GÜNCEL

Utancımız Daha da Katlandı: İsrail Ordusunun Dikenli Teli de Türkiye'den, TÜİK Verilerinde Görüldü

Cihan, “İsrail'in Mescidi Aksa etrafına çektiği dikenli telleri biz göndermiştik. Büyük tepki gelince ticaret yasağı çıktı. Şimdi ne yapıyoruz? Gümrük çıkış evraklarında Filistin yazıp yine İsrail'e gönderiyoruz” dedi.

İsrail'le ticaretin devam ettiğine dair ispatlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Soykırımın ilk aylarında Mescid-i Aksa'nın etrafını çevreleyen dikenli tellerin Türkiye'den tedarik edilmesi büyük tepkilere neden oldu. Nisan ayında gelen ticaret kısıtlamasıyla durdurulduğu açıklanan dikenli tel ihracatının devam etti TÜİK verilerinde görüldü. Nisan ayına kadar İsrail'e giden dikenli tel ticaret yasağının ardından Filistin'e gidiyor.

İsrail’in Filistin halkına yönelik katliamları bir yıldır devam ediyor. İsrail artık yalnızca Filistin halkını değil, Lübnan ve Suriye halkını da bombardımana tutuyor. Soykırımın ilk günlerinden beri halklar Filistin’e destek olurken devletler ise İsrail’le ticari ve diplomatik ilişkilerine devam etti. İsrail’in ticari olarak bir çok ihtiyacı ise hala ülkemizden karşılanıyor. KARAR İsrail’e giden ticari gemileri, çeliği, petrol sevkiyatını ve son olarakta makyaj malzemesi ihracatını manşete taşıdı. Soykırımın altıncı ayında iktidardan gelen ‘İsrail’le ticaret işi bitti’ açıklamasına rağmen ticaretin, üçüncü ülkeleri kullanmak, konşimento değişikliği yapmak gibi dolaylı yollar kullanılarak devam ettiği belgelerle ortaya konuldu.

TİCARET BAKANLIĞI SON 1 AYDA ÜÇ KEZ REDDETTİ

Ticaret Bakanlığı’da geçtiğimiz bir ay içerisinde üç kez İsrail’le ticaret yapmadığına dair açıklama yayınladı. Açıklamada ilk aylarda olduğu gibi ticaretin İsrail’le değil Filistin’le yapıldığı söylendi. Ancak ortaya çıkan tüm veriler bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını gösterdi.

MESCİD-İ AKSA’NIN DİKENLLİ TELLERİ DE TÜRKİYE’DEN

Gazeteci Metin Cihan, İsrail’le ticaretin tepki çektiği ilk aylardaki en tartışmalı ihracat malzemesi olan dikenli telin hala İsrail’e gönderildiğini TÜİK verilerine dayanarak açıkladı.

Cihan, “İsrail'in Mescidi Aksa etrafına çektiği dikenli telleri biz göndermiştik. Büyük tepki gelince ticaret yasağı çıktı. Şimdi ne yapıyoruz? Gümrük çıkış evraklarında Filistin yazıp yine İsrail'e gönderiyoruz” dedi.

AĞUSTOS AYINDA REKOR İHRACAT

TÜİK verilerine göre 2023 yılında ve ticaret kısıtlamasının geldiği Nisan 2024’e kadar dikenli tel İsrail’e gidiyor. Ancak nisan ayından itibaren dikenli teli Filistin’e göndermeye başlamışız. Verilere göre Ağustos ayında dikenli tel ihracatında rekor kırıldı.

Karar'ın haberine göre, Cihan, ilk günden itibaren sektörde çalışan insanlardan kendisine ticaretin devam ettiğine dair bilgiler geldiğini ancak yalnızca resmi kaynaklardan teyit edebildiği bilgileri paylaştığını söyledi.

TÜRKİYE’DEN TEDARİK KESİLİRSE İSRAİL ZARAR GÖRÜR

KARAR olarak Filistin’de ithalat şirketi olan bir Filistinliyle konuştuğumuzda İsrail’in hiçbir şekilde kendisinden başka kimseye ithalat ve ihracat izni vermediğini Türkiye’den gelen gemilerin Filsitin’e ulaşmadığını söylemişti. Cihan, “İsrail gazeteleri de Netanyahu'nun kararı ve özel izni ile bu ticaretin Filistin maskesi altında sürdüğünü yazdı. Çünkü Türkiye'nin tedariği kesilirse İsrail zarar görür diye açık açık ilan ettiler” dedi.

31 Mart seçimleri öncesinde dikenli tel tedarikine gelen tepkiler seçim sonuçlarını dahi etkilemişti. İktidar halktan gelen tepkilere kürsülerden İsrail’e meydan okuyarak bastırmaya çalışırken tepkiler arttıkça reddettiği ticareti türlü yollarla sürdürmeye devam etti.
Bu süreçte 50 binden fazla insan hayatını kaybederken binlercesi yaralandı.