İktidar ekonomik krizin faturasını vatandaşa kesmeye devam ediyor. Meclis’e sunulan kanun teklifine göre yeni vergiler geliyor. Teklife göre limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından 750 lira Savunma Sanayi Fonu ücreti alınacak. Teklife muhalefetten tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, halkın milli duygularının suistimal edildiğini belirterek “Savunma sanayi gibi stratejik bir sektörü buna alet ederek, kötü ekonomi yönetimini örtmeye çalışıyorlar” dedi.
Ekonomik krizden çıkış amacıyla seçimden itibaren sürekli yeni vergiler çıkaran hükümet son olarak devasa büyüklükte bir ‘paket’ hazırlığını duyurdu.
İğneden ipliğe her alanda yeni vergiler getiren paketin gerekçesi ise ‘Savunma Sanayii Fonu’nun gelirlerini artırmak’ diye açıklandı.
Fondaki 3 milyar liranın 2017’de Varlık Fonu’na bedelsiz devredildiğini hatırlatan muhalefet temsilcileri, ‘Kara delikleri kapatmak için buldukları kaynak yine vatandaşın cebi’ tepkisini gösterdi.
SADECE KREDİ KARTLARINDAN HAZİNEYE 46.5 MİLYAR TL GELİR
Ekonomik krizden çıkış amacıyla A’dan Z’ye her alanda sürekli yeni vergiler çıkaran hükümet yeni bir paketin daha hazırlığını duyurdu. AK Partili vekillerin hazırladığı yasa teklifine göre Savunma Sanayii Fonu’na kaynak oluşturmak için limiti 100 bin TL ve üstü kredi kartlarından yıllık 750 TL kesilecek. 5 bin TL ve üstü fiyatı olan kol saatinden ÖTV, motosikletten ek MTV, sıfır araç tescilinde 3 bin, ikinci elde bin 500 TL ücret alınacak. Her noter işleminden ek 75, tapuda alıcı ve satıcıdan 750 TL kesilecek. Sadece kredi kartlarından hazineye akacak kaynak 46 milyon TL’yi aşacak. Vatandaşın sırtındaki yükü artıracak teklife tepki yağdı.
HEPİMİZDEN VERGİ ALMAK İÇİN ‘İSRAİL SALDIRACAK’ DEMİŞLER
Cumhurbaşkanı’nın ‘İsrail saldıracak’ sözlerini hatırlatan CHP lideri Özel “Hepimizden 70 milyar vergi toplamak için böyle bir söyleme girişmişler” dedi. Fondaki 3 milyar liranın 2017 Şubat ayında Varlık Fonu’na bedelsiz devredildiğini söyledi. Deprem vergilerini hatırlatan CHP’li Oğuz Kaan Salıcı ise ‘Parayı Savunma Sanayii için harcayacaklarına nasıl inanacağız?’ sorusunu yöneltti. ‘Madem ihtiyaç vardı neden biriken paralar Varlık Fonu’na aktarıldı?’ tepkisini gösterdi. Paketi savunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise ‘Burada tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek’ açıklaması yaptı. Yılmaz’ın sözlerine sosyal medyada tepki yağdı.
YİNE BİLİMDEN UZAKLAŞIYORUZ
SERKAN ÖZCAN: Kart limitlerine bakılarak vergi alınması ne vergi adaletiyle ne de etkin bir vergi sistemi ile uyuşmaz. En önemli soru, millet vergilerin savunma sanayiine harcandığını nasıl kontrol edecek.
OZAN BİNGÖL: Vergilemede kazdan tüy yolma aşamasından sinekten yağ çıkarma aşamasına geçildi. Ne olur savunma sanayini bahane edip vatandaşı yoracak vergi adaletsizliğini getirmeyin önümüze.
MAHFİ EĞİLMEZ: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kargaşasının içine giriyoruz.
