Türkiye Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan, Türkiye’de ilaç sektörünün ciddi krizle karşı karşıya olduğunu belirterek, son iki yılda 938, bu yıl ise 604 ilacın ruhsatının iptal edildiğini söyledi. Saydan, bu ilaçların arasında antibiyotikler, göz damlaları, tansiyon ve şeker ilaçları, öksürük şurupları gibi hayati öneme sahip ilaçların bulunduğunu belirtti. Saydan, ilaç euro kuru fiyatlandırmasının sektörü zorladığını ifade etti.

Türkiye Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç ruhsat iptalleri ve yenilikçi ilaçlara erişim konusundaki sorunlara dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Son iki yılda 938 ilacın ruhsatının iptal edildiğini vurgulayan Saydan, ilaç firmalarının Türkiye pazarından çekilme eğiliminde olduğunu belirtti.

'604 İLACIN RUHSATI BU YIL İPTAL EDİLDİ'

Saydan, Türkiye'deki mevcut ilaç erişim sorunlarının ciddi boyutlara ulaştığını ifade ederek, "Dünya sağlık örgütü pandemik ve endemik salgınlar ilan ederken, Türkiye’de bu yıl içinde 604 ilacın ruhsatı iptal edildi. Yenilikçi ilaçlara erişimin yüzde 6’lar seviyesinde olduğu Türkiye’de bu durum oldukça düşündürücü." dedi.

'İLAÇ EURO KURU UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİ'

Açıklamada ilaç fiyatlandırmasındaki döviz kurunun sektörde yarattığı sıkıntılara dikkat çeken Saydan, şunları söyledi:

"Bakanlıkça ilaç fiyatlandırmasında belirlenen en son Euro kuru 21,67’dir. Bu ekonomik gerçeklikten uzak durum maalesef tüm sektöre ekonomik bir yük getiriyor. Netice olarak birçok ilaç bulunmamaya ve 'yok'ta olmaya devam etmekte, ithal edilen ürünler artık ithal edilmemekte. Yeni çıkan, tedaviye yeni verilen ilaçlar ülkemize getirilmemeye, var olan ilaçların da ruhsatları iptal edilmeye başlandı."

Karar'ın haberine göre,  İlaçların bulunabilir ve ulaşılabilir olması için ilaç euro kuru (DAD) fiyatlandırmasından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Saydan, "Ayrıca SGK tarafından firmalara bizlerin üzerinden uygulanan kamu kurum indirimlerinin uygulanabilir, makul seviyede olması ve bu indirimden kaçınan firmalara gerekli yaptırımının sağlanması gerekmektedir. İlaç sorununun bu önemli 2 sebebine acilen çare bulunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Özgür Özel: Devlet Bey'e İnat Bunları Konuşacağım;Emekli, Engelli, Madenci. Asgari Ücret, Doktor,Depremzede Sorunları... Özgür Özel: Devlet Bey'e İnat Bunları Konuşacağım;Emekli, Engelli, Madenci. Asgari Ücret, Doktor,Depremzede Sorunları...

'YERLİ İLAÇLARIMIZI DA KAYBEDECEĞİZ ENDİŞESİNDEYİZ'

Yerli ilaç sanayisinin de mevcut politikalar nedeniyle zorlandığını vurgulayan Saydan, şu ifadelere yer verdi:

"Yerli ilaç üretimini destekliyoruz, ama ilaçta millileşmek böyle olmaz. Alınan kararlar yeni nesil ilaçları ülkemizden uzak tutmanın yanında yerli ilaç sanayimizi de zorlamakta ve Ar-Ge çalışmalarına yeterli kaynak ayrılmasına imkan vermemektedir. Eğer şartlar böyle devam ederse yerli ilaçlarımızı da kaybedeceğiz endişesindeyiz."

Editör: Ahmet Kacır