GÜNCEL

Türkiye 100. Yılda 'Umutsuz': Vatandaşların En Büyük Sorunu 'Ekonomi'

Yapılan anketten Türkiye'nin son hali ortaya çıkarken, genel anlamda vatandaşların rahatsızlığı ekonomide gözlemlendi. Sorunlar ve umutsuzluk açısından ekonomiyi eğitim, adalet ve doğal afetler takip etti.

Türkiye geçtiğimiz hafta 100. yılına girmişken, Ipsos Araştırma, Türkiye'nin ikinci yüzyıla dair bir anket gerçekleştirdi. Anketten çarpıcı sonuçlar çıkarken, Türkiye’nin parlak bir geleceği olacağını düşünen vatandaşların oranı yüzde 30'u geçemedi. Anketten çıkan sonuç ekonomide de olumsuz bir haldeyken, ekonomi 'Türkiye'de en büyük tehdit' olarak görüldü.

Türkiye geçtiğimiz pazar günü Cumhuriyet'in 100. yılını tüm ülkede çoşkuyla kutladı. Türkiye 100. yaşını geride bırakmışken, Ipsos, 'Cumhuriyet’in 100. Yılı Dosyası' ismiyle bir anket gerçekleştirdi. Türkiye’nin 2. yüzyılı için haziran ayındanitibaren toplam 4 bin kişi ile görüşüldü.

Yapılan anketten Türkiye'nin son hali ortaya çıkarken, genel anlamda vatandaşların rahatsızlığı ekonomide gözlemlendi. Sorunlar ve umutsuzluk açısından ekonomiyi eğitim, adalet ve doğal afetler takip etti.

Cumhuriyet’in temel unsurlarından 'laiklik' konusu vatandaşlara sorulurken ankete katılanların yarısından fazlasının, 'Türkiye laik bir ülkedir, tartışma konusu olamaz' dediği ortaya çıktı. Fakat ankete katılan her beş kişiden biri bu ifadeye katılmıyor.

Türkiye’nin içine girdiği ikindi yüzyılından umutlu olan, Türkiye’nin parlak bir geleceği olacağını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 30'da kaldı. Yani her üç kişiden biri bu konularda umutsuz.

Türkiye'nin son iki yıldır en büyük yarası olan 'ekonomi'de durum oldukça olumsuz. Yapılan ankette ekonomi, en çok gelişime ihtiyaç duyulan konu oldu. Ekonomiyi eğitim, adalet sistemi ve doğal afetlerle mücadele takip ediyor.

Ekonomi, Türkiye'de en büyük tehdit olarak ilk sırada yer alırken, ikinci büyük tehdit ise 'doğal afetler' oldu.

Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'nin ikinci yüzyılda adını neyle duyuracağı da soruldu. Bilgi teknolojileri alanındaki gelişmeler, ve yeni politikalarla ekonomi ve otomotiv alanı ikinci yüzyılda Türkiye’nin adını duyuracağı konular arasında iddiasını korudu.

100. yılı geride bırakırken, vatandaşların yüzde 43’ü ülkenin demokrasi konusunda başarılı olunduğunu ifade etti. Buna yaklaşık orandaki bir kitle ise başarısız olunduğunu düşünüyor.

Kaynak: Karar