Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilk kez yayımlanan "Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı, 2023" araştırması, Türkiye'de orta sınıfın eridiğini, yoksul oranının arttığını ortaya koydu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilk kez yayınlanan "Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı, 2023" araştırması, ülkedeki sosyoekonomik tablonun endişe verici bir değişimini gözler önüne serdi.
Araştırmaya göre, orta sınıf eridi, yoksulluk ve zenginlik arttı.
TATİL VE ET TÜKETİMİ AZALIYOR
Araştırma, ev sahipliği ve eğitim durumunda görece bir iyileşme görülmesine karşın, tatil ve gıda tüketimi gibi temel ihtiyaçlarda gerileme olduğunu gösteriyor. 14 yaşındayken tatile gidebilenlerin yüzde 40'ı artık gidemiyor. Aynı şekilde, 14 yaşındayken her gün et tüketebilenlerin yüzde 27,6'sı artık bunu karşılayamıyor.
EĞİTİM SEVİYESİ EBEVEYNLERDEN ETKİLENİYOR
Araştırma, ebeveynlerin eğitim seviyesinin çocuklarının eğitim seviyesini doğrudan etkilediğini ortaya koyuyor. Annesi veya babası yükseköğretim mezunu olan çocukların büyük çoğunluğu da yükseköğretim mezunu oluyor.
KENDİ HESABINA ÇALIŞANLARIN ORANI DÜŞÜYOR
Araştırmaya göre, 14 yaşındayken babası işveren veya kendi hesabına çalışanların çocuklarının sadece yüzde 14,5'i şu an bu şekilde çalışıyor. Bu durum, girişimcilik ve iş imkanlarının azaldığını gösteriyor.
EN DİPTEN EN TEPEYE ÇIKANLAR AZINLIKTA
Maddi durumu "çok kötü" olan ailelerin yüzde 16.5'i şu an en yüksek gelir grubundayken, yüzde 25.5'i ise en düşük grupta yer alıyor. "Çok iyi" durumda olan ailelerin ise yüzde 40.6'sı en yüksek gelir grubundayken, yüzde 7.6'sı en düşük grupta.
EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR
14 yaşındayken ailesi ev sahibi olanların yüzde 26'sı şu anda kiracı. 14 yaşındayken kiracı olanların ise yüzde 47.7'si şu anda da kirada oturuyor.
TÜİK'in araştırması, Türkiye'de eşitsizliğin arttığını ve orta sınıfın eridiğini gösteriyor. Bu durum, ülkenin sosyoekonomik açıdan daha kırılgan hale gelmesine işaret ediyor. Araştırmanın bulguları, politikaların dezavantajlı grupları destekleyecek şekilde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor.
Kaynak: Milli Gazete