Vatandaşın Geçim Sıkıntısı Büyüyor... ‘Dilenci Durumuna Düştük, Ölmeden Öldük’ Enflasyon Düştü mü...? Vatandaşın Geçim Sıkıntısı Büyüyor... ‘Dilenci Durumuna Düştük, Ölmeden Öldük’ Enflasyon Düştü mü...?

Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nün yaptığı son araştırma, Türkiye'de toplumsal güvenin en düşük olduğu kurumları ortaya koydu. 1.514 kişinin katıldığı ankete göre, vatandaşların en güvenmediği kurumun siyasi partiler olduğu belirlendi. Katılımcıların %25,1'i siyasi partilere güvenmediğini ifade ederken, ikinci sırada ise Diyanet İşleri Başkanlığı yer aldı.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, ‘Türkiye’deki toplumsal eğilimleri ölçmek’ amacıyla bir saha araştırması gerçekleştirdi. 19-22 Eylül 2024 tarihleri aralığında anket yöntemiyle yapılan araştırmada 1.514 kişiye bazı sorular yöneltildi. Anketin hata payı ise artı eksi yüzde 2,5 olarak belirlendi. Katılımcılara sorulan sorular arasında en dikkat çekici yanıtlara sahip olan soru ise “Türkiye’de en güvenmediğiniz iki kurumu belirtir misiniz?” oldu.

SİYASİ PARTİLER İLK SIRADA

Türkiye’de en güvenilmeyen kurum olarak “Siyasi partiler” yer aldı. Ankete katılanların yüzde 25,1’i bu şıkkı tercih ederken ikinci sırayı ise Diyanet İşler Başkanlığı aldı.

DİYANET İKİNCİ OLDU

KısaDalga'nın haberine göre, vatandaşlara sıklıkla ‘şükretmeyi’ tavsiye eden ancak lüks araç tüketimi ile kurum kaynaklarını kişisel çıkarları için kullandığı iddialarıyla çalkalanan Diyanet’e güvenmeyenlerin sayısı yüzde 18.8 oldu.

ÜÇÜNCÜ SIRADA YARGI

Ankete katılanların en çok güvenmediği kurumların üçüncü sırasında ise yargının olması dikkat çekti. Yargıya güvenmeyenlerin oranı Diyanet’e oldukça yakın bir sonuçlar yüzde 18,4 oldu.

HÜKÜMETE GÜVENMEYENLER

Ekonomik gelişmeler ışığında son yerel seçimlerde ciddi oy kaybı yaşayan ve elindeki belediyeleri de kaybederek seçimlerde ikinci parti konumuna düşen AKP hükümetine güvenmeyenlerin sayısı 14,3 oldu.

TÜİK DE LİSTEYE GİRDİ

Siyasi partiler ve Diyanet’in ardından, diğer bazı kurumların, “En güvenmediğiniz iki kurumdan biri” olarak işaretlenme oranı ise şöyle:

• TÜİK: Yüzde 8,7

• Muhalefet: Yüzde 7,2

• Meclis: Yüzde 4,9

RTÜK: Yüzde 2,1

Editör: Ahmet Kacır