Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Saraçhane’de başlayan protestolar, CHP lideri Özgür Özel’in çağrısıyla bugün Maltepe’de düzenlenecek büyük mitingle devam ediyor. “Tarihin en büyük açık hava halk oylaması” olarak tanımlanan miting, adalet, demokrasi ve erken seçim taleplerini milyonların sesiyle duyurmayı hedefliyor. İmamoğlu yapay zekayla Maltepe'den seslendi: "Türkiye'nin tüm muhalefet partileriyle tarihi bir dönem yaşayacağız. Mertlik ile namertliği yeneceğiz."
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınıp 23 Mart’ta tutuklanmasının ardından başlayan protesto gösterileri, İBB binasının bulunduğu Saraçhane’de kitlesel eylemlere dönüşmüştü. Gözaltı sürecine tepki olarak başlayan Saraçhane nöbetleri, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çağrısıyla bugün Maltepe’de düzenlenecek büyük mitingle yeni bir aşamaya taşınıyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane’deki protestoların son gününde yaptığı konuşmada, halkın demokratik taleplerini daha büyük bir platformda dile getireceklerini belirterek, “Yarından itibaren Saraçhane'deki akşam toplantılarını bir başka formata çekeceğiz” demişti.
“TARİHİN EN BÜYÜK AÇIK HAVA HALK OYLAMASI”
Maltepe’de bugün saat 12.00’de başlayacak olan mitingi “Tarihin en büyük açık hava halk oylaması” olarak tanımlayan Özel, mitingin amacını şöyle özetledi:
“Cumartesi günü her bir tutukluluğa itiraz etmek, canlı yayında yargılamalar talep etmek ve ‘Artık canımıza tak etti, erken seçim istiyoruz’ demek için bir büyük mitinge var mısınız?”
“İSTANBUL, ANADOLU, TRAKYA—TÜM TÜRKİYE BU MİTİNGE DAVETLİDİR”
Özel, mitinge ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı çağrıda, “Başta gençler olmak üzere, 19 Mart’taki girişimi 23 Mart’ta halkın gücüyle püskürtenleri, o coşkuya o gün erişememiş olanları ve ‘Bundan böyle baskılar değil, umut konuşsun’ diyen herkesi Maltepe’de buluşmaya davet ediyorum” dedi.
CHP lideri, Türkiye’nin dört bir yanına seslenerek, “Anadolu’yu, Trakya’yı, İstanbul’u bu mitinge bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜM HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI
Maltepe’de gerçekleştirilecek miting için gerekli tüm teknik hazırlıklar tamamlanırken, yasal izinler de alınmış durumda. Saat 12.00 itibarıyla başlayacak mitingde, demokrasiye ve adalet ilkesine yönelik çağrıların öne çıkması bekleniyor.
MİTİNG BAŞLADI, İMAMOĞLU'NUN AİLESİ SAHNEDE
Ekrem İmamoğlu'na özgürlük için CHP'nin öncülüğünde gerçekleştirilen Maltepe Mitingi'nde konuşan Dilek İmamoğlu, "Mücadeleye devam" dedi.
Dilek İmamoğlu'nun konuşmalarının satır başları şu şekilde:
Karar'ın haberine göre, Ekrem için değil, evlatlarımız için kendimiz için değil Türkiye için mücadeleye devam yarın bir bayram sabahına uyanacağız. Bayramlarda aramızda ayrı gayrıyı bir kenara bırakıp güzel temennilerimizi paylaşırız, hayata iyi tarafından bakarız, ama yarın milyonlarca ailenin bayramı yoksulluğun adaletsizliği çaresizliğin acısıyla gölgelenecek. geçim derdi yüzünden evladına gönlünce harçlık vermeyenelerin, ihmaller yüüznden depremlerde yangınlarda sevdiklerini yitirenlerin, adalet arayıp bulamayanların hakkı yenenlerin hak etmediği halde dört duvar arasında tutuklu olanların bayram sevinci eksik olacak. Bizim ailemiz de bu bayrama babasından uzak girecek. kızım, oğullarım babalarıyla yan yana olamayacak.
Adaletsizliğe itiraz eden, haklarını arayan evlatlarımıza adaletsizlikler yaşatamazsınız. Türkiye kendi evlatlarına kendi elleriyle acılar çektiren bir ülke olamaz. Olmayacak.
Ekrem sevdiklerin sarılamayacak ve tabii ki ekrem ile birlikte haksızlık ve hukuksuzluğa uğrayan tüm ekip arkadaşları ve aileleri de bu bayram sevincini eksik yaşayacak.
Elbette çok üzülüyoruz elbette içimiz yanıyor ama gelecek güzel günlere inancımızı asla yitirmeyeceğiz. birbirimizin acısını paylaşmaya birbirimize umut ve cesaret vermeye mecburuz. Çünkü biz 86 milyonluk büyük bir aileyiz.
Bakmayın bizi şucu bucu diye ayrıştırmayı marifet zannedenlere, asıl marifet kimseyi ayırmadan herkes için mücadele etmek herkesin sevgisini saygısını kazanamaya çalışmaktır. Ekrem işte bu anlayışla siyaset yaptı. Herkesi eit gören bi anlayışla, kimseyi ayırmadan bu şehri yönetti ve İstanbullular biliyor ki çok iyi yönetti.
