yapılan yardımların sayısı çoksa hatta ve hatta epey fazlaysa o halkın fakirliğine ve geçinemediğine bir işarettir.

Hele ki devlet eliyle yardım yapılmayan ama yardıma muhtaç insanların ne kadar fazla olduğunu da biliyorsak işte bu ülkede işler pek de iyi gitmiyor demektir.

Kendi aralarında yardım eli uzatılan aileler ve yardıma muhtaç olup ulaşılamayan insanların sayısı az değildir.

Sosyal yardımlar ne kadar çoksa bir o kadar da gerçek muhtaçlara ulaşılabiliyormu sorusu hep aklımızın bir köşesinde durur. Şu gerçeği de unutmamak lazım, bu yardımlar yapılırken bir taraftan da insanları tembelliğe alıştırmamak.

Aslında yardımdan çok insanlara iş imkânı sunmak hem ekonomiyi canlandıracaktır hem de piyasada ki iş gücü artacaktır ve böylelikle ülkemizde aç ve muhtaç insan kalmayacaktır.

 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2020 Faaliyet Raporu’na göre Türkiye’de sosyal yardıma muhtaç hane sayısı bir yılda yüzde 102 artışla 6.6 milyonu aştı. 

2019'da sosyal yardımlardan faydalananların sayısı 3 milyon 282 bin 975 iken bu sayı 2020'de 6 milyon 630 bin hane olarak kayıtlara geçti.

Bu rakamlar çok uçuk rakamlar. Bu yardımlar Türkiye’deki yoksulluğun aslında bir nevi rakamlarını açıklamış gibi oluyor.

Varlıklar içinde yokluk yaşamak, imkânlar içinde fakir yaşamak, olanı halka değil cebine atan yöneticilerden olmamak ve Allah’ın huzuruna böyle veballerle çıkmamak duası ile.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA