Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDİK) beşinci toplantısına katılmak için 6 yıl sonra ilk kez gittiği Atina'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi.

İki liderin görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı yapması bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis

Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 6 yıl sonra ilk Atina ziyareti, YDİK'nin de 7 yıl sonra ilk toplantısı olacak.

İki lider, görüşmenin ardından ortak bir basın açıklaması düzenleyecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu'ya yaptığı nezaket ziyaretinin ardından Başbakanlık ofisinin bulunduğu “Megaro Maximou” binasında Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından kapıda karşılandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik ediyor. 

STELYO BERBERAKIS YAZDI - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atina'da neler bekliyor? T 24 Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atina'da neler bekliyor?

Bu yeni sayfa; bilindiği gibi 6 Şubat depremlerinden sonra Yunanistan’ın Türkiye’ye yardım eli uzatmasıyla başlamıştı. Türkiye, uzatılan bu yardım elini takdirle karşılamış, iki ülke arasında süregelen karşılıklı tahrik edici söylem ve faaliyetlere son verilmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 yıl aradan sonra tekrar  Atina’yı ziyarete geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, en son 2017’de yine 7 Aralık’ ta Atina’yı ziyaret etmişti.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin zaman zaman gerginleşmesinden dolayı kesintiye uğrayan “Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi”nin Atina’daki toplantısına, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile birlikte başkanlık yapacak.

Yunan “Kathimerini” gazetesine verdiği özel mülakatında Erdoğan, ilişkilerin düzeltilmesini arzu ettiğini belirten iyi niyetli ifadeler kullandı.

Erdoğan, Kathimerini gazetesine konuştu

Erdoğan, bu mülakatında iki ülke ilişkilerinde bazı ciddi anlaşmazlıklar olduğundan ancak diyalog, iyi niyet, iyi komşuluk ilişkileri, karşılıklı saygı ve güvenin sağlanması ile bu anlaşmazlıkların da çözülebileceğine inandığından söz etti.

Atina toplantısında Türk-Yunan ilişkilerinde “pozitif ajanda” olarak da tanımlanan "sığınmacı sorununa karşı ortak faaliyetler" başta olmak üzere her alanda iş birliği (ekonomi, turizm, kültür, ticaret, eğitim... vs. gibi) ikinci derecede kalan alanlarda sağlanacak olumlu ortamın yaratılmasının amaçlandığı anlaşılıyor.

2019-2021 yılları arasında yaşanan uzun soluklu gerginliklerde Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” şeklindeki sözleri Türk-Yunan dostluğuna inanan Yunanları hayal kırıklığına uğratmış; kalpler kırılmıştı.

Kathimerini gazetesinin bu yöndeki sorusunu Erdoğan, “Bu söylemin Türkiye’yi tehdit eden terör unsurlarına karşı kullanıldığı” söyleyerek yanıtladı.

Hemen aynı iyi niyetli ifadeler, Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından da sık sık dile getirildiği için, Türk-Yunan ilişkilerinde yeniden yeni bir sayfanın açılacağına inanılıyor...

Bu yeni sayfa; bilindiği gibi 6 Şubat depremlerinden sonra Yunanistan’ın Türkiye’ye yardım eli uzatmasıyla başlamıştı. Türkiye, uzatılan bu yardım elini takdirle karşılamış, iki ülke arasında süregelen karşılıklı tahrik edici söylem ve faaliyetlere son verilmişti.

Erdoğan'ı Atina'da neler bekliyor?

Erdoğan ve kendisine eşlik eden kalabalık bakanlar gurubu, saat 11.00'de (TSİ 12.00) Atina’nın “Eleftherios Venizelos” Atina Havaalanı'nda -protokol gereğince- Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis tarafından karşılanacak.

Erdoğan, saat 11.30’da (TSİ 12.30) Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterini Sakellaropouloutarafından kabul edilecek. Yargıtay eski Başkanı Sakellaropoulou’ya gerçekleşecek nezaket ziyaretinden sonra 12.15’te (TSİ 13.15) Cumhurbaşkanlığı sarayının hemen yanı başındaki yürüme mesafesindeki Başbakanlık ofisinin bulunduğu “Megaro Maximou” binasında Yunan Başbakan Miçotakis tarafından kapıdan karşılanacak.

İki lider, baş başa görüşmeden sonra saat 13.00 (TSİ 14.00) gibi kameraların karşısında açıklamalarda bulunacak. Edindiğimiz bilgilere göre, liderler gazetecilerden soru kabul etmeyecek, anlaşılan olumlu geçmesi beklenen iklimin bozulmasına fırsat verilmemesine özen gösterilecek.

Açıklamaların ardından verilecek çalışma yemeğinden sonra Erdoğan ve kendisine eşlik eden heyet saat 17.00'de (TSİ 18:00) Atina’dan ayrılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geri kalan parti liderleriyle görüşmesine dair herhangi bir program açıklanmadı.

Erdoğan’ın Atina’da bulunacağı saatlerde 3 bin polis görevlendirildi, sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle Atina’nın ana caddeleri trafiğe kapatılmış olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretinde Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz gibi anlaşmazlıklarındaki Yunan tezlerini bir kez daha dinleyecek. Ayrıca, Atina’nın “6 Şubat'tan bu yana süregelen olumlu iklimin sürdürülmesinden yana olduğunu” ilk elden dinlemiş olacak.

Yenidoğan Çetesi Hakim Karşısında: Hesap Zamanı, Hastane Yöneticileri ve Başhekimler Tutuksuz Yargılanıyor, Neden...? Yenidoğan Çetesi Hakim Karşısında: Hesap Zamanı, Hastane Yöneticileri ve Başhekimler Tutuksuz Yargılanıyor, Neden...?

Yunanistan bu konuda “iki ülke arasındaki Ege ve Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlıklarının belirlenmesini” talep ederken; Türkiye, Erdoğan’ın Kathimerini gazetesine verdiği mülakatında belirttiği gibi “Ege ve Doğu Akdeniz'de anlaşmazlıkların yalnız kıta sahanlıklarının belirlenmesi ile sınırlı olmadığı” görüşünde. Türkiye; Ege’deki hava sahası, adaların silahlardan arındırılması, bazı adacık ve kayalıkların kimlikleri gibi anlaşmazlıkların da çözümünün gerektiğini talep ediyor.

Tarafların, bu anlaşmazlıkların çözümü için Lahey gibi uluslararası bir mahkemeye başvurmadan önce kendi aralarında hangi konuları mahkemeye götürecekleri konusunda bir mutabakat sağlamaları gerekiyor ki, en büyük anlaşmazlık da burada bulunuyor.

Editör: Ahmet Kacır