GÜNCEL

Tarım Bakanlığından Gizli İthalat Çalışması!

Tarım ve Orman Bakanlığı Bosna Hersek’ten bin ton kemiksiz et ithalatının ardından şimdi de 50 bin baş kasaplık hayvan ithalatı için çalışmaları hızlandırdı. Et ve Süt Kurumu, 50 bin baş kasaplık hayvan ithalatı için ithalatçı firmalardan fiyat toplarken, sektörün tepkisinden çekinildiği için ithalat çalışması çok gizli yürütülüyor.

 Tarım Bakanlığında Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil’in başını çektiği bir ekip, besicilerin zarar göreceği için kasaplık hayvan ithalatına karşı çıkarken, Bakan Vahit Kirişçi, Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı ve ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın ise kasaplık hayvan ithalatında ısrar ettiği belirtiliyor.

 Tarım Bakanlığı 50 bin baş kasaplık hayvan ithalatı için kolları sıvadı. Ramazan ayında et sıkıntısının yaşanacağını öngören Tarım Bakanlığı, kırmızı ette yaşanacak sorunun önüne geçmek için besilik hayvan yerine doğrudan kasaplık hayvan ithalatı yapacak. İthalatçı firmalardan el altından teklifler alınırken, bu hafta bazı firmalarla yüz yüze görüşmeler yapıldı. Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilecek kasaplık hayvanlar, ithalatçı firmanın çiftliğine bakılarak peyder pey kesilecek ve etleri ESK’ya teslim edilecek. Tarım Bakanlığı, sektörden gelecek tepkiden dolayı kasaplık hayvan ithalatına yönelik çalışmayı tamamen gizlilikle yürütüyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, bir tarafta ülke hayvancılığını canlandırmak için sözleşmeli besicilik projesini başlatırken diğer taraftan bu projeye tamamen aykırı olarak kasaplık hayvan ithalatına yönelik çalışma yapması bakanlığın hayvancılık politikalarındaki samimiyetsizliğini gözler önüne koyuyor.

TARIM BAKANLIĞI MİLLİ GAZETE’NİN HABERİNİ YALANLAYAMAMIŞTI!

Milli Gazete’nin 14 Kasım’da gündem getirdiği kasaplık hayvan ithalatına yönelik çalışma başlatıldığı haberini Et ve Süt Kurumu yalanlayamazken, gelinen noktada ithalatçı firmalardan el altından fiyat toplandığı ortaya çıktı. Karkas et ve kasaplık hayvan ithalatına yönelik ayrı ayrı fiyat toplanırken, karkas et için ortalama 5 Euro civarında teklifler geldiği için, karkas et ithalatından vazgeçildiği kaydediliyor. Et ve Süt Kurumu’nun ibreyi tamamen kasaplık hayvan ithalatına çevirdiği belirtilirken, burada da Güney Amerika için ortalama 3.3 dolar, Avrupa ülkeleri için ise ortalama 4 Euro teklif geldiği ifade ediliyor.

50 BİN BAŞ KASAPLIK HAYVAN 3 PARTİ HALİNDE İTHAL EDİLECEK

Et ve Süt Kurumu, 50 bin baş kasaplık hayvanı tek seferde değil 3 ayrı seferde ithal edilmesini planlıyor. Fiyat tekliflerini de buna göre alıyor. Alınan bilgilere göre ithalatçı firmalar ithalatın 3 ayrı dönemde yapılacağı için farklı farklı fiyatlar verirken, sadece tek bir firmanın 3 ayrı dönemde yapılacak ithalat için tek bir fiyat verdiği kaydediliyor. ESK’nın ihale yapmadan doğrudan alım yöntemiyle bu firmayla sözleşme imzalaması bekleniyor.   

TARIM BAKANLIĞI HAYVAN İTHALATINDA İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA!

Tarım ve Orman Bakanlığında Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil’in başını çektiği bir ekip, besiciye zarar vereceği için kasaplık hayvan ithalatına karşı çıkarken, bunun yerine besilik hayvan ithalatının yapılmasını istiyor. Ancak Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı ve ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın besilik hayvan ithalatının Ramazan ayında et arzında yaşanacak sorunu çözmeyeceğini düşünerek kasaplık hayvan ithalatının yapılması yönünde tavır aldıkları bildiriliyor.

Kaynak: Milli Gazete / Sadettin İnan