Asgari Ücrette AKP Kulislerinden Sızan Rakam Asgari Ücrette AKP Kulislerinden Sızan Rakam

Son günlerde kademeli emeklilik ile ilgili tartışmalar gündeme gelirken, EYT ve Emekliler Federasyonu Genel Sekreteri Uğur Altuntaş, “Türkiye şartları 60-65 yaşlarına kadar çalışmayı kaldırmıyor. EYT’liler olarak bizler son emeklileriz. Eğer gerekli düzenlemeler yapılmaz ise 2008’de yükselen emeklilik yaşı sebebiyle emeklilik bir hayal olarak kalacak” dedi.

EYT sonrasında, 5 milyonu aşkın 8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı emekli oldu. Prim gününü dolduramayanlar ise borçlanma formülü ile emeklilik hakkı kazandı. EYT’den yararlanamayan ve kapsam dışında kalanlar için yeni bir emeklilik düzenlemesi gelebileceği iddiası iktidara yakın medyada yer  aldı. Bu iddialar ise tartışmalara neden olurken EYT’liler düzenleme için çağrıda bulundu.

“BİZDEN SONRA İŞE BAŞLAYANLAR 17, 20 HATTA 25 YIL SONRA EMEKLİ OLABİLECEK”

EYT’lilerin 22 yıllık mücadelesinin ardından bir kazanım elde ettiğini ifade eden EYT ve Emekliler Federasyonu Genel Sekreteri Uğur Altuntaş, 2023 genel seçimleri öncesinde yapılan düzenleme ile haklarını kısmen kazandıklarını belirterek, “Burada 5 bin gün prime takılanlar ve 3 bin 600 kısmi emeklilik hakları masada bırakıldı. Fakat çalışma hayatında mağduriyetler bitmiyor.  Bizler son emekliler olduk. Bizden sonra yani 9 Eylül 1999’dan sonra işe başlayanlar 17, 20 hatta 25 yıl sonra emekli olabilecek” dedi.

“DÜZENLEMELER YAPILMAZSA EMEKLİLİK BİR HAYAL OLARAK KALACAK”

Emeklilikte yaşın artırıldığı 2008 yılında yapılan düzenlemeyi hatırlatan Altuntaş, Türkiye şartlarının bu sistemi kaldırmadığını kaydederek, “2008 yılında düzenleme ile bu mağduriyet 65 yaş olarak uygulamaya konuldu. Ne yazık ki Türkiye şartları 60-65 yaşa kadar çalışmayı kaldırmıyor. En büyük sorun ise işsizlik ve geçim olarak karşımıza çıkıyor. Bunun çözümü için ortaya atılan kademeli emekli talepleri bu yüzden haklı bir taleptir. Burada SGK yasalarının günümüz şartlarına elverişli hale getirip yarınımıza güvenli hale getirecek hale getirilmesi gerekli. Eğer gerekli düzenlemeler yapılmaz ise 2008’de yapılan düzenlemeden dolayı yükselen emeklilik yaşı sebebiyle emeklilik bir hayal olarak kalacak” ifadelerini kullandı.

ABO SEBEBİYLE EMEKLİLER SEFALETE MAHKÛM EDİLİYOR

Aylık Bağlama Oranı (ABO) üzerinden yapılan düzenlemelere dikkat çeken Altuntaş, yapılan düzenlemeler ile oranların düşürüldüğünü hatırlatarak, “2008’de çıkarılan kanunun reform adı altında birçok mağduriyete neden olduğunu biliyoruz. 2008 yılında yapılan düzenleme ile Aylık Bağlama Oranları bağlanacak maaş yüzde  75’ten yüzde 25’e düşürüldü. Bu yüzden ABO düzenlemesi tekrar yapılmalıdır. Aylık Bağlama Oranları sebebiyle emekliler sefalete mahkûm edildi. Emekliler için kök maaşa seyyanen en az 10 bin lira zam, gerçek enflasyon oranında zam ve refah payı verilmelidir. İnsanca yaşam sürdürülebilecek bir zam gereklidir” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete / Mehmet Fahri Özkan

Editör: Ahmet Kacır