İlçe Başkanı İsmail Güler'den Kızılay'ın Dağıttığı Paralarla İlgili Açıklama: Tevafuk, Denk Gelmiş İlçe Başkanı İsmail Güler'den Kızılay'ın Dağıttığı Paralarla İlgili Açıklama: Tevafuk, Denk Gelmiş

Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) milyonlarca dolar zarara uğratıldığı davanın duruşması dün İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Binali Yıldırım'ın başbakanlığı döneminde kurulan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başında olduğu Türkiye Varlık Fonu'nu (TVF) 19 milyon dolar dolandırdıkları iddiasıyla haklarında "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ve "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama" suçlarından toplamda 6'şar yıldan 17'şer yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Mineks İnternational LTD şirketinin sahibi ev hapsindeki Bülent Göktuna ile tutuksuz sanık şirket avukatı Burhan Afas Şafak ve avukatları hazır bulundu.

"BENİ BİNALİ YILDIRIM DAHİL ETTİ"

Savunmasında Göktuna, sözleşme gereği ödemenin Allen Associates şirketine yapılması gerektiğini bildiklerini söyleyerek, "O dönem TVF Başkanı olan Mehmet Bostan, İran'a yönelik yaptırımların delinmesiyle ilgili ABD'de görülen Halkbank davasını gerekçe göstererek ödemenin benim şirketime yapılmasını teklif etti. Bunun sözleşmeye göre usulsüz olduğunu söyledim. Mehmet Boston ise 'düzenlemeyle hallederiz' dedi. Beni bu projeye dahil eden Binali Yıldırımdır" dedi.


"USULSUZLÜK VAR AMA İYİ NİYETLE YAPTIK"

Bülent Göktuna, savunmasının devamında, "Tamamen iyi niyetle yapılan bir çalışmanın neticesidir. Varlık Fonu'nda bir usulsüzlük vardır evet ama bunu tamamen iyi niyetle yaptık. Bu işin detaylarını Mehmet Bostan'a sormalısınız. Mehmet Bostan'la ayak üstü konuştuk. Bana iç anlaşmazlıklardan dolayı çalışma arkadaşlarıyla anlaşmazlığa düştüğünü belirtti. Bana Varlık Fonu'yla alakalı bir dava açılmadı. Burhan benim arkadaşındır. Zaman zaman avukatlığımı da yapmıştır. Benim herhangi bir finansal yöneticiliğimi yapmamıştır" diye konuştu.

"BİNALİ YILDIRIM'I TANIMAM"

Sanık Burhan Asaf Şafak ise savunmasında 38 yıllık avukat olduğunu belirterek, "Olayla ilgili anlatacağım hiç bir şey yok. Ne Binali Yıldırım'ı ne de bir başkasını tanırım. Hiç biriyle ilgim alakam yok. Bülent Göktuna FETÖ tarafından Ergenekon kumpasında yargılanmıştı. O zamanda da kendisinin avukatıydım. Soruşturmada gelen evraklara gelen paralara baktım. Yaptığım işlem sadece müvekkilimin işlemlerini kontrol etmekti. İddianamede geçen para akışındaki miktarlar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

"SADECE KURULMASINDAN SORUMLUYDUM"

Duruşmada tanık olarak ifadesi alınan TVF eski Başkanı Mehmet Bostan, Varlık Fonu'nu kurmakla görevlendirildiğini söyleyerek, "Varlık Fonu kurulduktan sonra bunu yönetmek bana verildi ve yönetildi. Bu fon bir borçlanma programıydı. Ben sadece bu fonun kurulumundan sorumluydum" dedi.

MEHMET BOSTAN VE BİNALİ YILDIRIM

Odatv'de yer alan habere göre,  Mehmet Bostan, soruşturma kapsamında daha önce alınan ifadesinde dönemin başbakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla hareket ettiğini, 25 milyon doların ödendiği tarihte Varlık Fonu’nun parası olmadığını, bu nedenle örtülü ödenekten paranın alındığını, Bülent Göktuna'yı da Binali Yıldırım'ın kendisine yönlendirdiği o dönem danışmanı olan Salih Orakçı'dan tanıdığını ifade etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI ŞİKAYETÇİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi şikayetçi, Bülent Göktuna ile avukatı Burhan Asaf Şafak şüpheli olarak yer aldı.

NET ZARARIN TESPİTİ İÇİN MÜZEKKERE YAZILACAK

Varlık Fonu 19 milyon dolar zarara uğratılırken ara kararını açıklayan mahkeme, net zararın tespiti için Türkiye Varlık Fonu'na müzekkere yazılmasına ve net zarar belli olana kadar da sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin devamına karar verdi. Sanıklar hakkındaki adli kontrollerin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 28 Ocak 2025'e erteledi.

Editör: Ahmet Kacır