GÜNCEL

Hamasetin Arkası Utanç Limanları:Filistin’e Yardım Götürmek İsteyen Uluslararası Özgürlük Filosu İstanbul'da Durduruldu

‘Filistin için 1000 Genç’ grubu soykırımın birinci yılı dolayısıyla 7 Ekim’de İstanbul Beyoğlu’nda protesto gösterisi düzenledi. O günkü onlarca eylem içinde engellenen tek etkinlik bu oldu.

Gazze’deki soykırım ve Lübnan’daki katliamlar nedeniyle iktidar kanadından İsrail karşıtı açıklamalar en üst perdeden sürerken, diğer yanda bu açıklamalarla çelişen gelişmeler yaşanıyor. Filistin’e yardım götürmek isteyen Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu İstanbul’da durduruldu. ‘Ticaret dursun, petrol vanası kapatılsın’ diyen gençler şafak baskınıyla gözaltına alındı. Ticaret gemilerinin Türkiye’deki limanlardan İsrail’e çelik taşımasını kolaylaştıracak adımlar atıldı.

12 ülkeden yardım kuruluşlarının oluşturduğu Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gazze’ye yardım götürmek istiyor. Ancak gemiler Haydarpaşa Limanı’nda tutuluyor. Engellemeye tepki gösteren Yeryüzü Avukatları Derneği’nden Hüseyin Dişli ‘İsrail’e takılacağımızı düşünüyorduk, Türkiye’ye takıldık’ dedi. Filonun Türkiye’deki temsilcisi Mavi Marmara Derneği Başkanı İsmail Songür ise ‘40 gündür Ulaştırma Bakanlığı’ndan yanıt bekliyoruz’ diye konuştu.

‘TİCARETİ DURDUR, VANAYI KAPAT’ DİYENE ÖNCE GÖZALTI SONRA TUTUKLAMA TALEBİ

‘Filistin için 1000 Genç’ grubu soykırımın birinci yılı dolayısıyla 7 Ekim’de İstanbul Beyoğlu’nda protesto gösterisi düzenledi. O günkü onlarca eylem içinde engellenen tek etkinlik bu oldu. ‘Ticareti durdurun, vanayı kapatın’ diyen gençleri polis darp ederek engellerken 10 gün sonra da adreslerine şafak baskını yaptı. Evlerinden ters kelepçe ile gözaltına alınan 18 kişi jet hızıyla savcılığa çıkarıldı. Savcı ise gençleri tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti.

MÜSİAD ÜYESİ İÇDAŞ’IN ÇELİK SEVKİYATI ‘ÖZEL GÜMRÜK’TEN

Karar'dan Feyza Nur Çalıkoğlu'nun haberine göre,  İsrail ile ticarete devam ettiğini ortaya çıkardığı MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın Çanakkale’de bulunan kendi limanından çelik ihracatına devam ettiği öğrenildi. Fabrikasının arazisinde kendine özel gümrüğü olan şirket, silah yapımında da kullanılan stratejik ürünü buradan gemilere yüklüyor. Kargo 2023’e kadar hiç ihracat yapılmayan Filistin’e gidiyormuş gibi görünüyor. Ardından Filistin’e belge düzenliyor. Ancak asıl adresin İsrail olduğu belirtiliyor.

SİYASETTE HAMASET LİMANDA TİCARET

KARAR, Filistin’de bir yıldır süren soykırıma rağmen İsrail’le ticaretin bitmediğine dair belgeleri bir bir ortaya koyuyor. Hükümet kanadı sürekli yalanlasa da MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın hâlâ İsrail’e çelik tedarikine devam ettiği anlaşıldı. Üstelik utanç ticareti, kağıt üstünde Filistin’le yapılmış gibi gösteriliyor.

İsrail, Gazze’de başlattığı katliamlarını 1 yılın sonunda Lübnan ve Suriye gibi diğer ülkelere yaydı. Çoluk çocuk demeden tarihin gördüğü en büyük soykırımlardan birine imza atan Tel Aviv’i bütün dünya seyrediyor. İktidar bir yandan katliamlara karşı sert açıklamalar yaparken diğer yandan “O iş bitti” denilmesine rağmen terör devletiyle ticari ilişkileri sonlandırmıyor. 2 gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan “Tüm imkansızlıklara rağmen vatan topraklarını kahramanca savunan Filistin halkının yanında sapasağlam duruyoruz ve duracağız. İsrail’e somut tedbirler alan tek devlet biziz” diye konuştu. Karar’ın ısrarla utanç ticaretinin devam ettiğini kanıtlayan manşetlerine karşın Ticaret Bakanı Ömer Bolat, önceki gün “İsrail’e yönelik ticareti hem ihracat hem ithalat olarak 2 Mayıs’tan itibaren tamamen kesmiş durumdayız” ifadesini kulandı. Ancak fiiliyatta durum yine bambaşka.

İSRAİL’İN KURŞUNU İÇDAŞ’TAN

MÜSİAD üyesi İÇDAŞ şirketinin Çanakkale’den Hayfa Limanı’na giden gemilerini daha önce gündeme getirmiştik. Uluslararası gemi trafiği uygulamasına göre; eylül ayında Türkiye’den 20’den fazla ticari gemi Hayfa’ya ulaştı. Aynı zamanda petrol sevkiyatı da, soykırımın başından beri kesilmeden sürüyor. İsrail, çelik ihtiyacının yüzde 65’ini ülkemizden karşılıyordu. 2 Mayıs’ta gelen yasakla İÇDAŞ’ın ticareti üzerinden elde edilen belgelerinde azalma oldu. Ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiği iddiaları sürüyordu ancak net ispatlar bulunamıyordu. Dün gazeteci Metin Cihan, sosyal medya hesabından yayınladığı belgelerle İÇDAŞ’ın halen İsrail’e çelik tedarikine devam ettiğini duyurdu.

TEL AVİV’DEN ÖDÜL ALDI

İhracat rakamlarına dikkat çeken Cihan, şunları söyledi: “Ticarete devam etmenin çözümünü üçüncü ülkelerde bulan iktidar, Filistin’i kullanmamayı sürdürüyor. Daha önceki yıllarda Filistin’e satış görünmüyor. Fakat 2024 yılında milyon dolarlık ticaret verisi var. Ağustosta Filistin’le yapılıyormuş gibi gösterilen ihracat gemilerinin Biga Gümrüğünden gittiği görülüyor. Bu gümrük, İÇDAŞ fabrika arazisinin içinde. İÇDAŞ, ihracatını rahatça yapabilsin diye bu şirkete özel gümrük açılmış. Açılış törenine dönemin Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katılmış. 2017’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İÇDAŞ’ın Biga’da kurduğu tesisin açılışına iştirak etmişti. MÜSİAD üyesi İÇDAŞ, ‘İsrail’e en çok ihracat yapan Türk şirketi’ ödülünü de kazanmıştı. Aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığından da hizmet ödülü aldı. Maalesef, bunu söylemek çok zor ama gerçek şu ki, Türkiye olarak bu katliamlara malzeme tedarik ettik ve hâlâ ediyoruz. Hatta şimdilerde açlık ve bombalar altında hayatta kalmaya çalışan Filistin’i resmi evraklarda ticaret yasağını aşmak için kullanıyoruz. İsraillilerin ya da İsrail iş birlikçilerinin orada kurulu şirketlerine gidiyormuş gibi evrak düzenleyip İsrail’e çelik gönderiyoruz. Karşılığında o şirketlere yüzde 3 ile yüzde 5 arasında komisyon ödüyoruz.”