GÜNCEL

Utancın Ardındaki Asıl Utanç: Türkiye, OECD Ülkeleri İçinde Birinci

PISA 2022 sonuçlarına göre Türkiye, 80 ülke arasında matematikte 39, fende 34 ve okumada 36’ncı sırada yer alarak 2018’de olduğu gibi tüm branşlarda OECD ülkeleri ortalamasının altında kaldı.

Türkiye’nin eğitimdeki başarısızlığını gösteren PISA verileri, okuldaki açlığı da gözler önüne serdi. Her beş çocuktan biri parası olmadığı için haftada en az bir defa yemek yiyemiyor. Utandıran endekste Türkiye, OECD ülkeleri içinde birinci olurken, raporlara göre okulda beslenme sıkıntısı çeken öğrenciler iki okul yılı geriye düşüyor.

PISA 2022 sonuçlarına göre Türkiye, 80 ülke arasında matematikte 39, fende 34 ve okumada 36’ncı sırada yer alarak 2018’de olduğu gibi tüm branşlarda OECD ülkeleri ortalamasının altında kaldı. PISA raporları Türkiye’de başka bir utancı da ortaya koydu. Son iki yıldır yaşanan ekonomik zorlukların öğrencilerin beslenme çantalarına da yansıdığı belirlendi. Verilere göre, her beş çocuktan biri parası olmadığı için haftada en az bir defa yemek yiyemiyor. Türkiye, parasızlıktan yemek yiyemeyen öğrenciler endeksinin zirvesinde yer aldı.

AÇLIK ÇEKEN ÖĞRENCİ İKİ OKUL YILI GERİDE

MEB, ‘bir öğün ücretsiz okul yemeği’ni tepkilere rağmen kaldırırken, öğün atlayan öğrencilerin eğitim yılı kaybına uğradığı görüldü. Türkiye’den katılan 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 10.8’i haftada bir, 4.8’i iki veya üç kere, 1.8’i beş kere, 1.9’uysa her gün paraları olmadığı için yemek yiyemediklerini söyledi. ‘Son 30 günde yemek sorunu yaşamayan’ öğrencilerin ortalama matematik puanı 461 puanken, bu sorunu haftada bir kere yaşamış olanların ortalama puanı 42. Buna göre okulda beslenme sıkıntısı çeken öğrenciler iki okul yılı geride.

PISA’DAKİ KIRIK NOTUN ALTINDAN AÇLIK ÇIKTI

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Türkiye, 15 yaşındaki öğrencilerin becerilerini ölçen PISA 2022 raporunda 81 ülke arasında 39’uncu olurken aynı raporda yer alan diğer bulgular bu başarısızlığı adeta açıklar nitelikte. Söz konusu rapor Türkiye’de dip yapan eğitimi gözler önüne sererken, aynı zamanda her beş çocuktan birinin parası olmadığı için haftada en az bir defa yemek yiyemediğini ortaya koydu. Araştırmada, yemeklerini eksiksiz yiyen öğrencilerin ortalama matematik puanı 461 olurken bu sorunu hafta bir kere yaşayanların ortalama puanı 42.

Türkiye, son iki yıldır ekonomik zorluklarla mücadele ederken bu durum öğrencilerin beslenme çantalarına da yansıdı. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) açıklamış olduğu rapora göre; Türkiye’de her beş çocuktan biri parası olmadığı için haftada en az bir defa yemek yiyemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2022 yılında okul öncesi eğitimde başlatmış olduğu ‘bir öğün ücretsiz okul yemeği’ uygulaması, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler sonrasında afet bölgesi dışındaki illerde uygulamadan kalktı.

PISA kapsamında uygulanan ankette “Geçen 30 günde yiyecek alacak paranız olmadığı için kaç kere yemek yiyemediniz?” sorusu soruldu. Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe’nin haberine göre Türkiye’den katılan 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 10.8’i haftada bir, yüzde 4.8’i hafta iki veya üç kere, yüzde 1.8’i haftada dört veya beş kere, yüzde 1.9’uysa her gün paraları olmadığı için yemek yiyemediklerini belirtti. Bu şekilde Türkiye, 38 üyesi bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleriyle karşılaştırıldığında yüzde 19.2’yle, yiyecek parası olmadığı için son 30 günde haftada en az bir kez yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke. PISA 2022 ortalama puanları da parasızlık nedeniyle okulda yemek yiyemeyen öğrencilerin diğer öğrencilerden geri kaldığını gösteriyor.

Son 30 günde hiç ya da neredeyse hiç yemek yiyememe sorunu yaşamayan’ öğrencilerin ortalama matematik puanı 461 puanken, bu sorunu hafta bir kere yaşamış olanların ortalama puanı 42. PISA’da 20 puanlık fark bir okul yılına karşılık geliyor. Buna göre okulda beslenme sıkıntısı çeken öğrenciler iki okul yılı geride.

Öte yandan Türkiye, öğrencilerin başarı puanına göre PISA 2022’de 81 ülke arasında 39’uncu, 37 OECD ülkesi arasında ise 32’nci sırada yer aldı. Türkiye, PISA 2018’de ise 79 ülke arasında 42, 37 OECD ülkesi arasında 33’üncü sırada yer almıştı. Türkiye’nin 2003 yılından beri katıldığı PISA araştırmasının 2022 raporuna göre katılımcı 81 ülkenin matematik alanındaki ortalama puanı 438, OECD ülkelerinin ortalama puanı 472 olurken Türkiye’nin matematik alanındaki ortalama puanı 453 olarak ölçüldü. Türkiye, fen alanında 81 ülke arasında 34’üncü, OECD ülkeleri arasında 29’uncu sırada yer alırken okuma becerileri alanında ise sırasıyla 36’ncı ve 30’uncu oldu.