EKONOMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bu Kez Yetkisini Kullanmadı! "2025'te Çalışanlar Daha Çok Gelir Vergisi Ödeyecekler"

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve DİSK-AR araştırmacısı Prof. Dr. Aziz Çelik duyurdu: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vergi dilimlerini yükseltme yetkisini kullanmaması...

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve DİSK-AR araştırmacısı Prof. Dr. Aziz Çelik duyurdu: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vergi dilimlerini yükseltme yetkisini kullanmaması ve asgari ücret istisnasının yanlış uygulanması, çalışanların cebinden daha çok para çıkmasına neden olacak.

Prof. Dr. Aziz Çelik, 2025 yılı gelir vergisi ilk tarife diliminin (yüzde 15), yeniden değerleme oranı (YDO) kadar artırılarak 158 bin TL olarak ilan edildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024'te 110 bin TL olan ilk vergi dilimini 2025 için 237 bin TL'ye kadar (YDO'nun yüzde 50 fazlası) yükseltme yetkisine sahipti. Ancak bu yetkisini kullanmadı. Bu durum, dar gelirli çalışanların daha kısa sürede bir üst vergi dilimine geçmesine ve daha fazla vergi ödemesine sebep olacak. Prof. Dr. Çelik, vergi dilimlerinin asgari ücret artışının çok gerisinde kalmasına dikkat çekti.

2025'TE DE GELİRİNE GÖRE EN YÜKSEK VERGİYİ ÇALIŞAN DÜŞÜK ÜCRETLİLER ÖDEYECEK

2000 yılında ilk vergi dilimi asgari ücretin 22 katı iken, 2025 yılında bu oran 7,1 katına düştü. Eğer ilk vergi dilimi asgari ücret kadar artırılmış olsaydı, 2025 yılı için 480 bin lira civarında olacaktı. Bu durum çalışanların daha hızlı bir şekilde üst vergi dilimlerine girmesine ve daha çok vergi ödemesine neden olacak.

Prof. Dr. Çelik'e göre asgari ücret istisnasının matrahtan indirim yoluyla değil de vergiden indirim yoluyla uygulanması çalışanları mağdur ediyor ve daha çok vergi ödemelerine yol açıyor. 2025'te asgari ücrette vergi istisnası uygulaması da çalışanlara kaybettirmeye devam edecek. Bilindiği gibi asgari ücrete vergi istisnası uygulanıyor. Mevcut uygulamada, çalışanın toplam ücreti vergi istisnasına konu olan asgari ücret ile birlikte toplanarak vergi dilimine sokuluyor. Bu durumda istisna edilen vergi tutarı düşüyor ve çalışanlar daha çok vergi ödemek zorunda kalıyorlar. Oysa Prof. Dr. Çelik'e göre önce asgari ücretin matrahına istisna uygulanmalı ve ardından kalan ücret miktarı vergi dilimine tabi tutulmalı. Bu yöntem, asgari ücret istisnasının çalışan lehine uygulanması anlamına gelecektir ve küçük bir kanuni değişiklikle çözülebilecek bir durumdur.

2025 yılı, ücretli çalışanlar için daha kısa sürede daha üst vergi dilimlerine girmelerine ve daha çok gelir vergisi vermelerine sebep olacak çünkü Cumhurbaşkanının vergi dilimlerini artırma yetkisini kullanmadı ve asgari ücret istisnasının yanlış uygulanması sürüyor.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, Çalışanların gelirlerinin önemli bir kısmının vergiye gitmesi zaten ekonomik zorluklarla mücadele eden çalışanların hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında zayıf düşmesine sebep olacak.