DÜNYA

Beşar Esad'dan Sürpriz Adım: Türkiye'deki Mültecilere de Genel Af

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 22 Eylül 2024 tarihinden önce suç işleyen mültecileri de kapsayan genel af kararnamesini imzaladı. Kararname, firar suçları, cünhalar ve çeşitli ihlalleri içeren suçlardan dolayı yargılanan veya kaçak durumda olan kişilere af sağlıyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 22 Eylül 2024 tarihinden önce suç işleyen mültecileri de kapsayan genel af kararnamesini imzaladı. Kararname, firar suçları, cünhalar ve çeşitli ihlalleri içeren suçlardan dolayı yargılanan veya kaçak durumda olan kişilere af sağlıyor. Af, belirlenen süreler içerisinde teslim olanların yararlanabileceği şekilde düzenlendi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 22 Eylül 2024 tarihinden önce işlenen suçlar için mültecileri de kapsayan genel af ilan etti. Kararnameye göre, belirlenen süre içerisinde teslim olanlar aftan yararlanabilecek.

Suriye devlet ajansı SANA'nın aktardığı bilgilere göre, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın imzaladığı kararname, 22 Eylül 2024 tarihinden önce işlenen firar suçları, cünhalar (kabahatten ağır, cinayetten hafif suçlar) ve çeşitli ihlaller için genel af içeriyor. Af hükümleri, saklanan ve adaletten kaçanların yurt içinde üç ay, yurt dışında ise dört ay içinde teslim olmaları koşuluyla uygulanacak.

SANA’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanı Beşar Esad, 22 Eylül 2024 tarihinden önce işlenen firar suçları, cünhalar ve ihlaller için genel af sağlayan bir Kanun Hükmünde Kararname yayınladı."

Askeri Kaçış Suçlarına Af

Kararnamede, Askeri Ceza Kanunu’nda yer alan iç ve dış kaçış suçlarının faillerine uygulanacak tüm cezalar için genel af öngörülüyor. Bu af, adaletten kaçanların yurt içindekiler için üç ay, yurt dışındakiler için dört ay içinde teslim olmaları şartıyla geçerli olacak.

Kararnamede ayrıca, toplum ve devlete ciddi saldırı teşkil eden bazı cünhalar, rüşvet, sahtecilik ve genel ahlaka aykırı suçlar dışında kalan cünhalar ve ihlaller için de genel af düzenlemesi yer alıyor.

Bunun yanı sıra, af; inşaat kontrol yasalarına aykırılıklar, ekonomik suçlar, elektrik hırsızlığı, iletişim hizmetlerini kötüye kullanma ve Tüketiciyi Koruma Kanunu’ndaki cünhaları kapsamıyor.

Ayrıca, kişinin malına saldırı içeren cünhalarda, mağdurun kişilik hakkı saklı kalmak kaydıyla tazminat talep edilebileceği ifade ediliyor.

Türkiye’deki Mülteci Sayısı Ne Kadar?

Sözcü'de yer alan habere göre,  Geçtiğimiz ay, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’deki güncel mülteci sayıları hakkında bilgi verdi. Yerlikaya, "Ülkemizde düzenli göçmen sayısı bugün itibarıyla 4 milyon 437 bin. 3 milyon 103 bin geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 109 bin ikamet izni olanlar ve 224 bin uluslararası koruma altındakiler" şeklinde konuştu.

Suriye’deki bu af kararı, yurtdışındaki Suriyelilere de önemli bir fırsat sunarken, af şartlarına uyanların belirlenen süreler içinde teslim olmaları gerekiyor.