TRAVMALARINIZI PSİKOLOJİK MAKYAJLA YOK EDİN
Eğitim Koordinatörü ve yapımcı Kevser Kul’ un hazırlayıp sunduğu Huhunewstv’ de yayınlanan ‘Âb-ı Hayât’ programına konuk olan Aşk Doktoru, Aile, Evlilik ve Çift Danışmanı Prof. Dr. Ekrem Çulfa, ‘Psikolojik Makyaj’ ın insan sağlığı açısından önemini anlattı.
Yapılan araştırmalara göre, her 3 kadından 1’ i makyaj yapmadan markete bile gitmiyor. Yine aynı araştırmalara göre ise, kadınların yüzde 60’ ı nereye giderlerse gitsin ve ne yapıyorsa yapsın mutlaka makyaj yapıyorlar. Fiziksel ve davranışsal psikolojimizi yapılan makyajlar ciddi ölçüde etkiliyor.
Peki, içsel sıkıntıların, kalplerdeki yaraların tedavisi için psikolojik makyaj yapmak gerekmez mi? Aşk Doktoru, Aile, Evlilik ve Çift Danışmanı Prof. Dr. Ekrem Çulfa, ‘Psikoljik makyajın’ insan sağlığı açısından önemini anlattı.
“PSİKOLOJİK MAKYAJ RUHSAL, ZİHİNSEL VE KALBEN TEMİZLİK DEMEKTİR”
- Psikolojik Makyaj Nedir?
Çoğu insanın içsel sıkıntılarını, içsel gönlündeki kalbindeki yaraları örtmek için kullandığı birtakım kılıf olarak adlandırıyoruz. Dışarı çıkarken veya özel misafirlerle, özel dostlarla bir araya gelirken, canlı yayına çıkarken insanlar fiziksel makyajına dikkat ediyor. Özellikle kadınların güzellik maharetleri var. Tabii ki kadınımız süslenecek, güzel kıyafetler giyecek, takılar takacak. Erkekler de takım elbisesini giyecek, kravatını takacak, yüz bakımlarını, yapacak ama bakıyorum ki; içsel olarak, kalbi ve ruhî hijyenimizi bakımımızı ihmal ediyoruz veya bir tık arkada bırakıyoruz.
Elbette günümüz koşullarında “için kan ağlarken” dışın makyajlı süslü bakımlı olması çok ciddi maddi-manevi maliyet gerektiriyor. Bunun köklü çözümünü gerek bedensel yaraların dışa vurması için, gerek fiziksel rahatsızlıkların dışa vurması için, gerekse fiziksel rahatsızlıkların olmaması için ve gerekse kendimizle, sevdiklerimizle ve toplum önünde arz-ı endam ederken sağlıklı bir şekilde pırıltılı ve ışıltılı bir şekilde gözükebilmek pozitif enerji yayabilmek geliştirdiğim psikolojik makyajdır yani içsel, ruhsal, zihinsel ve kalben temizlik demektir.
Âb-ı Hayât programını izlemek için
;<span style="font-size:36px;"><strong style="font-family:"><a href="http://%3Ciframe%20width=" rel="nofollow" target="_blank"></a></strong></span><span style="font-size:36px;"><strong style="font-family:"><a href="http://%3Ciframe%20width=" rel="nofollow" target="_blank"></a></strong></span><a href="http://%3Ciframe%20width=" rel="nofollow" target="_blank"></a>
TRAVMALAR SÜREKLİ BİR ZİHİN HAMALI GİBİ SIRTIMIZDA
- Peki bunu nasıl başarırız?
Öncelikle takıntılar, endişeler, kaygılar birtakım geçmiş travmaları sürekli bir zihin hamalı gibi sırtımızda, kalbimizde, zihnimizde ve ruhumuzda taşımayacağız. Bunlar ile ilgili kendimize belirli randevular vereceğiz. Benim bu yaşıma kadar yaşadığım hangi toplantı, hangi iş, hangi kişi ile geçirdiğim kötü anı benim kafamı kurcalıyor diye düşünüp bulup hepsini not alıp tek tek avlayacağız.
“BU ACI SİZE NE ÖĞRETTİ?”
- Tek tek avlama nasıl olur?
Kendimizle bir genel kurul toplantısı yapıp hepsini davet edeceğiz. Mesela “Ey filan toplantıda, ey filan işte, ey filan yerde, filan kişi ile yaşanan” sizi rahatsız eden durumları yazıyorsunuz not ediyorsunuz bir saat belirleyip o saatte kendinizle baş başa kalıp nasıl sonuçlar çıkardığınızı göreceksiniz. Bu acı size ne öğretti, öğrettiyse hâla ne duruyor. Sizi korumaya çalışıyor ya da siz onu orada unuttunuz, bir komut verdiniz, insanlara hiçbir zaman güvenmediniz böyle deyince o yazılımda ne yapsın programın içine dahil olmuş sürekli size insanlara güvenmemenizi öğütlüyor.
“ESKİ TRAVMA YENİ İNSANLARA ODAKLANMANIZI GÜVENSİZLİK ÜZERİNE KURMANIZI EMREDER”
- Komuta verince öğütlenince ne oluyor?
İçsel psikolojik olarak oradaki arıza ya da eski yazılım, eski takıntı, eski travma yeni insanlara odaklanmanızı güvensizlik üzerine kurmanızı emrediyor. Aslında sizin verdiğiniz emri güya sizi korumak sizi korumak adına yapıyor. Doğru katkı sağlamışta olabilir teşekkür ederiz. Yalnız siz ona tekrar baktığınızda mikroskop altına aldığınızda bir bilgisayar programcısı gibi ruhsal programcı olarak sizler bakacaksınız bu program işime yarıyor mu?
“RUHUMUZDA, BEYNİMİZDE, KALBİMİZDE, ZİHNİMİZDE TEMİZLİK YAPALIM”
Bu kaygı hâla bana doğru yolu gösteriyor mu? Yoksa yanlış yoldan götürüp beni ve ilişkilerimi uçurumdan aşağı mı atıyor?
Atıyorsa teşekkür ederim. “Ben yeterince acı yaşadım bu yaşadığım üzüntünün derslerini aldım. Sizi sevgiyle uğurluyorum” dediğinizde sırtınızdan yükün gittiğini, zihninizin arındığını, hafiflediğinizi hissediyorsunuz. İşte psikolojik hijyen, takıntı örneğinden gittim ben bu panik atak olur, depresyon olur, başka şüphecilik olur, paranoya olur. Pek çok sıkıntıyı ele alıp insanlarla olan ilişkilerinizi, kendinizle olan ilişkilerinizi ve eski aldığınız kararları gözden geçirerek kadınların haftalık hatta aylık yaptıkları bayram temizliği gibi bizler de ruhumuzda, beynimizde, kalbimizde, zihnimizde temizlik yapalım. Zaten içsel temizlik olunca dışarıya, yüze, kalbe, beyne ve bedene davranışlara aksedecektir.
İçsel sıkıntılarımızı ve Travmalarınızı Psikolojik Makyajla yok etmek için 0544 724 3650 den Mylife Psikoloji Psikolog ve Psikoterapistleri ile iletişime geçebilir, seans veya randevu alabilirsiniz.