GÜNCEL

TBB Başkanı Erinç Sağkan: Savcılık Emri Olmadan Enkaz Kaldırmak Suçtur

Türkiye'yi sarsan deprem felaketinde bir taraftan arama kurtarma çalışmaları sürerken bir taraftan da enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyor. Uzmanlar halen enkaz altında canlı vatandaşların olabileceğini belirterek dozer çalışmalarının en az bir hafta daha ertelenmesi gerektiğini belirtiyor. Hukukçular ise bu binaların delil olduğunu belirtiyor ve savcılık emri olmadan enkazın kaldırılamayacağını vurguluyor. TBB Başkanı Sağkan da "Deprem bölgesi şu anda topyekun bir suç mahallidir" diyor.

Kahramanmaraş merkezli 2 deprem 10 ili vurdu. Enkaz altında kalan kentlerde kurtarma çalışmaları devam ederken bazı binalarda enkaz kaldırma işlemleri gerçekleştiriliyor. Uzmanlar enkaz kaldırmak için henüz erken olduğunu vurgularken 1 hafta sonunda canlı kurtulmanın 'mucize' olmadığını söylüyor. En az iki hafta kurtarma çalışmalarının devam etmesi gerektiğini belirten uzmanlar insan bedeninin hafife alınmaması gerektiğini ve iki haftadan daha uzun bir sürede ağır kanama ve travma yoksa enkaz altında hayatta kalmanın mümkün olabileceğini belirtiyor.

Öte yandan barolar da enkazların kaldırılmasının savcılık emrine bağlı olduğunu vurguluyor ve aksinin yapılmasının suç olduğunu ifade ediyor.

'EN AZ 75 AVUKAT YAŞAMINI YİTİRDİ'

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, TBB'de düzenlediği basın toplantısında depremde kesin olmamakla birlikte en az 75 avukatın yaşamını yitirdiğini söyledi. Sağkan, TBB olarak, depremin ardından ilk olarak mesleki dayanışma ağı oluşturduklarını, Adalet Bakanlığı ve Hâkimler Savcılar Kurulu (HSK) yetkilileriyle görüşmeler yaparak, hukuki ve mesleki sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunduklarını aktardı.

'DEPREM BÖLGESİ ŞU ANDA BİR SUÇ MAHALLİDİR'

Deprem sonrası kamuoyunu en çok kaygılandıran meselelerden birinin ortaya çıkan zararlar hakkındaki "delillerin karartılacağı, faillerin bulunamayacağı veya cezalandırılamayacağı" olduğunu dile getiren Sağkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kaygıları gidermek mümkündür. Deprem bölgesi şu anda topyekun bir suç mahallidir. Dolayısıyla cumhuriyet savcılığının gözetim ve denetimi altındadır. Yürütülecek soruşturmalara esas oluşturacak deliller toplanmadan başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediye binaları olmak üzere hasarlı binaların yıkılmaması, yıkılmış binaların da enkazlarının kaldırılmaması gerektiği açıktır. Savcılıkların emir ve talimatı olmadan enkazların kaldırılması ayrıca suç teşkil edecektir.

'BİNLERCE AVUKAT HUKUKİ SÜREÇLE YURTTAŞLARIN YANINDA'

Bu hususla ilgili olarak başsavcılıklar tarafından derhal talimat verilmeli, gerek başsavcılıklar gerekse Adalet Bakanlığı tarafından kamuoyunu rahatlatacak önlemlerin alındığı yönünde açıklamalar yapılmalıdır. Delillendirme çalışmalarında savcılıklarla birlikte çalışmak üzere binlerce avukat meslektaşımızın gönüllü olduğunu tekrar hatırlatırız. Bu ülkede avukatlar var. Binlerce avukat dün kurduğumuz koordinasyon merkezinin yürüteceği çalışma ile depremden etkilenen illerde faaliyetlerine en kısa sürede başlayacak ve delillerin toplanmasında, karartılmasının engellenmesinde oradaki yurttaşlarımızın bütün hukuki süreçlerinde yanında olmaya devam edeceklerdir."

'İŞKENCE İNSANLIK SUÇUDUR'

Sağkan, "arama-kurtarma ekiplerinin bölgeye geç intikal ettiği, askeri birliklerin sahaya geç gönderilmesi, uluslararası arama kurtarma ekiplerinin kabullerinde gecikmeler yaşandığı" iddialarına ilişkin de sorumlular hakkındaki hukuki süreçlerin takipçisi olacaklarını kaydetti.

Deprem bölgesindeki hırsızlık ve yağma olayları hakkında da konuşan Sağkan, şöyle devam etti:

"Altını çizerek ifade etmek isteriz ki işkence ve kötü muamele yasağı mutlaktır. Bu yasağın ihlali, hiçbir koşul altında kabul edilemez. Bir insanlık suçu olup, bu suçlarda zamanaşımının işlemediğini de hatırlatırız. Hukuk devletinde kanun önünde herkes eşittir ve suçu ispatlanana kadar masumiyet karinesi, suç ve cezaların kanuniliği ilkesi geçerlidir. Bu hususlara ilişkin etkili soruşturma yürütülmesi, faillerin açığa çıkarılarak cezalandırılmaları devletin en önemli yükümlülüklerindendir."

Kaynak:Karar