MANSUR YAVAŞ KÜRSÜDE
Daha sonra kürsüye ABB Başkanı Mansur Yavaş geldi. Sözlerine "Cumhuriyetin başkentinden size selam getirdim" diyerek başlayan Yavaş, şöyle konuştu:
"Bizler farklı düşünebiliriz ama vatan sevgisinde biriz. Bir tarafımız sol, bir tarafımız halktan yana milliyetçi, bir tarafımız demokrat, adaletten yana. Biz bu toprağın hamuruyuz ve artık bu ülkeyi karanlığa teslim etmeyeceğiz. Vicdanlar sızlıyor, hukukun gözü artık bağlı değil, gözünü açmış, kimi görmek istiyorsa ona görüyor. Bir belediye başkanı değil, umut cezalandırılıyor. Bu bir kişinin değil halkın davası. Biz susmayacağız. Bir kişiye yapılan haksızlık tüm topluma yöneltilmiş bir tehdittir.
'GENÇLERE ZARAR GELMEMELİ'
Ekrem Başkan'a yapılanın ardından ilk olarak gençler sokağa çıktı. Bizim dönemimizde de yapay ayrımlar vardı. Gençlerimizde bayrağımız ve Atatürk etrafında tam bir bütünlük var. Bunun kıymetini hepimizin bilmesi gerekir. Bu memlekete iyilik yapmadınız. Buradaki insanlar tüm bunlara 'yeter' demek için toplandı. Haksızlık karşısında insan olmanın fıtratını yerine getiren bu gençlere zarar gelmemeli. Bu milletin gençleri korkuyu değil cesareti Atatürk'ten öğrendi. Bugün o gençler tutuklanıyor."
İMAMOĞLU'NUN MEKTUBU OKUNDU
Mansur Yavaş'ın ardından kürsüye gelen CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İmamoğlu'nun mektubunu okudu:
"Mesele memleket meselesi, adalet, demokrasi, özgürlük meselesi. Eğitim, üretim, paylaşım meselesi. Gelecek kaygısını en çok gençler yaşıyorlar. Hayatlarının ellerinden kayıp gittiğini en çok onlar hissediyor. Gençleri anlamayan bir kişi ise iktidarda kalmak için sürekli ayrıştırmak zorunda. Gençler kim kazanacaksa bileğinin hakkıyla kazansın isterler. Herkesten çok bu yüzden gençlerin sesi çıkıyor. Gençlerin hepsiyle gurur duyuyorum. Gençler Erdoğan'a 'Vatandaşın iradesine el uzatma' diyorlar. Erdoğan bu seslere kulaklarını tıkıyor. Her şeyi kendi yaptığı halde asla sorumluluk üstlenmiyor."
İMAMOĞLU'NUN MEKTUBU KENDİ SESİNDEN DİNLETİLDİ
Özgür Çelik'in konuşmasının ardından Ekrem İmamoğlu'nun mesajı, kendi sesinden dinletildi. İmamoğlu'nun mesajı şu şekilde:
"Kalbim, ruhum sizinle. 23 Mart günü 15.5 milyon yurttaşımızın ortak iradesi ve desteğiyle başlayan sürecin sonunda resmen cumhurbaşkanı adayı oldum. Emek veren, destek sunan herkese çok teşekkür ediyorum. Türkiye'nin tüm muhalefet partileriyle tarihi bir dönem yaşayacağız. Mertlik ile namertliği yeneceğiz. Cumhuriyetimizi güçlü bir demokrasiyle taçlandıracağız. Dün olduğu gibi bugün de sizi utandırmayacağım. Hiç korkmuyorum çünkü aziz milletimiz birleşmiştir. Millet zalimin karşısında birleşmiştir. Millet vicdanda, adalette, ortak kader, ortak gelecek arayışında birleşmiştir. Gençler, kadınlar ayaktadır. İstedikleri kadar bizi hapse atsınlar. Millet, devletin sahibi olduğunu göstermiştir. Ben bu yola çıkarken 'Hak yemem, hakkımı da yedirmem' dedim. Sözümde duracağım, asla geri adım atmayacağım. Milletin verdiği görevi her şart altında yerine getireceğim. Cumhurbaşkanı adayı olarak mertçe, dürüstçe yarışacağım. Yılmadan, yorulmadan mücadele edeceğim. Kendimi önce Allah'a sonra milletime emanet ediyorum. Millet bütün iktidarlardan büyüktür. Ramazan Bayramınız kutlu olsun."
ÖZGÜR ÖZEL KÜRSÜDE
Kürsüye son olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel geldi. "Ülkesine, milletine, geleceğine sahip çıkanlara, korkmayanlara, sinmeyenlere, bir adım geri atmayanlara, yüreğinde vatan, millet, bayrak sevgisi olan Türkiye ittifakının tüm renklerine, karşımızdaki bir avuç zalime teslim olmayan milyonlara merhaba" diyerek sözlerine başlayan Özgür Özel, şöyle konuştu:
"Sincan'a, Edirne'ye, Silivri'ye, Kandıra'ya, belediye başkanlarına, belediye meclis üyelerine, siyasetçilere, en çok da hepimizin gelecek umudu öğrencilere merhaba. Herkes memleketine gidebilir, parası olsa tatile gidebilir. Bugün bu meydana gelip toplanmak, bu iradeyi ortaya koymak, 'bu büyük mücadele aksar' dediler ama Silivri'de yatan arkadaşlarımız da bizler de 19 Mart'ta yaşananlardan sonra neredeyse sokağa çıkmayı yasaklayıp, İstanbul'un iradesini yalnız bırakmaya çalışanlara inat, Saraçhane'ye koşan milyonlar bize artık endişenin, korkunun evde kaldığını gösterdiler. Sokaklardayız, meydanlardayız.
Bugün burada sadece bir miting yok. Bütün metro istasyonlarında, Marmaray istasyonlarında mitingler var.