Türkiye'nin hem F-35 programına ortak olması hem de parasını ödemesi, F-35'leri ABD'den almaya yetmedi. ABD'nin Türkiye'ye karşı çifte standardı ise Yunanistan'a 40 adet F-35 satışının onaylanması ile bir kez daha ortaya çıktı.

İki Kötüden Biri Seçildi: Lobileri Kızdırmamak İçin Soykırıma Ses Çıkarmayanlardan Ne Beklenir İki Kötüden Biri Seçildi: Lobileri Kızdırmamak İçin Soykırıma Ses Çıkarmayanlardan Ne Beklenir

Türkiye 20 seneden fazla süredir içinde bulunduğu, yatırım yaptığı F-35 projesinden çıkarıldı. ABD Yönetimi, Türkiye’ye F-16 satışına onay verildiği gün Yunanistan’a da 40 adet F-35 satışını onaylandı. ABD'nin çifte standartlı siyaseti, bazı kesimler tarafından zafer olarak algılandı. Gerçek şu ki; Türkiye F-16, Yunanistan ise F-35'leri alacak...

BİLDİRİM KONGRE'YE GÖNDERİLDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 40 adet F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyonu konusunda Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. 15 gün içerisinde söz konusu tebliği değerlendirecek olan Kongre sonrası satış resmen yapılabilecek. ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'ye 40 F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin satışını içeren resmi onay tebliğinin Kongre'ye gönderdiği belirtildi. 

YUNANİSTAN'A F-35 SATIŞI ONAYI

ABD, Yunanistan’a yönelik F-35A Lightning II savaş uçağı satışı için de ayrıca bildirim yaptı. Kongre’nin onaylamasının ardından Yunanistan, F-35 uçaklarını alabilecek. Aynı gün içerisinde ABD, Yunanistan için F-35 ve Türkiye için ise F-16 Blok 70 savaş uçaklarına ilişkin yabacı askeri satış bildirimlerini yaptı. ABD Kongresi’nin onaylamasına müteakiben iki ülke, ilgili savaş uçaklarını tedarik edebilecek. Yunanistan’a yönelik F-35 onayı, 8.6 milyar dolarlık bir tahmini bütçe ile 40 adet F-35A Lightning II savaş uçağının tedarikin kapsıyor. Tedarik kapsamında birçok elektronik-harp ve elektronik sistemin tedariki de gerçekleştirilecek. Öte yandan onay, herhangi bir mühimmatın satışını kapsamıyor. Tedarik edilecek F-35A savaş uçakları, Yunan Hava Kuvvetleri envanterindeki mevcut F-4 ve Mirage-2000 savaş uçaklarının yerini alacak. Ancak teslimatların, 4 seneden önce başlamayacağı öngörülüyor.

İSVEÇ'E ONAY İLE F-16'LARA YEŞİL IŞIK

Ayrıca, yabancı ülkelere silah satışlarında denetim görevi olan Senato Dış İlişkiler Komitesinin Başkanı Ben Cardin, Türkiye'ye F-16'ların satışına onay vereceğini açıkladı. Aynı saatlerde konuya ilişkin bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul da İsveç'in NATO üyeliğinin Ankara tarafından onaylanmasından memnuniyet duyduğunu ve mevcut durumda Türkiye'ye F-16'ların satışına onay vereceklerini bildirdi.

Kaynak: Milli Gazete

Editör: Ahmet Kacır