Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından The Economist, 2023'ü en iyi geçiren ekonominin Yunanistan'ın olduğunu ifade etti.

Dergi, 2023 yılında neredeyse tüm uzmanların bir küresel resesyon beklediğini, ancak bunun aksine gayri safi dünya gelirinin yüzde 3 arttığını, iş piyasasının ise beklenenden daha fazla direnç gösterdiğini ifade etti. The Economist bunun dışında enflasyonun düştüğüne ve borsaların yüzde 20 yükseliş gördüğünü kaydetti.

The Economist, "çoğunlukla varlıklı" olarak nitelediği 35 ülkede yaptığı incelemede, ülkelerin 2023 yılındaki ekonomi performansını çekirdek enflasyon, enflasyon genişliği, gayri safi yurtiçi hasıla, istihdam ve hisse fiyatları üzerinden değerlendirdi.

Mesele Faizin, Küreselcilerin Öngörüleri Doğrultusunda İnip Çıkması... Küresel Sermaye Rotayı Çizdi Mesele Faizin, Küreselcilerin Öngörüleri Doğrultusunda İnip Çıkması... Küresel Sermaye Rotayı Çizdi

Uzun yıllar boyunca kötü ekonomi yönetimi ve finansal krizlerle anılsa da Yunanistan, geçen sene olduğu gibi bu sene de The Economist'in değerlendirmesinin şampiyonu oldu. 

Değerlendirmeye göre Yunanistan'ın çekirdek enflasyonundaki artış yüzde 3.4 görünürken, enflasyon genişliğinde yüzde 13.3 düşüş kaydedildi. Ülkenin GSYH'sinde ise yüzde 3.3 büyüme ve istihdamda yüzde 

Türkiye, sıralamada 15. sırayı Estonya ile paylaştı. The Economist Türkiye'nin çekirdek enflasyonunun 2023'te yüzde 69.5, enflasyon genişliğinin eksi yüzde 6.7 olduğunu belirtti. Ülkenin GSYH'sinde 3,3 büyüme, istihdamda ise sadece yüzde 0.1'lik bir artış gösterdi. Türkiye'de hisse fiyatlarında ise yüzde 20.6'lık bir artış görüldü. 

Güney Kore, sıralamada ikinci sırada yer alırken, genelde Amerika'dan ülkelerin ekonomilerinin iyi bir yıl geçirdiği görüldü. Sıralamada ABD 2., Kanada 6., Şili ise 7. sırada yer aldı. 

Avrupa'nın güçlü ekonomilerinden Almanya (27.), Britanya (30.) ve son sırada yer alan Finlandiya'nın ise kendi standartlarına kıyasla yavaş bir yıl geçirdiği görüldü.


Sütunlar sırasıyla yüzde olarak çekirdek enflasyonu, enflasyon genişliğini, GSYH'yi, istihdamı ve hisse fiyatlarını gösteriyor (2022 4. çeyrek- 2023 3. çeyrek)

The Economist inceledi: 2023'ün en zengin ülkeleri hangileri oldu?

Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından The Economist, 2023'te saat başına en yüksek ortalama gelire sahip ülkenin Norveç olduğunu ifade etti. Değerlendirmeye göre, ücretlerin en yüksek seviyede olduğu Lüksemburg, kişi başına düşen milli gelirde de ilk sırada yer aldı.  

The Economist, kişi başına düşen milli gelir, satın alma gücü paritesi ve çalışılan saat başına düşen gelir verilerini kullanarak ülkelerin ekonomi sıralamasını yaptı.

İncelemeye göre, ücretlerin yerel fiyatlara göre en yüksek seviyede olduğu Lüksemburg, kişi başına düşen milli gelirde de ilk sırada yer aldı. Kişi başına düşen milli gelir ve satın alma gücü açısından 3’ünü sırada yer alan Norveç, çalışılan saat başına dünyanın en yüksek ortalama gelirine sahip oldu.

Yapılan incelemede, GSYH'si piyasa döviz kurlarına göre açık ara en büyük olan ABD, kişi başına düşen milli gelirde 7’nci sırada yer aldı.  Satın alma gücü bakımından 8’inci sırada yer alan ABD, çalışma saatleri ve tatiller hesaba katıldığında ise 11’inci sıraya geriledi.

Nominal olarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, kişi başına düşen milli gelire göre 65'inci, çalışma saatleri sıralamasında 96'ncı sırada yer aldı. Güney Kore ise gayrisafi yurt içi hasılada 31’inci, çalışma saatlerine göre ise 47’nci sırada yer aldı.

Batı Avrupa'nın büyük bölümünde ise eğilim tam tersi olduğu belirtilen incelemede, Belçika, Almanya ve İsveç, satın alma paritesi ile iş ve yaşam dengeleri göz önünde bulundurulduğunda sıralamada yükseldi. T 24 

Editör: Ahmet Kacır