Almanya eski Başbakanı Merkel; ‘vize serbestisi’ müzakerelerinde; 3 milyar euro verip, 4 milyon Suriyeli’nin Türkiye’de kalmasını sağladığını kaydetti.

Almanya’yı 16 yıl yöneten eski Başbakan Angela Merkel, ‘Özgürlük’ (Freiheit) adlı kitabında, 25 Eylül 2015’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’la New York’ta, sonra da 18 Ekim 2018’de İstanbul‘da biraraya geldiklerini söyledi. Merkel, 736 sayfalık kitabın 528’inci sayfasından itibaren Türkiye ile yapılan göçmen-vize serbestisi pazarlıklarını anlattı.

İki Kötüden Biri Seçildi: Lobileri Kızdırmamak İçin Soykırıma Ses Çıkarmayanlardan Ne Beklenir İki Kötüden Biri Seçildi: Lobileri Kızdırmamak İçin Soykırıma Ses Çıkarmayanlardan Ne Beklenir

Merkel’in ilk gün 35 binden fazla sattı. 42 euro’luk kitabın ilk gün cirosu 1.5 milyon euro’yu aştı. Merkel kitabında nescafe tadında Türk kahvesi tarifi de verdi “Akademide Türk kahvesi söylerdik. Biraz su kaynat, bir kaşık dolusu kahveyi bardağa koy, üzerine kaynar suyu dök.”

MASADA ‘VİZE’ ŞARTI VARDI

Merkel, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile göçmen sorununda çalışmanın karşılığı Avrupa’ya vize serbestisi idi” dedi ve “Ege, Yunanistan, Balkan rotaları, Avusturya üzerinden Kuzey Avrupa’ya gelen sığınmacı hareketini kontrol altına almak için elimden geleni yapmalıydım. Haritaya bakınca bunu yapmanın tek yolu Türkiye’den geçiyordu” diye yazdı.

Sözcü Avrupa Temsilcisi Ali Gülen kitabı aldı, okudu, yazdı.

SURİYELİLERE EV VE OKUL

“Türkiye olmasaydı, ölümüne yola çıkan insan sayısını azaltmayı başaramazdık“ ifadesini kullanan Merkel şöyle devam etti: “Erdoğan ve Davutoğlu ile görüştük, anlaştık. AB Türkiye’ye 3 milyar euro verecek, Suriyeliler Türkiye’de kalacak, bu parayla onlara orada okullar, yerleşim yerleri yapılacaktı. Türkiye, kaçak Suriyeliler’e çalışma izni de verecekti.“

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, Merkel’in kitabında İstanbul’da Erdoğan’la altın varaklı koltuklarda çektirdikleri fotoğraf da var.

DAVUTOĞLU İLE BULUŞMA 

“Anlaşma olumlu sonuç verdi. Kasım 2015’te günde 7 bin kaçak göçmen gelirken, sayı 3 bine indi. Yine Türkiye ile temasa geçtik. 22 Ocak 2016’da yeni bir AB-Türkiye Eylem Planı gündeme geldi. 7 Mart 2016‘da Brüksel görüşmesinden bir gece önce, Türkiye’nin Brüksel’deki temsilciliğinde ben, Başbakan Davutoğlu ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte buluştuk.

‘TEKLİFİ KABUL ETTİK’

Buluşma 21.00’de başladı ve Davutoğlu orada, bire-bir değişim önerisi de sundu. AB; Türkiye’ye iade ettiği her istenmeyen (suçlu) kaçak karşılığı, Türkiye’den bir göçmen alacaktı. (Şu ana kadar 7500 kişi Türkiye’ye sınırdışı edildi, karşılığında iyi eğitimlileri aldılar) Bu Yunan Adaları’nı ve AB’yi rahatlatacaktı. Rutte ile hemen kabul ettik. Ülkemize gelen kaçak sayısı yüzde 95 azaldı.“

Sabah gazetesinin 30 Kasım 2015 tarihli manşeti, ‘Vizesiz Avrupa’ hayalinin gerçekleşeceği müjdesiydi. Yeni Şafak, aynı gün Vizesiz Avrupa’nın 2016’da olacağını müjdeliyordu. 

SEYAHAT YALAN OLDU

Görüşmelerde “vize serbestisinde imkanlar” da ele alındı. “Yeni bir AB başlığının açılacağı  sözü“ verildi ama bu sözün yerine getirilmesi için Geri Kabul Anlaşması’na şart konulmadı. Türkiye’nin kaçakları tutması ise tersine yükümlülük olarak anlaşmaya alındı. AB, tabii ki sözünü tutmadı, vize serbestisi yürürlüğe girmedi. Aksine Türkler’e vize zorlaştı.

Editör: Ahmet Kacır