DÜNYA

Gazze Cephesinde Yeni Bir Şey Yok: ‘Anlaşma Pamuk İpliğine Bağlı’

Gazze’de 14 bin cana mal olan insanlık suçu maşeri vicdanı ayağa kaldırdı. Dünya kamuoyunun baskısıyla birlikte yakınları rehin alınan İsrailli ailelerin sert protestoları Netanyahu’ya geri adım attırdı.

Dünya kamuoyunun ve İsrailli ailelerin öfkesini yatıştırmak için ateşkesi onaylamak zorunda kalan Netanyahu ‘Küçük pürüzler var’ diyerek süreci bir gün erteledi. Uzmanlar ‘Anlaşma pamuk ipliğine bağlı’ vurgusu yaptı. ‘Savaş sürecek’ söylemleri Tel Aviv’in asıl ajandasının bir an önce katliamlara dönüş olduğunu gösterirken oluşan tablo kalıcı ateşkes ümitlerini boşa çıkardı.

Gazze’de 14 bin cana mal olan insanlık suçu maşeri vicdanı ayağa kaldırdı. Dünya kamuoyunun baskısıyla birlikte yakınları rehin alınan İsrailli ailelerin sert protestoları Netanyahu’ya geri adım attırdı. İsrail’in savaş kabinesi dört günlük ateşkese onay verdi. Ancak dün yapılması beklenen ateşkes ilanı ve rehine takasının bugüne ertelendiği duyuruldu. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi’nin açıklamasında ‘Uygulamada küçük pürüzler var’ denildi.

KIRILGAN ANLAŞMA KALICI ÇÖZÜME İLİŞKİN ÜMİTLERİ DE KIRIYOR

ABD Başkanı’nın “Anlaşma savaşa devam etmesi için orduya hazırlanma imkanı tanıyacak” sözleri ve Netanyahu’nun “Hamas’la savaşı sürdüreceğiz” çıkışı kaygıları artırdı. Uzmanlar mutabakatı bozabilecek çok fazla unsur bulunduğunu belirtti. Oluşan tabloyla ateşkes anlaşmasının yalnızca dünyadan yükselen tepkileri bertaraf etme amacını taşıdığı görüşü öne çıktı. Kalıcı çözüm için daha güçlü bir iradenin ortaya konması gerektiği kaydedildi.

HER GÜN 115 ÇOCUK CAN VERİYOR

Gazze’de ateşkes süreci diken üstündeyken Birleşmiş Milletler, kentte 46 günde 5 bin 300 çocuğun öldürüldüğünü, bunun da günde 115 çocuğa karşılık geldiğini bildirdi. UNICEF Direktörü Catherine Russel da Gazze’de hayatta kalan çocukların ise ciddi beslenme sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Russel “Grip bile ölümlerine yol açabilir” dedi.

Karar'da yer alan habere göre, Dünya kamuoyu, küçük bir alanda haftalardır acımasızca bombalanan Gazzeli sivillerin dört gün de olsa biraz nefes alacağı haberiyle sevinmişti. Ancak İsrail’in aşırı sağcı hükümetinin geçici bir insani araya dahi tahammülünün olmadığı görüldü. Son günlerde İsrailli rehine yakınlarının giderek büyüyen baskılarıyla köşeye sıkışan Başbakan Binyamin Netanyahu, önceki gün Gazze’de dört günlük ateşkese gidilmesi ve Hamas’ın elindeki rehinelerle İsrail’de tutuklu bulunan Filistinlilerin takasını öngören anlaşmayı onaylamıştı.

Buna göre İsrail hükümeti ve Hamas, İsrail’de tutuklu bulunan 150 Filistinliye karşılık Gazze’de tutulan 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılması ve kuşatma altındaki bölgeye insani yardım girişine izin verilmesi için çatışmalara dört gün ara verilmesi konusunda anlaşmıştı. Anlaşmanın dün sabah itibariyle yürürlüğe girmesi beklenirken Netanyahu yine pürüzler çıkarmaya başladı.

Önce Hamas Hareketi ile yapılan esir takası anlaşmasının, İsraillileri öldürmeyle suçlanan kişileri kapsamayacağını söyledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ile ortak basın toplantısında konuşan Netanyahu, “Açık olmak istiyorum.” diyerek “Hamas’ı yok etmek ve tüm rehinelerimizi geri almak olan tüm hedeflerimizi gerçekleştirene kadar savaş devam edecek. Savaştan sonraki günde de terörü destekleyen hiçbir unsurun Gazze’yi yönetmemesi garanti altına alınacak” diye konuştu.

Ateşkese şimdiden gölge düşerken merak edilen açıklamayı arabulucu Katar yaptı. Katar, İsrail ile Hamas’ın anlaşmasının ardından sağlanacak olan insani aranın bu sabah TSİ ile 8’de yürürlüğe gireceğini duyurdu. İlk rehinelerin TSİ ile 17.00’de serbest bırakılacağı belirtildi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Hamas’ın serbest bırakacağı rehinelerin listesinin İsrail tarafından onaylandığını aktardı. Sözcü, “Aynı aileden olan rehineler aynı bölgede bir araya getirilecek” dedi.

İsrail’den yapılan açıklamalar ise bir ateşkesin uzun ömürlü olmayacağını açıkça gösterdi. İşgal ordusunun Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, ordunun “savaşı bitirmediğini” söyledi. İsrailli komutan ‘Savaşı sonlandırmıyoruz. Zafer kazanana kadar devam edeceğiz, ilerleyeceğiz ve Hamas’ın diğer bölgelerinde de devam edeceğiz’ dedi.

Oluşan tabloyla ateşkes anlaşmasının yalnızca dünyadan yükselen tepkileri bertaraf etme amacını taşıdığı görüşü öne çıktı. Kalıcı çözüm için daha güçlü bir iradenin ortaya konması gerektiği kaydedildi. Nitekim İsrail dün anlaşmayı kabul ettikten sadece birkaç saat sonra yine Gazze’yi vurmaya devam etti. Ulusal Birlik Milletvekili Ze’ev Elkin, ‘Müzakereler sırasında Hamas’a ait 300 noktayı vurduk, ateşkes anlaşması yürürlüğe girene kadar vurmaya devam edeceğiz, bitiminden bir dakika sonra da vurmaya devam edeceğiz.’ açıklamasını yaptı.

İsrail ordusu ayrıca, Şifa Hastanesi’nin Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye’yi alıkoydu. Ordu, 15 Kasım sabahı Gazze’deki hastaneye baskın düzenlemişti. İsrail’in, baskının ardından tüneller ve cephanelikler yerine binada bulduğunu iddia ettiği paslı silahlar ve birkaç kamerayı kanıt olarak sunması, eleştirilere neden olmuştu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir Abdullah el-Berş ayrıca, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinin 4 saat içinde boşaltılmasını istediğini belirtti.