İsrail merkezli Ynetnews haber sitesi, Fransa, Hollanda, Romanya, Portekiz, İspanya, Almanya, İtalya ve Baltık ülkelerinin diplomatik misyonlarının İsrail'in yabancı pasaport taleplerinde önemli bir artışa tanık olduğunu bildirdi.
AVRUPALILAR DOĞRULADI: "BÜYÜK ARTIŞ VAR"
Gazeteye göre Avrupalı bir diplomat, "Bazıları bu durumu İsrail'deki yeni yargı düzenlemesine bağlarken, bazıları ise yüksek yaşam maliyetine bağlıyor. Pasaport isteyen İsrailli ailelerin sayısı giderek artıyor, kuyruklar daha önce görmediğimiz rakamlara ulaşıyor. Bunun bir fenomen haline geldiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
İspanyol büyükelçiliği, son üç yılda İsraillilerin bu Avrupa ülkesinde yaşamasına ve çalışmasına olanak tanıyan pasaport başvurularının yanı sıra yer değiştirme ve dijital göçebe vizelerinde de artış olduğunu doğruladı. Tel Aviv'deki Fransızbüyükelçiliği, "Pasaport taleplerinin sayısında bir artış var, ancak bunun arkasındaki motivasyonun farkında değiliz." dedi.
NASRALLAH: "İŞGALCİLER TERK EDİYOR"
Geçtiğimiz günlerde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, işgalcilerin çantalarını toplayıp işgal altındaki Filistin topraklarını terk etmeye iten "ideolojik bir geri çekilme" ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
ANKETLER DE DURUMU DOĞRULUYOR
İsrail'in Channel 13 kanalının geçen ay yaptığı bir anket, İsraillilerin yüzde 28'inin işgal altındaki toprakları terk etmeyi düşündüğünü ortaya çıkardı. Ankete katılanların yarısından fazlası (yüzde 54) tartışmalı planın rejimin güvenliğine zarar vermesinden korktuğunu, yüzde 56'sı ise iç savaştan endişe duyduğunu söyledi. Anket, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun aşırılık yanlısı kabinesi tarafından benimsenen politikaların etkisini yansıtıyor. Bunların arasında kitlesel protestolara yol açan sözde yargı revizyon planı da var. Geçen hafta, İsrailli göçü teşvik örgütü Nefesh B'Nefesh, Kuzey Amerika'dan işgal altındaki bölgelere göçte, özellikle gençler arasında önemli bir düşüş olduğunu bildirdi.
Göçü Teşvik Örgütü'nün açıklamasında, "İsrail'in cazibe merkezleri iç anlaşmazlıklar nedeniyle azaldı ve göçte yavaşlama var. İsrail'de istikrarsızlıktan bahsediliyor, giderek daha fazla insan bize göç etmekle ilgilenmediğini söylüyor." ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: Milli Gazete / Muhammed Özdemir