'Delinemez' olduğu iddia edilen hava savunma sistemleriyle ünlü olan İsrail, İran'ın Salı gecesi gerçekleştirdiği saldırıların önemli bir kısmını savuşturamadı. 7 Ekim sonrası gerçekleşen saldırılardan sonra delinen Demir Kubbe, tüm güncellemelerine rağmen İran tarafından nasıl tekrar delindi?

İran'ın salı gecesi 200'den fazla füzeyi, İsrail'in başkenti Tel-Aviv başta olmak üzere birçok kente fırlatmasıyla, 'Gerçek Vaat 2' olarak isimlendirdiği operasyonu başlattı. 

Saldırılar sonucu, Tel-Aviv'in birçok yerinde patlamalar meydana geldi. Mossad üssü ve çeşitli hava üsleri vuruldu. İran, İsrail'e ait 20 adet F-35 savaş uçağını imha ettiğini iddia etti. 

HAMAS; Kendi Savaştı, Kendi Öldü, Kendi Püskürttü… Size Ne Oluyor? 7 Düvel Üzerine Çullandı Ama HAMAS Düşmedi HAMAS; Kendi Savaştı, Kendi Öldü, Kendi Püskürttü… Size Ne Oluyor? 7 Düvel Üzerine Çullandı Ama HAMAS Düşmedi

İsrail, benzeri bir saldırıyla daha önce de karşılaşmıştı. İsrail'in Şam'daki İran büyük elçiliğine düzenlediği saldırıya yanıt olarak düzenlenen "Gerçek Vaat" operasyonu boyunca İran, 200'ü aşkın füze ve İHA'yı İsrail'e karşı kullandı. Fakat, bu saldırı büyük oranda başarısız oldu, çünkü İsrail'in ünlü Demir Kubbe, Davud Sapanı ve Ok Savunma sistemi saldırıların 'yüzde 99'unu durdurdu'. 

İsrail'in kullandığı savunma sistemleri, iki saldırı boyunca da aktif olarak çalıştı. Fakat İran'ın geçen Salı gerçekleştirdiği 'Gerçek Vaat 2' operasyonu, Demir Kubbe'yi deldi. 

Peki İran, İsrail'in son teknoloji ürünü hava savunma sistemlerini nasıl aştı?

FÜZE SAYISI

Silah Dağılımı ve Yayılımını Önleme Merkezi'nden üst düzey yetkili ve ağır mühimmat uzmanı John Erath, İsrail'in hava savunma sistemlerinin kapasitesi hakkında açıklamada bulundu.

Erath, İsrail'in hava savunma sistemleri için 'her hava savunma sisteminde olduğu gibi, Demir Kubbe'nin de bir bazı kısıtlamaları var' dedi.

Erath, Demir Kubbe sisteminin "küçük çaplı saldırılara karşı son derece etkili" olduğu üzerinde duruyor. Demir Kubbe sisteminin amacı, İsrail'in alışık olduğu "küçük çaplı, ses bariyerini aşmayan" füzelere karşı başarılı bir savunma sağlamak.

Fakat Erath, Demir Kubbe'nin uzun süreli taarruzlara dayanamayacağını da ekliyor. Erath, "füze savunma sistemlerinin zayıflı bu. Birden fazla sektöre daha fazla füze fırlatarak savunma sistemini aşmak mümkün" dedi.

Sözcü'nün haberine göre,  İran, ilk 'Gerçek Vaat' operasyonu boyunca yaklaşık 200 füze ve İHA fırlattı. Geçen salı gerçekleşen operasyonda, yaklaşık 250 füze, İran'dan havalandı. 

'FATİH' SAHAYA İNDİ

İran, 'Gerçek Vaat 2' operasyonunda ilk kez hipersonik "Fatih-1" füzelerini sahada kullandı. Fatih-1 füzesi, ilk kez 2023 yılında resmen İran'ın füze cephaneliğine eklendi.

Fatih-1 füzesi, İran'ın normalde kullandığı füzelere göre çok daha gelişmiş bir sistem. 1.400 kilometre menzili olan füze, yüksek manevra kabiliyetiyle füze savunma sistemlerinin fırlattığı roketlerin 'etrafından' dolaşabiliyor. 

İran, hipersonik Fatih-1 füzelerine nükleer başlık takılabildiğini iddia ediyor. Saldırı boyunca İran, eski tip füzelerini hava savunma sistemini meşgul tutmak için kullanırken, Fetih-1 füzelerinin kritik hedefleri vurduğu öne sürülüyor.

İran'ın 'Gerçek Vaat 2' boyunca olan başarısı, bu hipersonik füzelere atfediliyor. Mossad üssünü ve İsrail Hava Güçleri hava sahalarını vuran füzelerin, yeni Fatih-1 füzeleri olduğu iddia ediliyor.

Editör: Ahmet Kacır