Pandemiden bu yana tekstil sektöründe başlayan çöküş devam ediyor. TGSD Başkanı Ramazan Kaya, nakit akışı ve talepsizlik sorununun sürdüğünü açıklayarak gelecek yılın ilk altı ayında finans ve sermaye koşulları nedeni ile birtakım elenmelerin olabileceğini aktarırken, şirket kapanmalarının olması durumunda istihdamda da yeni bir kayıp dalgası beklendiğini söyledi.

Tekstil sektöründeki maliyet artışları, talepteki düşüş ve yüksek enflasyon gibi etmenler kapasiteyi yüzde 50'nin altına düşürmüş fabrikalar birer birer iflas bayraklarını çekmişti.

Olumsuz gidişat sebebiyle sektörde, uluslararası kazanımlar Endonezya, Türkmenistan, Özbekistan, Bangladeş ve Çin'e kaptırılmıştı.

2024 SENARYOSU

Sözcü'de yer alan habere göre, ihracat pazarlarındaki daralma, iç piyasadaki talep düşüşü ile bir süredir kârsız üretim yaptığını açıklayan hazır giyim sektöründe şirketler konkordatoyu gündeme alırken, elenme döneminin de kapısının açıldığına dikkat çekiliyor. Bu yılı hedeften yüzde 15'lik sapma ile 19.6 milyar dolarlık ihracatla kapatmaya hazırlanan sektör, gelecek yılın ilk 6 ayında da piyasada benzer veya daralmaya doğru giden bir senaryo bekliyor.

Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi 12 Yıldır Bitirilemedi: Maliyeti 19 Kat Arttı Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi 12 Yıldır Bitirilemedi: Maliyeti 19 Kat Arttı

İHRACATTA DÜŞÜŞ

Ramazan Kaya ve Sanem Dikmen, 2024'ün ilk 6 ayında finans ve sermaye koşulları nedeni ile birtakım elenmelerin olabileceğini aktarırken, şirket kapanmalarının olması durumunda istihdamda da yeni bir kayıp dalgası bekleniyor. TGSD tarafından Adıyaman'da kurulan konteyner kentte bölgenin ihtiyaçlarını tespit etmek için yapılan ziyarette sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ramazan Kaya piyasada nakit akışı ve talepsizlik sorununun devam ettiğine dikkat çekerek, “İşin devamını sağlayabilmek için bugünkü senaryoda konkordatoyu artık herkes çalışıyor. Bunlar telaffuzu kolay şeyler değil. Bazı noktada insanlar işini dondurmak zorunda kalıyor. Kondisyon düşerse konkordato olur. Pazar çeşitliliğini yakalamazsak bugünü bile yakalamamız mümkün değil. Belki seneye ihracatta 19 milyar dolar yapamayacağız, 18 milyara düşeceğiz. Mevcut sektörün içine ne yatırım yapmak gibi bir iştihamız enerjimiz var ne de finansmanımız” dedi.

basliksiz-1-2.jpg
Ramazan Kaya

'YÜZDE 40'A VARAN KAYIP YAŞANDI'

Ramazan Kaya, sektörde ilk 10 ayda ciro bazında yüzde 9, adet bazında ise yüzde 15.5'lik küçülme yaşandığını belirterek, ihracatın yüzde 70'inin gerçekleştirildiği AB'nin payının yüzde 59'a düştüğünü dile getirdi. Sektörün kapasitelerde yüzde 40'a varan kayıplar yaşadığını aktaran Kaya, “Bu kadar düşük kapasiteyle çalışmak zarardır. O yüzden kamudan destek bekliyoruz” dedi. Kaya, deprem bölgesindeki toplam istihdamın yüzde 20, kapasitedeki payının ise yüzde 9 olduğunu aktardı. Kaya, “İthalata gelen vergilerin hiçbir caydırıcılığı olmadı. Bizi yine enflasyonist ortama itti. Yüzde 30 vergi öderken şimdi yüzde 39 vergi ödüyoruz. Biz mevcut işler için kaynak bulamazken şimdi ithalat için bulmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Karar

Editör: Ahmet Kacır