Türkiye'de emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusu gündemdeki yerini koruyor.
Seçimlerin ardından Meclis'e getirilen torba yasayla en düşük memur maaşı 22,017 TL'ye çıkarılırken emekli aylıklarında da yüzde 25 oranında artış yapıldı. Ancak emekli maaşlarının hala yetersiz olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği konusundaki talepler sürüyor.
Ekonomim’den Canan Sakarya’nın haberine göre, Ekim ayının yaklaşmasıyla birlikte gözler Meclis'in açılacağı 1 Ekim tarihine çevrildi. Ancak ekonomik nedenler ve bütçe imkanlarının sınırlılığı nedeniyle ekim ayında emekli maaşlarına bir artış yapılma ihtimali oldukça düşük görünüyor.
AKP kaynakları, depremin yarattığı yük ve bütçe sıkıntılarına dikkat çekerek, şu anda ekim ayında bir emekli maaşı artışının mümkün görünmediğini ifade ettiler. 2023 bütçesinin yetersiz olduğu için ek bütçe çıkarıldığını ve bu ek bütçenin büyük bir kısmının AFAD'a ayrıldığını belirttiler. Ayrıca, borçlanma limitinin artırıldığını da vurguladılar.
Bu nedenle, ekonomi kurmayları, yıl sonuna kadar bütçe gerçekleşmelerinin değerlendirileceğini ve emekli maaşlarında düzenleme yapılmasının ocak ayı için daha mümkün olduğunu söylediler. Ekim ayında bu konuda bir adım atmanın zor olduğunu ve kaynak eksikliği nedeniyle ekim ayında emekli maaşlarına bir artış yapılmasının olası görünmediğini dile getirdiler.
Öte yandan, emekli aylıklarına TBMM'nin 1 Ekim'de açılmasının ardından ara bir zam yapılması ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle emeklilere üçüncü bir ikramiye verilmesi gibi iddialar da gündemde konuşuluyor.