Türkiye ile Suriye askeri heyetlerinin Suriye'nin Hmeymim kentinde Rusya tarafından işletilen hava üssünde görüştüğü bildirildi. Bir sonraki buluşmanın ise Bağdat'ta yapılacağı öğrenildi. Görüşmenin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Putin ile bir araya gelmesinin ertesi günü yapılması dikkat çekti

Aydınlık gazetesinin Suriye hükümetine yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Türkiye ile Suriye arasında bir süredir dondurulan görüşmeler yeniden başladı. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriye ordusundan askeri yetkililer, Lazkiye'nin güneydoğusundaki Hmeymim kentinde bulunan ve Rusya tarafından işletilen hava üssünde 11 Haziran'da bir araya geldi. Görüşmenin özellikle Idlib ve çevresinde yaşanan son gelişmelere odaklandığı bildirildi.

GÖRÜŞMENİN ARDINDAN TSK'DAN SEVKIYAT

“Rusya, Hmeymim Hava Üssü'nde Türkiye ve Suriye arasında yapılan toplantıya sponsor oldu.” diyen Suriyeli kaynak, söz konusu toplantının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Moskova’daki görüşmesinin ertesi günü yapılmasına dikkat çekti.. Kaynak, "Bu toplantı, Suriye topraklarında yapılan türünün ilk örneği bir güvenlik toplantısı oldu. Suriye Türkiye ilişkileri yakınlaşıyor gibi görünüyor." dedi.

İKİNCİ GÖRÜŞME BAĞDAT'TA

Görüşmenin hemen ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin İdlib'in güneyindeki Cebel Zaviye bölgesine sevkiyat yaptığı görüldü. Suriyeli kaynak, bir sonraki görüşmenin de önümüzdeki günlerde Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılacağını bildirdi.

Türkiye-Suriye görüşmeleri başladı... Yer: Hmeymim Rusya askeri üssü - Resim : 1
Rusya tarafından işletilen Hmeymim hava üssü

NORMALLEŞMENİN TARİHİ

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecinin temelleri 2021 yılında yapılan gayrıresmi görüşmelerle atıldı. 28 Aralık 2022'de Savunma Bakanları ve İstihbarat Başkanları arasında Moskova'da yapılan görüşme ile resmiyet kazandı. 10 Mayıs 2023'te Dışişleri Bakanları bir araya gelerek temaslar üst seviyeye taşındı.

KOORDİNASYON MERKEZİ HAVADA KALDI

Yapılan tüm alt ve üst düzeydeki toplantılara rağmen iki ülke arasında fiili adımlar atılamadı. Halbuki dönemin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “11 yıl sonra Suriye ile görüşmemiz oldu. Bu toplantıda görüşmelerimizi açıkça ifade ettik. Biz hiçbir şekilde işgalci bir kuvvet değiliz. Teröristler Suriye’ye ait olan malları kullanıyorlar ve vatandaşların haklarını gasp ediyorlar. Bunlara karşı birlikte olmamız gerektiğini gündeme getirdik ve Suriye topraklarında Koordinasyon Merkezi kurma çerçevesinde mutabık kaldık" sözleriyle iki ülkenin terörle mücadele için Suriye topraklarında ortak bir Koordinasyon Merkezi kuracağını dahi duyurdu, ancak gerisi gelmedi.