İktidarın yeni yasa teklifine göre; bankada döviz hesabı olan, Hazine’nin dövizli kağıtlarından alan ve hisse senedinden kazanç elde edenlerden alınan verginin yüzde 40’a kadar yükselmesi için Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor.

AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu yeni torba yasa teklifinde bulunan düzenlemeler gündeme gelmeye devam ediyor. Teklife göre; dövizden elde edilen faiz gelirleriyle borsadan kazanılan paralara uygulanan vergi oranlarını yüzde 40'a kadar çıkarabilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yetki veriliyor.

Ekonomi yönetimi, tasarrufçuların dövize talebini kısmak için bankalara zorunlu karşılıkları artırma dahil bir dizi ek yükler getirmişti. Şimdi doğrudan tasarrufçuların döviz kazancını frenlemeye yönelik ek maliyet hazırlıkları yapılıyor.

Bakan Ersoy İçişleri Bakanlığı'nı Suçlamıştı: İl Özel İdaresi’nin Ruhsat Belgesi Ortaya Çıktı Bakan Ersoy İçişleri Bakanlığı'nı Suçlamıştı: İl Özel İdaresi’nin Ruhsat Belgesi Ortaya Çıktı

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; torba teklifin 12'nci maddesiyle yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden (Eurobond veya dolarlı borçlanma senetleri) sağlanan getiriler ile bankalara döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz ve kâr payı gelirlerinden yüzde 40'a kadar vergi alınması konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesi öngörülüyor.

DÖVİZ YERİNE TL HESABI AVANTAJLI OLACAK

Karar'ın haberine göre, Mevcut artırma yetkisi şu anda yüzde 30'la sınırlı ve vergi yükü yüzde 25'e kadar çıktı. Kanun yürürlüğe girdikten sonra yetki tam kullanılırsa Hazine'nin döviz yerine Türk Lirası borçlanma senetlerini almak ve bankalara döviz yerine TL hesabı açmak daha avantajlı hale gelecek. Torba yasa teklifiyle Cumhurbaşkanı'nın, borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15'e kadar artırma yetkisinin, ‘yüzde 40'a kadar' şeklinde yükseltilmesi öngörülüyor. Bu yetki, hisse senedinin ihraç tarihi, ihraç edenler, hesabın açılış tarihi ve türüne göre farklı oranlarda kullanılabilecek. Vergi yetkisi halen artış değil indirim yönünde kullanılıyor.

Editör: Ahmet Kacır