DÜNYA

Batı Medyası Üç Maymunu Oynuyor

İşgalci  İsrail’in  Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları 14’üncü gününe girdi. İşgalci rejim, okul, hastane, cami, kilise ve mülteci kamplarına düzenlediği saldırılarla binlerce masum sivili hedef alırken Batı medyası ise katliamları görmezden gelmeye devam ediyor. Sözde tarafsız olduklarını iddia eden medya kuruluşları; işgalci İsrail’in aleyhinde konuşan kişilere sansür uygularken başta hastane saldırısı olmak üzere Siyonist rejimin öne sürdüğü yalanları ise haberleştirmekten çekinmiyor. Bu durum İşgalci İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un basın toplantısı öncesinde İngiltere Başbakanı Sunak’a ‘BBC’de  HAMAS yanlısı, İsrail karşıtı haberler engellenmeli’ sözleriyle somutlaşırken Batı medyasının uyguladığı çifte standartı bir kez daha gözler önüne serdi.

İşgalci İsrail’in Gazze’de uygulamaya başladığı soykırım politikalarına Batılı liderler destek vermeye devam ederken tarafsızlığı ile övünen medya kuruluşları da katliamları görmezden geliyor. Yazılı ve görsel medyada  Filistin ve HAMAS lehine konuşan kişilere karşı sansür uygulaması başlatan medya kuruluşları işgalci İsrail’in yalan haberlerini yayınlayarak algı operasyonlarına imza atıyor.

İŞGALCİ İSRAİL’İN HASTANE SALDIRISINI BATILI MEDYA GİZLEMEYE ÇALIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Gazze’nin en eski hastanelerinden biri olan El-Ehli Baptist Hastanesini bombalayan İsrail, uluslararası tepkilerin artmasıyla birlikte saldırıyı gerçekleştirmediğini iddia etti. Buna dair görüntüleri kamuoyuyla paylaşan İşgalci İsrail, videoların yalan içerdiğine yönelik tepkiler gelince silmek zorunda kalmıştı. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen Batı basınında saldırıdan sonra İsrail tarafının açıklamalarını kullanmaya başladı. CNN, saldırı haberini ilk olarak ‘Yetkililer, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısında yüzlerce kişinin öldüğünü belirtiyor’ başlığını düzenleyerek ‘İsrail’ ibaresini çıkardı. New York Times ise saldırıyı ‘hastanede patlama’ diyerek duyurdu. Batı medyasının önde gelen kuruluşları da benzer bir tutum sergilerken hastane saldırısı ile ilgili haberlerde İsrail ibaresini kullanmadı.

HERZOG’DAN SUNAK’A BBC FIRÇASI

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin bölgede bulunun muhabiri, hastane saldırısının İşgalci İsrail tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Muhabirin, “Bunun İsrail dışında biri tarafından yapılmış olduğunu düşünmek zor, zira patlamanın boyutuna bakınca bu ancak bir veya birkaç tane İsrail hava saldırısıyla mümkün olabilir” diyerek İşgalci İsrail’in yalanlarını çürütürken BBC’nin bu yayını İsrailliler tarafından tepkiyle karşılandı. Bu durum İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın, Herzog ile görüşmesinde de ortaya çıktı. Herzog, basın toplantısı öncesi Sunak’a, “BBC’de HAMAS yanlısı, İsrail karşıtı haberler engellenmeli” diyerek fırça attı. İngiltere Başbakanı Sunak’ın olaya dair tepki vermemesi de dikkat çekti.

BBC “HAMAS YANLISI” İFADESİNİ KULLANDIĞI HABERLER İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

Milli Gazete'den  Ali Ekber'in haberine göre, İşgalci İsrail’in hastaneye saldırmasından bir gün önce yayınlandığı ‘HAMAS hastanelerin ve okulların altına tünel mi inşa ediyor?’ haberiyle tepki çekmesinin ardından İngiltere’deki Filistin yanlısı gösterileri 'HAMAS’a destek’ olarak tanımladığı için özür diledi. Batı’nın önde gelen medya kuruluşlarının neredeyse tamamında HAMAS ya ‘terör örgütü’ olarak kullanılıyor ya da haberlerin içerisinden çıkarılıyor. Bu haberlerin yanı sıra Batı medyasının çifte standart yaptığı bazı diğer haberler ise şöyle:

Batı medyası: HAMAS’ın 7 Ekim saldırısında ‘40 bebeğin başını kestiği’ haberi neredeyse tüm yayın kuruluşları kullandı.

New York Times: HAMAS’ın gerçekleştirdiği saldırıda kullanmak için yayımladığı görsel Filistinlilere aitti.

BBC, Gazze’de hayatını kaybedenler için ‘ öldü’ ifadesini kullanırken İşgalci İsrailliler için ise ‘öldürüldü’ ifadesine yer verildi.

The Guardian, 42 yıllık karikatüristini, İşgalci İsrail Başbakanı Netanyahu’nun karikatürü nedeniyle kovdu.

New York Times, hastane saldırısı ile ilgili attığı başlığı 3 kez değiştirmek zorunda kaldı. İlk olarak ‘İsrail Saldırısı’ ibaresini kullanan gazete, ‘Gazze’deki hastaneye saldırı’ olarak değiştirdi. Gazete üçüncü kez değiştirdiği başlıkta ise ‘Gazze’deki hastanede patlama’ manşetini attı.

Die Welt: İsrail’in hava saldırısını gerçekleştirmediği yönündeki iddiasını ‘İsrail iddialarını fotoğraflarla kanıtlıyor’ başlığıyla duyurdu.