Dünyayı Yeniden Gezmek İçin Bir Bahane Buldular, İlk Durak Japonya: Uçak Bileti 70 Bin Lira Dünyayı Yeniden Gezmek İçin Bir Bahane Buldular, İlk Durak Japonya: Uçak Bileti 70 Bin Lira

Yenidoğan Çetesi Davası’nda tutuklu olan İlker Gönen, 112 Çalışanı Fehmi Aytekin ve Dursun Eryılmaz’ın, sekiz yıl önce devlet hastanelerinden özel hastanelere yenidoğan bebek sevki yaparak ve yatış sürelerini uzatarak SGK’nın zarara uğrattıkları iddiasıyla Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda soruşturulduğu ortaya çıktı. 2015’te başlayan ve üstü kapatılan soruşturmanın 7 yıllık eksik kısımlarına ulaşıldı.

Para için bebekleri ölüme sürükleyerek Türkiye’nin kanını donduran ‘Yenidoğan’ davasındaki sanıklar, davanın ilk duruşmasında 6 gün boyunca hakim önünde hesap verdi. Yenidoğan Çetesi’nin lideri olduğu belirtilen Doktor Fırat Sarı, 23 Kasım’da hakim karşısına çıktı. Sarı, yapıyı kendisinin keşfetmediğini, teklif edildiğini öne sürdü. Hapis yattığı terör örgütü PKK’dan ayrıldıktan sonra devletle ilişkili olduğunu da ifade etti. Sarı Başta olmak üzere sanıkların anlatımları çetenin çevirdiği çarkın çok daha büyük olduğunu gösterirken 2015’te çeteye ilişkin başlatılan incelemelerin iddianamede yer almaması ise eksik iddianameyle yargılamanın yapıldığını ortaya koydu.

yeni.jpg

ÇETE 2023’TE DEĞİL 2015’TE BAŞLADI

Karar'dan Sema Kızılarslan'ın haberine göre, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yapının varlığından 27 Mart 2023’te CİMER’e yapılan bir başvuru ile haberdar olduklarını açıklamıştı. Ancak çetenin ilk duruşmasını izleyen Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ise “İlk soruşturma talimatını Başbakanlığım döneminde ben verdim. Yenidoğan Çetesi’nin geçmişi iki yılla sınırlı değil” dedi ve davaya katılma talebinde bulunacağını belirtti. Başbakanlık görevini 2014-2016 yılları arasında yürüten Davutoğlu’nun işaret ettiği 2016 yılı kasım ayında Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmada, şu anda tutuklu yargılanan doktorlar İlker Gönen, Fehmi Aytekin ve Dursun Eryılmaz’ın da isimleri yer alıyordu. 

SANIK GÖNEN 8 YIL ÖNCE İFADE VERMİŞ

Tutuklu sanıklar İlker Gönen, Fehmi Aytekin ve Dursun Eryılmaz, 8 yıl önce yenidoğan bebeklerinin kamu hastanelerinden özel hastanelere sevk edilmesi ve hastanede yatış sürelerinin uzatılması yoluyla SGK’ya yüksek fatura çıkarıldığı iddialarıyla soruşturulmuş. Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, Gönen o dönemde Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman hekim olarak görev yapıyordu. 2015 yılında Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nden 451 yenidoğan sevkinin 207’si 112 KKM’ye, 244’ü ise özel hastanelere yapılması üzerine Gönen hakkında başlatılan incelemede hakkında “Bir menfaat karşılığı yapıldığını ortaya koyan herhangi bir bilgi veya belgeye ulaşılamadığı” ifade edilmiş ve soruşturma kapatılmış. Gönen, şu anda Yenidoğan Çetesi’nin ikinci adamı. Tutuklu olarak yargılanan Gönen, hakkında, birçok bebek ölümü ve nitelikli dolandırıcılık suçlaması bulunan Gönen’e 582 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

AYTEKİN 8 YIL ÖNCE AYNI SUÇTAN CEZA ALDI

Yenidoğan Çetesi Davası kapsamında tutuklu sanıklardan 112 çalışanı Fehmi Alperen’in, 2016 yılında hazırlanan raporda Esencan Hastanesi İdari Amiri olarak görev yaptığı ve hastaların yatış sürelerini uzatarak SGK’ya yüksek fatura çıkardığı tespit edilmiş. Hastaneye bu konu ve diğer usulsüzlükler nedeniyle para cezası uygulanmış. Çete davasında ise Alperen hakkında “112 sistemi kullanılmaksızın hasta sevkleri yaparak, hastaların tedavi basamaklarında değişiklikler yapıp ve gerçeğe aykırı şekilde ilaçları SGK’ya fatura ettirerek nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği” iddiaları bulunuyor.

ERYILMAZ YANLIŞ TEDAVİDEN SORUŞTURULMUŞ

Çetesi davasında yargılanan bir diğer sanık ise Özel İstanbul Şafak Hastanesi’nde çalışan Çocuk Doktoru Dursun Eryılmaz. Hastane dava kapsamında şüpheli hastanelerden biri. 2016 yılına ait soruşturmada ise Eryılmaz ve diğer doktorların tedavi ettiği 5 yenidoğan bebekle ilgili soruşturma başlatılmış. Bebeklere uygulanan ‘çoklu antibiyotik tedavileri’nin gereksiz olduğu ve tıp bilgileriyle çeliştiği belirtilmiş. Ancak, yapılan incelemeler sonrası raporda, tedavi edilen bebeklere zarar verildiğine dair bir bulguya rastlanmadığı ve bu nedenle Eryılmaz hakkında herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığı ifade edilmiş. Raporda “Özel hastanelerde tedavileri yapılan bebeklerin bu tedavilerden zarar görmedikleri anlaşıldığından Özel Hastanelerin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Dursun Eeryılmaz hakkında herhangi bir işlem yapılmasına gerek bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verilmiş. Eryılmaz şu an Yenidoğan Çetesi Davası kapsamında tutuklu sanıklar arasında ve hakkında, “Karaduman ve Kırçiçek bebeklerinin hayatını kaybettiği olayda gerekli bakım ve gözetimi göstermediği, görevli olduğu halde yenidoğan yoğun bakım alanında bulunmadığı ve bebeklerin durumu ağırlaşmasına rağmen müdahale etmediği” iddiaları yer alıyor.

Editör: Ahmet Kacır