YENİ VERGİLERE 'SAVUNMA' KILIFI
Karar'dan Merve Şişman'ın haberine göre, İktidar ekonomik krizin faturasını vatandaşa kesmeye devam ediyor. Meclis’e sunulan kanun teklifine göre yeni vergiler geliyor. Teklife göre limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından 750 lira Savunma Sanayi Fonu ücreti alınacak. Teklife muhalefetten tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, halkın milli duygularının suistimal edildiğini belirterek “Savunma sanayi gibi stratejik bir sektörü buna alet ederek, kötü ekonomi yönetimini örtmeye çalışıyorlar” dedi.
‘HALKIN DİKKATİ EKONOMİK KRİZDEN UZAKLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR’
Kredi kartlarından savunma sanayii için yıllık 750 TL’lik katkı payı alınacak olmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, “Madem ihtiyaç vardı neden biriken paralar Varlık Fonuna aktarıldı” diye tepki gösterdi. CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu savunma sanayi ile ilgili yasa teklifine tepki gösterdi. Arpacı, “Genel Başkanımızın işaret ettiği gibi, Erdoğan’ın ‘İsrail tehdidi’ söylemleriyle halkın dikkati ekonomik krizden uzaklaştırılmak isteniyor. Yükselen enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik ve derinleşen yoksulluk konuşulmasın diye sahte bir güvenlik krizi yaratılmakta ve bu kriz üzerinden savunma sanayisi yatırımları haklı gösterilmeye çalışılmaktadır” dedi.
CEVDET YILMAZ: TEK KURUŞ BÜTÇEYE GİTMEYECECEK
Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu. Teklifte Savunma Sanayi Fonu’nun gelirlerini artırmaya yönelik çok sayıda hüküm yer alıyor. Buna göre limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 TL ücret alınacak. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan açıklama geldi. Yılmaz, “Meclisimize bir paket teklif edildi. Özellikle Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na destek amaçlı. Burada tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek” dedi.
‘KREDİ BORÇTUR VERGİ BORÇLUDAN DEĞİL KREDİYİ VERENDEN ALINIR
’Ekonomistlerden de ‘savunma sanayiine katkı’ adı altında yeni vergi düzenlemelerine tepki geldi. Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, yeni düzenlemeleri “ekstra vergi” olarak nitelendirerek paylaşımında 3 madde ile şöyle yazdı: “Önce Nas ekonomi modeli diyerek enflasyonu patlat. Parayı değersiz hale getir. Sonra insanlar nakit kullanamasın diye büyük banknot çıkarma insanları kredi kartına mahkum et. Sonra kredi kartına mahkum ettiğin insanlara 100 Bin TL üstü limitli kartlar için ekstra vergi koy.” İktisatçı Mahfi Eğilmez de yaptığı paylaşımda “İdarenin böyle bir hataya düşeceğini sanmam ama yine de söyleyeyim: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz” dedi.
‘SİNEKTEN YAĞ ÇIKARMA AŞAMASINDAYIZ’
Vergi uzmanı Ozan Bingöl’de düzenlemelere tepki göstererek “Vergilemede kazdan tüy yolma aşamasından sinekten yağ çıkarma aşamasına geçeceğimizi söylemiştik. O aşamadayız. Vergi öderken vergi mi ödenir deyip kaldırımasını istediğimiz beyannamedeki damga vergisi kadar ilave tutar alınması hedefleniyor. Hem işlemler kredi kartıyla yapılacak deniyor hem de kredi kartı limiti üzerinden vergi getiriliyor. 2 milyonluk ev de alsanız 100 milyonluk yalı da aynı tutarda tapuda ilave harç getiriliyor. Ve vergi sistemini boğacak, vatandaşı canından bezdirecek bu yeni vergilerle hedef 2024 yılı vergi hedefinin yüzde 1’i bile değil. Amaç savunma sanayini desteklemekse gelecek vergiyi beklemeyin bütçeden hemen aktarın. Ama ne olur savunma sanayini, güvenliği bahane edip vatandaşı yoracak, vergi adaletsizliğini daha derinleştirecek vergileri getirmeyin önümüze” paylaşımını yaptı.
