Suriye’de yeni HTŞ yönetimi, İsrail ile savaş istemediklerini açıkladı. Şam Valisi Mahir Mervan, ABD’nin diyaloğa engel olmaması gerektiğini vurgulayarak, “İsrail'le sorunumuz yok” dedi.
Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından oluşan yeni yönetimden dikkat çekici bir çıkış geldi. Şam Valisi Mahir Mervan, NPR radyosuna verdiği demeçte, İsrail ile savaş istemediklerini vurgulayarak, “Onlarla sorunumuz yok ve herhangi bir tehdit oluşturma niyetinde değiliz” dedi. ABD’ye ise, İsrail ve yeni Suriye yönetimi arasında olası bir diyaloğa engel olmama çağrısında bulundu.
Mervan, İsrail’in Suriye topraklarına yönelik askeri hareketliliğini değerlendirerek, "Yeni yönetim nedeniyle endişe duymaları doğal. Bu endişe ile hareket ettiklerini anlıyoruz,” ifadelerini kullandı. Özellikle şam’a 25 kilometre mesafede yaşanan askeri ilerleyiş ve bombardımanları "tansiyonun bir sonucu" olarak nitelendirdi.
Esad rejiminin 8 Aralık'ta Heyet Tahrir Şam (HTŞ) güçleri tarafından devrilmesinin ardından, İsrail ordusu Suriye’de bir dizi askeri operasyon gerçekleştirmiş ve başkent Şam’a yakın bölgelere kadar ilerlemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ülkesinin Suriye’de bir tampon bölge oluşturma planını kamuoyuyla paylaşmıştı.
HTŞ LİDERİ: "ÖNCELİK YENİDEN YAPILANMA VE İSTİKRAR"
Karar'ın haberine göre, HTŞ lideri Ahmet Hüseyin eş-Şara ise, son haftalarda yaptığı bir açıklamada, Suriye’nin savaştan yorgun düştüğünü ve yeni bir çatışmanın kaldırılamayacağını dile getirmişti. Şara, “Uzun süreli savaş ve yıkımdan sonra önceliğimiz yeniden yapılanma ve istikrardır. Yeni bir savaşın yıkıcı etkilerine tahammülümüz yok” demişti.
Vali Mervan ise bu tutumu bir adım ileri taşıyarak, “İsrail ile sorun yaşamak istemiyoruz. Onlardan korkmuyoruz ve yeni bir sayfa açmaya hazırız” şeklinde konuştu.
ABD’YE "TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ" ÇAĞRISI
Mervan, ABD’nin İsrail ile HTŞ arasındaki olası bir diyaloğu desteklemesi gerektiğini belirterek, "ABD’nin mevcut katı tutumunu gözden geçirmesi önemli. Suriye’nin geleceği, savaş yerine diplomasiyle şekillenebilir” dedi.
Mervan’ın NPR’a verdiği röportajda dikkat çeken bir ayrıntı ise, Filistin meselesine ya da Gazze’deki trajediye hiç değinmemesi oldu.
İSRAİL’İN KONTROLÜNDEKİ ALANLAR
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yöneticisi Rami Abdulrahman, İsrail’in Suriye topraklarında yaklaşık 300 kilometrekarelik bir alanı kontrol ettiğini ifade etti. Ancak İsrail’in operasyonlarının etkilediği alan bu miktarın iki katı büyüklüğünde.
Abdulrahman, "En çok korktuğumuz şey, İsrail’in kontrolündeki bölgelerden çekilme karşılığında Golan Tepeleri’nin unutulmasının müzakere edilmesi” dedi.
GOLAN TEPELERİ'NDEKİ DURUM
1967 yılında Altı Gün Savaşı sırasında Suriye’den alınan ve 1981’de resmen ilhak edilen Golan Tepeleri’nde, İsrail yeni bir demografik planı hayata geçiriyor. İsrail parlamentosu Knesset, bölgeye yerleşimci sayısını arttırmayı hedefleyen bu planı onayladı.
Başbakan Netanyahu, "Suriye’de yeni bir cephe açıldığını” vurgulayarak, bu planların İsrail’in güvenliği için kritik olduğunu belirtti. Ancak bu çalışmanın, Esad rejiminin devrilmesinin ardından ele geçirilen toprakları kapsamadığı da ifade edildi.