LİMİT DÜŞÜRMEK İÇİN BANKALARA AKIN EDİLDİ
Savunma sanayiini desteklemek için 100 bin TL limiti olan kredi kartı sahiplerinden 750 TL katkı payı alma haberleri sonrası kredi kartı limiti düşürme talepleri adeta peş peşe geldi. Çok sayıda kişinin bankaları arayarak limit düşürme talebinde bulunduğu öğrenildi. Kredi kartı limiti 100 bin TL olanlar limitlerini 99 bine düşürmek için talep yağdırdı. Ayrıca kredi kartı limiti düşürme nasıl yapılır araştırmaları da başladı. Arama motorlarında en çok yer alan konu ‘Kredi kartı limiti nasıl düşürülür?’ oldu. Müşterisi oldukları bankanın müşteri hizmetlerini arayan vatandaşlar kart limitlerinin 99 bin TL’ye düşürülmesini talep etti.
‘KATILMA PAYI HİZMET BEDELİ DİYEREK MİLLETİ KANDIRAMAZSINIZ’
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da yeni vergi düzenlemelerine sert tepki gösterdi. Anayasa’nın 5’inci maddesi hatırlatan ve vatandaşın devletin görevini yapsın diye onlarca vergi ödediğinin altını çizen Öztrak, “Anlaşılan toplanan bunca vergi Saraya artık yetmiyor, “İtibardan tasarruf olmaz” diyen bu yönetim, denizi bitirdi. Hükümet, devletin Anayasa’daki en temel görevini bile yerine getirmekte zorlanıyor. Daha bir kaç ay önce; içeride “Vatandaşlarımıza yeni bir vergi yükü getirmek tercihimiz değil” diyenler. Dışarıda yatırımcılara “Yeni ilave vergi planlamıyoruz” diye sunumlar yapanlar, şimdi,“İsrail bize saldıracak” masallarının arkasına sığınarak “Savunma Sanayine para lazım” diyerek, Adına “Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na katılma payı” deyip salma salıyorlar. Adını ne koyarsanız koyun, kimseyi kandıramazsınız. Bu, bal gibi vergidir. Hem de iğneden ipliğe her şeye gelen bir vergi... Vergi değil “katılma payı” vergi değil “hizmet bedeli” diyerek, milleti artık aldatamazsınız” dedi.
"EN ÖNEMLİ SORU: SAVUNMA SANAYİİNE HARCANIP HARCANMADIĞI NASIL KONTROL EDİLECEK?"
Ekonomist Serkan Özcan ‘savunma sanayiine katkı’ adı altında yeni vergi düzenlemelerine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Gelişmiş ülkelerin ekonomilerine yakından bakıldığında vergi gelirlerinin genelde doğrudan gelirden alındığı görülmektedir. Bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerde ise vergi gelirlerinin içinde harcamalardan alınan ve dolaylı vergiler olarak bilinen vergilerim ağırlığı artmaktadır. Bir ekonominin gelişip gelişmediğini anlamanın en önemli yöntemlerinden bir tanesi o ülkede verginin nereden toplandığına bakılmasıdır. Maalesef bugün Türkiye’de vergi gelirlerinin yaklaşık üçte ikisi doğrudan gelirden değil harcamalardan alınmaktadır. Bu durum vergi adaletsizliğini daha da büyütmektedir” dedi. Bir gelir ya da harcama olmadan, bir ödeme aracı olan kredi kartındaki limitlere bakılarak vergi alınmasının ne vergi adaletiyle ne de etkin bir vergi sistemi ile uyuşmadığını söyleyen Özcan, “Ayrıca bu tür spesifik konular için toplanan vergilerin gerçekten de o konu için harcanıp harcanmadığının anlaşılması kolay değildir. Türkiye’de istatistik kurumunun dahi enflasyonla insanların şüpheyle baktığı hepimizin malumudur. Hal böyleyken şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda henüz yeterli bir gelişme sağlanamışken spesifik olarak bir konuyla ilgili vergi toplama yönünde bir karar alınmış olması doğru değildir. Burada en önemli soru, bu vergiyi ödeyen milletin gerçekten bu vergilerin savunma sanayine harcanıp harcanmayacağını nasıl kontrol edeceğidir. Yıllardır deprem vergisi altında adı altında toplanan paraların nerede kullanıldığı bugün hiç kimse tarafından bilinmemektedir” dedi.